banerRC212

Četvrtak, 12 Ožujak 2020

KRIZNI STOŽER HNŽ: OBUSTAVLJA SE NASTAVA U OSNOVNIM, SREDNJIM I VISOKOŠKOLSKIM OBRAZOVNIM USTANOVAMA, TE RAD DJEČJIH VRTIĆA

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije održao je danas sastanak na kojem je, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, sukladno zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donio nove zapovijedi.

Obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Obustavlja se rad dječjih vrtića na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Obustavlja se održavanje svih kulturnih i športskih događaja, kao i treninga na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Preporuča se pučanstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i stranim državljanima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da se, s ciljem zaštite osobnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja pučanstva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, kao i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije, kao i nastavnom osoblju preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Za provedbu ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike, studente, kao i nastavno osoblje navedena je osobna odgovornost.

Svom pučanstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji preporuča se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja.

Preporučamo svim državljanima Federacije BiH na području Hercegovačko-neretvanske županije koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Hercegovačko-neretvansku županiju, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološkog stanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Preporuča se svom pučanstvu Hercegovačko-neretvanske županije ne putovati izvan BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.

Svim osobama kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Službene novine F BiH“ broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne i kaznene odgovornosti.

Istaknuto je, također, kako su u posljednja 24 sata, na COVID-19 testirana tri građanina HNŽ, a dobiveni nalazi su negativni.

www.vlada-hnz-k.ba/hr/krizni-stozer-hnz-obustavlja-se-nastava-u-osnovnim-srednjim-i-visokoskolskim-obrazovnim-ustanovama

Iz kuta Ronilačkog kluba „Ardea“ Čapljina: Neretva kanalizacija, štuka zavladala rijekama, u izgledu i arheološka otkrića

   Prije nekoliko godine u Čapljini je osnovan Ronilački klub „Ardea“. Može se reći da je to bilo i logično jer je riječ o području bogatom vodom - četiri rijeke i sedam jezera Hutovog blata. U proteklom razdoblju ronioci su bili samozatajni, međutim to ne znači da nisu bili aktivni. Govoreći o konkretnim aktivnostima Mario Jerkić predsjednik kluba, inače bivši košarkaš, trenutačno sportski direktor HKK Čapljina, te član profesionalne vatrogasne postrojbe kaže:

   „Ronilački klub „Ardea“ osnovan je prije točno tri i pol godine. Uz redovite akcije, djelujemo i po potrebi, odnosno na poziv. Za nas sezona počinje u proljeće, a prve na redu su ekološke akcije. Svake godine nastojimo sanirati neko od kupališta na čapljinskom području, ove godine na redu je kupalište Gaz u Dračevu. Uklanjamo različiti nanos, željezni i drveni otpad, plastiku, najlon i drugo, kako bi kupači, a uglavnom su to mladi, bili sigurni“, ističe predsjednik Jerkić, te na upit kako čapljinske rijeke izgledaju ispod vode, nastavlja:

   „Tamo gdje je čisto zaista su prekrasni prizori, kamene sige, pravi su ornamenti, međutim takvih lokaliteta je sve manje. Rijeke su zatrpane različitim otpadom, posebice Neretva. Trebižet i Krupa su još i očuvani, dok je Neretva na udaru, zaista svašta nosi i to u velikim količinama, izgleda nekima služi kao kanalizacija“, kaže predsjednik Jerkić.

   Na upit o stanju ribljeg fonda predsjednik Jerkić za ribiče i ne samo njih, iznosi jedan uznemirujući podatak:

   „Štuka je prorijedila riblji fond u našim vodama. Tijekom ronjenja sve manje susrećemo našu, domorodnu ribu, dok je štuke sve više. Kad sam ja počeo roniti, a to je bilo nekoliko godina prije osnivanja kluba, nisam je uočavao, ali sada se namnožila. Ne znam kakvo je trenutačno stanje, jer u zadnja tri, četiri mjeseca nismo intenzivno ronili, naše prve akcije – treninzi i ronjene, kreću koncem mjeseca. Što ćemo zateći, tek ćemo vidjeti“.

   Prema riječima čelnika Ronilačkog kluba ribiči su tijekom prošlog ljeta hvatali primjerke štuke, težine i do pet, šest kilograma! Uglavnom, ribama se u čapljinskim vodama izgleda dobro ne piše, međutim ronioci su i na tragu nekih možda i budućih arheoloških nalazišta.

   „Uočili smo neke zanimljive lokalitete. Međutim, mi o tome ovako provizorno ne možemo govoriti. Kontaktirali smo županijski Zavod za zaštitu kulturno – povijesne baštine, pa ćemo u razdoblju kad padnu vodostaji, vidjeti ima li što zanimljivo, ili mi ronioci imamo bujnu maštu“, tajanstven je predsjednik Jerkić.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!