banerRC212

Četvrtak, 12 Ožujak 2020

KRIZNI STOŽER HNŽ: OBUSTAVLJA SE NASTAVA U OSNOVNIM, SREDNJIM I VISOKOŠKOLSKIM OBRAZOVNIM USTANOVAMA, TE RAD DJEČJIH VRTIĆA

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije održao je danas sastanak na kojem je, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, sukladno zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donio nove zapovijedi.

Obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Obustavlja se rad dječjih vrtića na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Obustavlja se održavanje svih kulturnih i športskih događaja, kao i treninga na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Preporuča se pučanstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i stranim državljanima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da se, s ciljem zaštite osobnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja pučanstva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, kao i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije, kao i nastavnom osoblju preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Za provedbu ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike, studente, kao i nastavno osoblje navedena je osobna odgovornost.

Svom pučanstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji preporuča se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja.

Preporučamo svim državljanima Federacije BiH na području Hercegovačko-neretvanske županije koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Hercegovačko-neretvansku županiju, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološkog stanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Preporuča se svom pučanstvu Hercegovačko-neretvanske županije ne putovati izvan BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.

Svim osobama kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Službene novine F BiH“ broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne i kaznene odgovornosti.

Istaknuto je, također, kako su u posljednja 24 sata, na COVID-19 testirana tri građanina HNŽ, a dobiveni nalazi su negativni.

www.vlada-hnz-k.ba/hr/krizni-stozer-hnz-obustavlja-se-nastava-u-osnovnim-srednjim-i-visokoskolskim-obrazovnim-ustanovama

Iz kuta Ronilačkog kluba „Ardea“ Čapljina: Neretva kanalizacija, štuka zavladala rijekama, u izgledu i arheološka otkrića

   Prije nekoliko godine u Čapljini je osnovan Ronilački klub „Ardea“. Može se reći da je to bilo i logično jer je riječ o području bogatom vodom - četiri rijeke i sedam jezera Hutovog blata. U proteklom razdoblju ronioci su bili samozatajni, međutim to ne znači da nisu bili aktivni. Govoreći o konkretnim aktivnostima Mario Jerkić predsjednik kluba, inače bivši košarkaš, trenutačno sportski direktor HKK Čapljina, te član profesionalne vatrogasne postrojbe kaže:

   „Ronilački klub „Ardea“ osnovan je prije točno tri i pol godine. Uz redovite akcije, djelujemo i po potrebi, odnosno na poziv. Za nas sezona počinje u proljeće, a prve na redu su ekološke akcije. Svake godine nastojimo sanirati neko od kupališta na čapljinskom području, ove godine na redu je kupalište Gaz u Dračevu. Uklanjamo različiti nanos, željezni i drveni otpad, plastiku, najlon i drugo, kako bi kupači, a uglavnom su to mladi, bili sigurni“, ističe predsjednik Jerkić, te na upit kako čapljinske rijeke izgledaju ispod vode, nastavlja:

   „Tamo gdje je čisto zaista su prekrasni prizori, kamene sige, pravi su ornamenti, međutim takvih lokaliteta je sve manje. Rijeke su zatrpane različitim otpadom, posebice Neretva. Trebižet i Krupa su još i očuvani, dok je Neretva na udaru, zaista svašta nosi i to u velikim količinama, izgleda nekima služi kao kanalizacija“, kaže predsjednik Jerkić.

   Na upit o stanju ribljeg fonda predsjednik Jerkić za ribiče i ne samo njih, iznosi jedan uznemirujući podatak:

   „Štuka je prorijedila riblji fond u našim vodama. Tijekom ronjenja sve manje susrećemo našu, domorodnu ribu, dok je štuke sve više. Kad sam ja počeo roniti, a to je bilo nekoliko godina prije osnivanja kluba, nisam je uočavao, ali sada se namnožila. Ne znam kakvo je trenutačno stanje, jer u zadnja tri, četiri mjeseca nismo intenzivno ronili, naše prve akcije – treninzi i ronjene, kreću koncem mjeseca. Što ćemo zateći, tek ćemo vidjeti“.

   Prema riječima čelnika Ronilačkog kluba ribiči su tijekom prošlog ljeta hvatali primjerke štuke, težine i do pet, šest kilograma! Uglavnom, ribama se u čapljinskim vodama izgleda dobro ne piše, međutim ronioci su i na tragu nekih možda i budućih arheoloških nalazišta.

   „Uočili smo neke zanimljive lokalitete. Međutim, mi o tome ovako provizorno ne možemo govoriti. Kontaktirali smo županijski Zavod za zaštitu kulturno – povijesne baštine, pa ćemo u razdoblju kad padnu vodostaji, vidjeti ima li što zanimljivo, ili mi ronioci imamo bujnu maštu“, tajanstven je predsjednik Jerkić.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!