banerRC212

Ponedjeljak, 03 Veljača 2020

U Čapljini: Konačno završen treći kružni tok na izlazu iz grada

   Postavljenjem drugog asfaltnog sloja konačno su kraju privedeni radovi na trećem rotoru u ulici Ante Starčevića u Čapljini, koja je ujedno i magistralna prometnica M – 6, Stolac – Čapljina – Ljubuški – Imotski. U stvari cijeli projekt je predstavljao rekonstrukciju raskrižja ulica Ante Starčevića i Gojka Šuška, rotor R – 3. Radovi su započeli koncem srpnja prošle godine. Prvobitni rok od 90 dana je produžavan, da bi se stiglo na oko 180 dana.

   Razloga za prolongiranje rokova što baš i nije oduševljavalo građane, a posebice vozače, je bilo jer se usporedo s radovima preko novog mosta u Čapljini, odvijao sav promet. U prvom redu teretni, koji je intenzivan s obzirom da kroz Čapljinu koja se pretvorila u izlazak s autoceste 5 – c, odnosno graničnog prijelaza Bijača, je učestali promet autobusa, teških kamiona, tegljača i cisterni. Uz prometovanje teških vozila za koja nije bilo alternative jer se stari, željeznički, most mogao koristiti samo za putnička vozila, tijekom radova izmještana je kanalizacija i druga infrastruktura, te postavljana nova odvodnja na raskrižju prometnih ulica.

   Valja reći da novi rotor u Čapljini krasi fontana, koja na ulasku u grad, prema zamisli arhitekata, simbolizira njegovu ljepotu, obilje vode – četiri rijeke i sedam jezera Hutovog blata, te drugih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Vrijedi istaknuti da prilikom odvijanja radova ipak nije bilo dužih čekanja, a novi rotor trebao bi promet učiniti puno sigurnijim, jer su do sada na tom raskrižju relativno česti bili udesi. Uglavnom, završetkom kružnog toka na magistrali – M – 17 koja je ujedno i raskrižje za Čapljinu i Stolac, te tri rotora glavnom gradskom ulicom, trebali bi povećati sigurnost prometa na višu razinu.

   Rekonstrukciju raskrižja, odnosno izgradnju rotora R – 3 zajednički su financirali Grad Čapljina i Ceste Federacije BiH, a projekt je prema prvom predračunu koštao nepunih 500.000 KM. Izvođač radova bila je mostarska tvrtka HP Investing.

Tekst i foto: D. Musa

 

Pedeseta godišnjica braka: Društveni aktivni Mara i Vide Krmek proslavili zlatni pir

Mara i Vide Krmek bračni par iz Čapljine, ozbiljno dovode u pitanje prvi dio čuvene Tolstojeve rečenice iz romana „Ana Karenjina“ – sve sretne obitelji nalik su jedan na drugu, a svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način. Naravno, ovo dvoje Čapljinaca spadaju u prvu grupu i to kad bi se sreća vrednovala, u njezin sami vrh. Međutim, njihov primjer govori da su i sretne obitelji ipak sretne na svoj način.

   Bračni par Mara i Vide nedavno su proslavili 50. godišnjicu braka. Tri sina, tri snahe, devetoro unučadi i jedno praunuče, rodbina, prijatelji, sve je to bilo na okupu. Zlatni pir, odnosno 50. godina bračne zajednice u ljubavi i slozi, proslavili su u Pastoralnom centru župe Čapljina. Njima u čast održana je sveta misa koju je predvodio biskup Ratko Perić, dok je proslava zlatnog pira održana u jednom od čapljinskih restorana.

 To je uobičajeni dio priče za parove koji se odluče obilježiti svoje bračne jubileje, međutim onaj drugi dio priče proističe iz njihovih životnih navika. Svako jutro Mara i Vide se iz svog stana upute prema nekom od kafića u zapadnom dijelu Čapljine, tu uz kavu obvezno čitaju novine. Kažu lijepo se osjećaju među mlađima i taj jutarnji ritual ni za što ne bi mijenjali. Iako su predani obitelji, djeci i unucima, Mara i Vide su i društveno aktivni. Mara pjeva u crkvenom zboru, što podrazumijeva redovito vježbanje, dok je Vide agilni predsjednik Boćarskog kluba Čapljina, koji je pod njegovim vodstvom po jednom osvojio prvenstvo i kup BiH. Mara je ovih dana i s članicama zbora proslavila jubilej, dok se Vide sprema to napraviti na prvom okupljanju boćara za nastavak prvenstva. Kad idu u kafić ili iz kafića, reklo, bi se da su nerazdvojni, ali opet svatko ima svoje zasebne aktivnosti.

   Sreli smo ih ovih dana, gdje drugo nego u kafiću, čestitali i pitali o receptu za dug i sretan brak, te dobili jezgrovit odgovor:

   „Ljubav prije svega, od toga sve počinje, zatim poštivanje i razumijevanje, pa razgovor i kompromis. Ako je ispunjeno tih pet uvjeta, brak mora biti sretan“, tvrde sretni supružnici koji su se vjenčali u siječnju davne 1970. godine u matičnoj župi Neumski Gradac. Vide je radio na željeznici, Mara se bavila trgovinom, u mirovini svako jutro zajedno u kafić, nakon čega slijede druge obiteljske i ostale aktivnosti.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!