banerRC212

Četvrtak, 27 Veljača 2020

Stipe Primorac predsjednik Turističkog klastera: Zbog coronavirusa otkazi grupa iz Kine i Južne Koreje

   Zadnjih dana i tjedana coronavirus je postao sveprisutna tema, posebice od kada se primakao granicama Bosne i Hercegovine. Jasno s obzirom na dosadašnje razmjere epidemije, jedna od prvih žrtava mogao bi biti turizam. Je li tomu tako, pitali smo Stipu Primorca, predsjednika Turističkog klastera Hercegovina, koji okuplja više od trideset tvrtki i organizacija sa šireg područja Hercegovine:

   „Za početak bih rekao odrazit će se na cijelo gospodarstvo, a posljedično i na turizam. Normalno razlog je taj što zemlje u kojima je u ovom trenutku coronavirus najjače izražen, mislim na Kinu, Južnu Koreju i zadnjih dana na Italiju. To su zemlje iz kojih veliki broj turista dolazi na naše prostore, pa će se reflektirati negativno, jer već ima otkazivanja kineskih i korejskih grupa. Talijanskih još uvijek ne, ali ako se virus bude širio izvjesno je da će i Talijani početi otkazivati dolazak na područje Hercegovine. Ja to gledam ipak kao jednu pojavu koja je nama karakteristična za svaku godinu Skoro svake godine imali neka virusna oboljenja tipa ptičja, pa svinjska gripa, kravlje ludilo, SARS, tako da se nadam da će ovaj virus trajati koliko obično i traju – par mjeseci. Dolaskom toplijih dana do sada se potvrđivalo, virusi prestaju.

   -Dakle, već se može zaključiti da će se coronavirus sigurno odraziti na početak sezone u Hercegovini, koja uobičajeno kreće Uskrsnim blagdanima?

   -Mi kao turistički klaster smo bili nedavno na sajmu turizma u Istambulu, gdje se zaista taj virus nije niti spominjao, u tom trenutku bio je aktualan samo u Kini. Prošlog tjedna smo se vratili s međunarodnog sajma turizma u Beogradu, sporadično se virus spominjao upravo zbog toga što su počela otkazivanja grupa s prostora Kine i Juže Koreje“, kaže predsjednik Primorac, te naglašava:

   „Po meni najbolji indikator će biti vrlo skori sajam turizma u Berlinu koji traje od 4. do 8. ožujka. Naravno Klaster će sudjelovati na tom sajmu, koji je uz London jedan od najvećih u svijetu, to će biti za nas pravi pokazatelj što nas može očekivati u ovoj sezoni, kakva će biti situacija i hoće li zaista doći do velikih turbulencija na turističkom tržištu, odnosno otkazivanja velikog broja grupa ili zatvaranja granica prema turistima iz nekih zemalja, u svakom pogledu. Ja kažem, u turizmu moramo uvijek biti optimisti, nadam se da neće doći do toga i uvjeren sam da će se situacija uskoro normalizirati. Posljedice će naravno, ostati, jer neke grupe su već sada otkazane i one se neće vratiti na ove prostore“.

   Uglavnom, očito je da će se coronavirus odraziti na turizam u Hercegovini, kao i BiH u cjelini. Hoće li to biti samo proljetni dio sezone ili će posljedice biti dugoročnije, zavisit će očito ne od turista i turističkih radnika, nego od trajanja epidemije.

Tekst i foto: D. Musa

Kineski veleposlanik u BiH u posjetu Čapljini: Kompanija koja je za osam dana sagradila bolnicu u Wuhamu radi dionicu Zvirovići - Počitelj!

   Ji Ping veleposlanik Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini u pratnji dr. Smiljana Vidića, čapljinskog gradonačelnika, obišao je gradilište autoceste na trasi Koridora 5 c, poddionica Zvirovići – Počitelj. Radove na spomenutoj poddionici izvode kineske tvrtke China State Construction Engineering Corporatio Limited i Pover Construction Corporatio of China. Posjet je počeo razgledanjem novoizgrađenog mosta preko rijeke Neretve u Ševaš Njivama, koji je u stvari pomoćni objekt za komunikaciju između dviju obala rijeke tijekom izvođenja radova, a potom su se veleposlanik Ji Ping i gradonačelnik dr Vidić, uputili na radilište u Zvirovićima, gdje su dali izjave brojnim predstavnicima novinarskog ceha.

   Obraćajući se novinarima dr. Smiljan Vidić, čapljinski gradonačelnik je rekao:

   „Ovo je projekt važan za cijelu Bosni u Hercegovinu. U ovom trenutku na području Čapljine se radi za ukupni projekt vrlo važna dionica, a samim tim je i od velikog značaja za nas. Doduše cijela Čapljina je jedno veliko gradilište ne samo zbog ovih 11 kilometara nego i nekoliko drugih projekta. Konkretno kad govorimo o autoputu sve naše građevinske firme su na terenu, kao i niz uslužnih djelatnosti, tako da je projekt autoceste za nas velika dobiti”, kazao je dr. Vidić te na upit o coronavirusu nastavio:

   „Svjedočimo jednoj svjetskoj histeriji, bez potrebe. Previše se priča o coronavirusu ne znam iz kojih razloga. Ljudi su s pravom bili zabrinuti. Na sreću u zadnje vrijeme mediji u BiH i Hrvtskoj, su počeli objektivno izvještavati što doprinosi smirivanju stanja, a evo i naš dolazak ovdje pokazuje da nikakvog straha nema”.

   Govoreći o radovima na trasi koridora 5 c područjem Čapljine, poddinica Zvirovići – Počitelj, veleposlanik Ji Ping je konstatirao:

   „Za sada sve ide prema planu. Čuo sam da će biti i nekih promjena u okviru ukupnog projekta, ali bez obzira na to građani BiH mogu biti bez brige. Naše firme, radnici i menadžeri, ulažu maksimalne napore u realizaciji projekta. Neki od njih nisu išli ni kući slaviti kinesku Novu godinu, to je kod nas najvažniji festival, sve zbog radova. Budite sigurni, radnici koji rade ovdje su vrijedni i principijelni”, kazao je veleposlanik Ji Ping, koji je veliki dio svoga obraćanja novinarima posvetio coronavirusu, a uz ostalo je dodao:

   „Ovdje nema zaraženih, a radnici koji se vrate iz Kine dobrovoljno će se odazvati pozivu za karantenu, neće izlaziti iz kuće rekao je veleposlanik Ping, naglašavajući da je tvrtka China State Construction Engineering Corporatio Limited u Wuhamu gdje joj je sjedište za rekordnih sedam dana izgradila bolnicu za pacijente oboljele od coronavirusa.

   Alen Bajgorić jedan od radnika na trasi kroz Zviroviće, na upit o radovima i situaciji sa coronavirusom kaže:

   „Meni je najvažnije da manje pratim medije, to mi je bitno kada je riječ o virusu, a što se radova tiče, trenutačno radimo na izmještanju puta Trebižat – Zvirovići, radovi dobro napreduju. Sličnog je mišljenja i ing. Husamedin Pajović koji kaže da „postoji jezička barijera” kada je riječ o kineskim radnicima, dok se s inženjerima komunicira normalno, na engleskom.

   Valja reći da je poddionica Zvirovići - Počitelj duga 11,75 kilometara. Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom u visini od 100 milijuna eura i bespovratnih sredstava Europske unije u visini od 5 milijuna eura.

 Tekst i foto: D. Musa

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!