banerRC212

Srijeda, 26 Veljača 2020

Zanimljivosti: Ptičja psihologija i ljudi

   Staro ili novo gnijezdo, na slici, pokazuje da ptice znaju iznenaditi ljude. Uz to što su pravi arhitekti kada prave gnijezda, iznenađuje izbor mjesta. Za pjevice i druge manje ptice rijetko je to duboka kraška šuma, prednost daju drveću uz puteljke gdje se nekada kretala stoka, a danas rijetki radoznalci. Tek kada čovjek na granama bez lišća spazi gnijezdo, začudi se drskosti ptica, koje gnijezda prave ljudima „ispred nosa”. Zapazili bi ih ljudi i kad su grane pune lišća, međutim jednostavno ih na tim mjestima ne očekuju. Gole grane otkrivaju ptičju hrabrost, odnosno psihologiju koja očito izgleda računa na ljudske predrasude da se gnijezde u nepristupačnom gustišu. A očito je nije tako.

D. Musa

Novine na Koridoru 5 c: Kinezi nakon startnog kašnjenja udarnički rade

   Trebalo im je dugo da uđu u posao, međutim kada su krenuli onda je to bilo punom parom, može se reći za radove na Koridoru 5 c, na poddionici Zvirovići – Počitelj dugoj ukupno 11,75 kilometara. Valja reći da je poddionica razdvojena na dva LOT-a, 1 i 2. Predviđeni rok izgradnje za LOT1 u dužini od 10 kilometara, je 24 mjeseca. U okviru LOT 1 gradit će se petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M – 17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. Dakle, LOT 1 podrazumijeva radove s obje strane Neretve, a izvođač radova je kineska tvrtka.

   U okviru LOT-a 2 je veliki most u Počitelju. Izvođač radova na tom projektu je konzorcij kojeg čine kineske i azerbejdžanske tvrtke. Predviđeni rok izgradnje LOT-a 2, je 30 mjeseci. Valja reći da su kineske tvrtke zbog lakšeg odvijanja radova, manjim mostom iznad Počitelja, spojile dvije obale Neretve. Naravno, Čapljinci se ne bi ljutili da taj most ostane i trajno, jer bio za niskog vodostaja bio prikladna veza između čapljinskih naselja Dretelj i Šurmanci na zapadnoj, odnosno Ševaš Njive i Poočitelj na istočnoj obali Neretve.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!