banerRC212

Ponedjeljak, 24 Veljača 2020

Poticaje za proizvodnju grožđa ostvarila 343 vinogradara!

   Županijske poticaje za 2019. godinu, dobila su čak 343 vinogradara. U suštini radi se o poticajima za proizvodnju grožđa, koji se sukladno članku 10. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji, vode pod stavkom - Proizvodnja grožđa – stari nasad. Poticaji su ostvareni sukladno kriterijima raspodjele Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije.

   Po tom osnovu poticaje je ostvarilo 78 Čapljinaca. Najbrojniji su vinogradari iz Čitluka 132, pa Stoca 126, na koje i otpada glavnina poticaja. U odnosu na grad Čapljinu i dvije navedene općine, po tri poticaja odobrena proizvođačima iz Ravnog i Mostara djeluju simbolično. Od čapljinskih naselja najbrojniji u ostvarivanju poticaja, bili su vinogradari iz Opličića gdje su poticaje ostvarila 24 klijenta, slijede Domanovići 17, pa Bivolje Brdo 10. Poticaje je zatim ostvarilo pet proizvođača s gradskog područja, Čapljine, četiri iz Lokava, pa po tri iz Trebižata, Rečica i Gabele, po dva s Hotnja i Gorice, te po jedan klijent iz Svitave, Grabovina, Stanojevića, Čeljeva i Đikuša.

   Sukladno programu i Naputku obračun novčane potpore za Proizvodnju grožđa – stari nasad, vezano za raspoloživa sredstva odobren je u iznosu od 150 KM po dulumu, odnosno 0,1 hektaru. Raspon odobrenih poticaja kreće se u iznosima od 300 pa do 750 KM. Inače, klijenti su mogli ostvariti novčane potpore do maksimalnog iznosa od 3.500 KM. Ukoliko iznos poticaja premašuje navedenu cifru umanjuje se do razine od 3.500 KM. Poticaj mogu ostvariti samo poljoprivredna gospodarstva upisana u registar. Valja reći da u kućanstvu, poticaj može ostvariti samo jedan od supružnika.

Osnovna škola Vladimira Pavlovića u Čapljini dobila 40 mikro:bit računala u sklopu projekta "Škola za 21. stoljeće"

"OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini je domaćin obuke „Program Škole za 21. stoljeće“, zahvaljujući vladi Velike Britanije na vrijednoj donaciji i British Councilu na implementaciji projekta, kojim će biti omogućen interaktivan i inovativan način učenja, kao i funkcionalno znanje s ciljem primjene u nastavku školovanja.Program "Škole za 21. stoljeće" je trogodišnji program za zemlje regije koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, čiji je cilj za preko milijun učenika širom zapadnog Balkana, uzrasta od 10 do 15 godina, omogućiti stjecanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja", kazala je između ostalog Blaženka Obradović, ravnateljica škole. Više poslušajte u tonskom prilogu.

Ersan Bijedić sezonu otvorio nastupom na 1. splitskom martonu

   Ersan Bijedić, čapljinski trkača na druge pruge, nastupio je na prvom splitskom maratonu. On je stazu od 42,195 kilometara istrčao za 3:06:24 i zauzeo 30-to u muškoj konkurenciji, odnosno ukupno 35-to mjesto, u konkurenciji 591 natjecatelja. Prvo mjesto osvojio je Ndiwa Kipkurui SARONG u vremenu 2:18:08, drugi je bio njegov zemljak TANUI 2:20:46. Od trkača iz BiH najbolji plasman ostvario je Dalibor Jovičić koji je bio 26-ti. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Nikolina Šustić Stanković s vremenom 2:49:53.

   U izjavi za Radiopostaju Čapljina Ersan Bijedić je nakon utrke, kazao:

   „Zadovoljan sam otvaranjem sezone, posebice činjenicom da sam drugu polovicu staze istrčao brže nego prvu. Nisam forsirao, trčao sam usporedo s Antom Pokrajčićem iz Ljubuškog, kojem je to bio prvi maraton uopće. Zajedno smo radili neke treninge, tako da me raduje i njegov uspjeh. Trka u Splitu bila mi je važna ne samo zbog otvaranja sezone, nego i činjenice da mi je bila pripremna za glavnu trku ove sezone – maraton u Beču, koji će se održati za nepuna dva mjeseca. Posebno mi je zadovoljstvo reći da ću na Bečkom maratonu imati i podršku Grada Čapljine, odnosno gradonačelnika dr. Smiljana Vidića. Dakle, u Beču ću u pravom smislu riječi predstavljati Čapljinu”.

   Naredni ispit čapljinskog trkača na duge pruge Ersana Bijedića bit će polumaraton u Mostaru.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!