banerRC212

Petak, 21 Veljača 2020

Na veletržnicu prodiru uvozne jagode i mladi kupus, domaći luk 10 KM, kineski 5 KM slaba tražnja za domaćom robom

   Za ilustraciju stanja na Veletržnici u Tasovčićima može poslužiti opaska starine Mate iz Lisica kod Ljubuškog, koji na upit o prodaji – k'o da sam Kinez, nitko ništa ne pita”. Jasno asocijacija ja ne koronavirus. Matine riječi potvrdilo je više proizvođača i prodavača unutar i ispred veletržnice. Shodno tomu, u ovotjednom barometru cijena pretežu pojeftinjenja. Od pregleda cijena koncem prošloga tjedna jeftiniji su redom – blitva 1,7 do 2,0 KM, zatim špinat 1,5 do 2 KM, prasa 1,2 debele, pa do 2,7 KM tanke stabljike, tzv. studenačka. Osjetno jeftiniji je list list peršina 4 do 5 KM za kilogram, dok je prije tjedan dana bio 5 do 7 maraka, a jeftiniji je i celer, nova cijena je 3 do 4 KM, dok je korijen celera 3 KM. Registrirali smo i tri manja poskupljenja kupusa koji je 0,25 do 0,35 KM, pa kelja koji je 0,7 do 1,0 KM, te domaćeg crvenog luka koji je od 1,4 do 1,7 KM, uvozni se može naći već po 0,8 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene, krumpiri su i dalje 0,50 do 0,60 KM, mrkva je 0,70 do 1,0 KM, cikla 0,8 do 1,0 KM, raštika 1,5 do 2,0 KM, karfiol 1,5 do 2,0 KM, kupus pupčar – prokulice 1,6 do 2,0 KM, a zelena salata od 1,0 do 1,3 KM. Bijeli luk je od 5 KM uvozni kineski, pa do 10 KM rijetki domaći u vijencima, dok se domaći grah cijeni 5 do 6 KM, cijene uvoznog argentinskog i kanadskog kreću se uglavnom od 3,20 do 3,80 KM.

   Od voća i dalje je odlična ponuda jabuka, pa i krušaka. Cijene jabuka su u padu i kreću se od 0,60 domaće, pa do 1,4 KM uvozne, domaće kruške iz Nevesinja su oko 2 KM, dok uvozne dostižu do 3 KM za kilogram. Od domaćeg voća ima još samo jezgre oraha koja se cijeni od 17 do 20 KM za kilogram, a primijetili smo kesten ispred veletržnice čija je cijena 3,5 KM. Od voća iz Neretve, ima samo limuna čija je cijena 1,6 do 2,7 KM, te naranči koje se cijene 2 KM za kilogram.

   Ako nema domaćeg ima uvoznog i voća i povrća prve albanske jagode cijene se 5,0 do 6,5 KM. Iz Albanije stiže i prvi mladi kupus čija je cijena oko 1,6 KM. Krastavci iz Italije cijene se 2,8 KM, turske paprike su 3,2 do 3,5 KM, crvene, a žute su od 3 do 3,5 KM, patlidžani su 3 KM, a rajčice od 1,9 do 2,5 KM.

   Ispred veletržnice kao i obično petkom, gužva. Uz drva koja su i dalje 85 do 90 KM za prostorni metar oblovina, dok su cijepana 90 do 95 KM, povećana je ponuda stajskog gnojiva, vreća se cijeni 4 do 5 maraka, dok se s kamiona prodaju po pogodbi, uglavnom iznad 150 KM po toni. Riba se nudila na šest štandova, jegulje nije bilo dok je ponuda ostalih vrsta obilna. Cijene uobičajene somići su bili 6 KM, pastrva 9, šaran 10 do 11 KM, smuđ 12 KM, a morski lubin i orada, bili su po 15 KM za kilogram itd. Mliječni proizvodni, zanimljivo suhog ovčjeg sira s Morina i Zelengore je nestalo, pa je najskuplji livanjski u kolutovima 18 KM za kilogram. Suhi ovčji sir iz Podveležja je 15, a mladi sir 5 do 6 KM. Kajmak se cijenio od 16 do 18 KM, a maslo od 14 do 16 KM. Domaća jaja bila su od 0,20 do 0,30 KM,

   Ponuda presadnica sve je bogatija, već se nude na dva štanda, a cijene se kreću 0,10 KM zelena salata i celer, 0,20 KM su raštika i blitva, dok su različite vrste kupusa 0,25 KM, a najskuplje su tikvice i jagode čija je cijena 0,50 KM komad itd. Uglavnom, ispred veletržnice vlada domaća roba, a unutar ograde preteže uvozna.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Čapljinac Vinko Ćemeraš u finalu showa The Voice će riskirati i pjevati nešto neočekivano

Hrvatska inačica planetarno popularnog showa The Voice je došla do kraja. Među finalistima je i Čapljinac Vinko Ćemeraš, koji je publiku osvojio nenametljivošću, skromnošću i zavidnim vokalnim sposobnostima.

'' Treme nema, jedva čekam finale jer ću uživati u pjesmama koje ću izvoditi. Prvo pjevam Pyro sa blind audicije, pa jednu s Gopcem i na kraju treću pjesmu na hrvatskom. Ne smijem reći koja je pjesma, ali evo da otkrijem da nije ništa od Urbana, želio sam malo riskirati i pjevati nešto što se ne očekuje od mene. Pobjeda mi stvarno nije bitna jer sam i ovako postigao puno više nego što sam na početku želio, tako da u finalu idem uživati i naravno razvaliti.'' - kazao nam je Vinko.

Još nam je kazao kako nakon finala tjedan dana ostaje u Zagrebu, zbog dogovora i planova za bližu budućnost što se tiče glazbe, a potom povratak na par dana u Čapljinu.

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!