banerRC212

Četvrtak, 20 Veljača 2020

Tradicijsko pjevanje dobiva mlade pobornike ili U dolini Neretve ponovo će odzvanjati ganga i bećarac

   Južna Hercegovina je s početkom tranzicije, doživjela procvat izvornog narodnog stvaralaštva. Skoro da je svako veće selo osnovalo svoje kulturno-umjetničko društvo. Nositelji tog procvata bili su mlađi entuzijasti, a pjevači izvornih napjeva dame i gospoda poodmakle dobi. Sredinom prve dekade ovoga stoljeća, nastupio je trend klapske pjesme. Stvarao se privid da će ona pokopati izvorne napjeve. Međutim, u zadnjih godinu dvije, stvara se dojam da spas stiže u zadnji čas. Primjer za to su mladi Čapljinci, skupina od četiri srednjoškolca koji sebe nazivaju „Ivan Vidić i prijatelji“.

   Odgovarajući na upit – što ga privlači izvornoj narodnoj pjesmi , odnosno tom vidu stvaralaštva, Ivana Vidić koji je pravi virtuoz na nekoliko instrumenata, kaže:

   „Prvenstveno energija pjevanja, pogotovo našeg dinarskog. Kad čujem stare napjeve Hercegovine, kao i drugih područja, meni srce zaigra. Preporučam vršnjacima da se više bave ovom vrstom glazbe, umjesto da prihvaćaju razne modernizirane varijante, te glazbu koja nam stiže sa Zapada“, naglašava Ivan, te na primjedbu – da su gangaši izgleda već tonalitetom željeli da ih se nadaleko čuje:

   „Nisu trebali ni toliko glasno pjevati, odjekivalo je to od brda, više-manje ha, ha, ha…“

   Roditelji Dejana Kreše u Čapljinu su stigli iz Konjica, međutim i on se uspješno uklopio u ovaj neformalni kvartet:

   „Bavim se ovom vrstom pjevanja oko dvije godine. Užitak je zapjevati s prijateljima, ja bih rekao za to se treba i roditi, i voljeti svim srcem. Kako sam ja počeo, prvenstveno zato što je to pjevao moj djed i njegovi prije njega, pa sam ih odlučio naslijediti“, kaže Dejan, te na upit – je li se raspitivao kod svojih starijih o pjevanju gange u Konjicu, kaže:

   „Jesam, ganga se pjevala u Konjicu, na nešto drugačiji način nego ovdje, ali se ganga pjevala“.

   Antonio Sušac, svira također nekoliko instrumenata – lijericu, diple, gusle, tamburicu, govoreći o svojoj sklonosti prema izvornoj pjesmi kaže:

   „U Trebižatu ganga se pjevala od davnina, danas je skoro izumrla, ali evo u zadnje vrijeme, pokušavamo je oživjeti. Ima nas nekoliko koji je pjevamo“, te na upit – što ga privlači izvornoj pjesmi nastavlja:

   „Ljubav postoji još od djetinjstva, rođen sam u takvom okruženju, u obitelji to vole, tako sam zavolio i ja, pjevam sa zadovoljstvom“.

   Dino Čolaković trenutačno živi u Metkoviću, a podrijetlom je sa Jasenice kod Čapljine, u pogledu svoje ljubavi prema izvornoj pjesmi je rezolutan:

   „Sudjelujem u KUD- Metković, u nas je doduše malo drugačije pjevanje, tercijarno, dvoglasno, ali to je sve na isti kalup, ipak smo pogranično područje. Mene izvornoj pjesmi privlači činjenica da su se svi moji preci time bavili, prabaka je vrtila tepsiju na svadbama, dida je pjevao gangu, svirao šargiju... Ja sada sviram gusle i lijericu, bavim se općenito tradicijom, jer želim da to ne izumre, nego da se prenosimo dalje“.

   Inače, u prošlosti je skoro svako južno hercegovačko selo imalo svoju gangu, odnosno svoj način pjevanja prepoznatljivog i Hercegovini svojstvenog napjeva. Prezentirali su na gabeosku – Gledaj mala s devetoga boja, di se vije crna kosa moja… i trebižetsku gangu – Ja imado djevojku jarana, s njom jarani tri godine dana…“ Dvojica od četvorice članova ovoga neformalnog kvarteta planiraju studirati etnologiju ili njoj srodan smjer. Hoće li im se to ostvariti pokazat će vrijeme, međutim izvjesno je da bi ovaj kvartet mogao privući više mladih koji bi mogli naslijediti starije naraštaje.

Tekst i foto: D. Musa

Vjesnici proljeća: Ljubičice i na brdskim visovima

   Da s vremenom valja biti oprezan najbolja je potvrda tekuća zima. Primjerice, dobar dio ptica koje zimuju na jezerima Hutovog blata je izostao, zašto?

   „Zima nije bila jaka na sjeveru, imale su dovoljno hrane”, kaže Josip  Vekić, ing. lovstva i zaštite okoliša, inače voditelj Službe zaštite Parka prirode Hutovo blato, uz opasku da su se dio ptica koje su došle na zimovanje, neuobičajeno rano odlučio na povratak.

   Dakle, s faunom narodski kazano nešto nije u redu, a slično je i s florom. Tako su cvjetovi ljubičica već uobičajen pojava i na brdskim visovima, poput ljubuškog naselja Greda koje je smješteno oko 520 metara iznad mora. Ljubičice, ovu smo prepoznali kao lat. Viola elegantula ili elegantna ljubičica, su procvjetale. S druge pak, strane bademi u Starom gradu iznad Ljubuškog, koji ga okite za dan prvog spomena, odnosno Dan grada, 21. veljače, tek stidljivo razvijaju prve cvjetove. To se može tumačiti dvojako – zimska jutra su ipak bila za njih prehladna, a drugo – oprezni su zadnjih desetljeće dva vrijeme ih je poslije cvatnje znalo neugodno iznenaditi.

   Treća, narodna kaže – neće zima na nebu zimovati! Upravo od te izreke strahuju poljodjelci pribojavajući se neuobičajenih proljetnih mjeseci, poput prošlogodišnjeg svibnja, koji je ljetinu žeo i prije nego je sazrela.

 

Tekst i foto: D. Musa

Federalno prvenstvo odbojkašica: Širokobriježanke zaustavile Ilijaš, Čapljinke poražene od Centra

   U cjelini zanimljivo je bilo 12-to kolo federalne Superlige odbojkašica, što se posebno odnosu na sjevernu skupinu u kojoj se na čak tri utakmice igralo po pet setova. U južnoj skupini neizvjestan je bio jedino derbi u Širokom Brijegu, gdje je domaći Smeč nadigrao ekipu aspiranta za prvu poziciju Ilijaša 3:2, i tako joj poremetio planove. Ekipe su se smjenjivale u dobivenim setovima s tim što su izabranice Ivice Bošnjaka dobile prvi 25:22, Ilijaš je poravnao 20:25, a Smeč uzvratio 25:20, da bi gošće uzvratile istom mjerom 20:25, međutim onda je red došao na Širokobriježanke koje dobivaju peti set 15:11, a time i meč.

   Poslije dobrog izdanja u gostima protiv SA Volleya, očekivala se bolja igra odbojkašica Čapljine u susretu protiv još jedne sarajevske ekipe Centar ORT. Počelo je izjednačeno da bi se pri rezultati 11:12 za gošće, ozlijedila Paulina Kuzman, prva smečerica domaćeg sastava, nakon čega su kola krenula niz brdo, pa je set završen 13:25. Slično je bilo i u drugom setu koji je završen 14:25. Međutim, u trećem setu domaće koje u nastavku prvenstva vodi 19-nja Klara Bošković, koja je ujedno i kapetanica, u završnici su se razigrale. Pri rezultati 17:23 na servis Lare Vego, Čapljina zaredom osvajaju sedam poena preokreću rezultat, ali u dva navrata ne koriste set loptu, pa Sarajke uvjerljivo slave 3:0. Dobru partiju pružile su odbojkašice livanjskog Troglava koje su uvjerljivo 3:0 nadigrale Sa Volley Uvjerljivo je bilo i po setovima 25:6, 25:20, 25:16. Lokalni derbi ilidžanskih klubova pripao je vodećem Igmanu.

   Rezultati 12-og kola federalne Superlige odbojkašica, južna skupina, Široki Brijeg: Smeč – Ilijaš 3:2, Livno. Troglav – SA Volley 3:o, Čapljina: Čapljina – Centar ORT 0:3, Ilidža: Ilidža – Igman 0:3, slobodno Alipašino polje.

   Poredak, 1. Igman 29, 2. Ilijaš 25, 3. Centar ORT 23, 4. Smeč 21, 5. Troglav 18, 6. SA Volley 11, 7. Alipašino Polje 9, 8. Ilidža 5, 9. Čapljina 3 boda.

   Orašje je nastavilo tradiciju bolje igre u derbijima na gostovanju, nego na domaćem parketu, pa su se tako u utakmici s pet setova, revanširale Gradini za poraz u prvom dijelu sezone. Popularne „žokice“ su povele 16:25, domaće preokrenule 25:22 i 25:23, a onda slijedi poravnanje 20:25, pa uzbudljiv peti set 17:19. Desetom pobjedom Orašje je iza sebe ostavilo Gradinu i nastavilo utrku s Bosnom. Vrijedna pažnje je pobjeda Žepča koje hvata priključak u borbi za opstanak, u Maglaju. Utakmica je imala sličan tijek kao i susret u Srebreniku, Žepče je povelo 22:25, a domaće preokrenule 25:21 i 25:22, a onda slijedi novi preokret 21:25, pa 13:15. U utakmici protiv Bihaća, koju je trebao dobiti, Napredak je ispustio dva boda, pa mu slijedi borba za opstanak, dok su Kakanj i vodeća Bosna očekivano, uzeli gostujuće bodove.

   Rezultati 12-og kola federalne Superlige odbojkašica, sjeverna skupina, Odžak: Napredak –Bihać 2:3, Maglaj: Maglaj – Žepče 2:3, Srebrenik: Gradina – Orašje 2:3, Gračanica: Gračanica – Kakanj 0:3, Zenica: Čelik-R – Bosna 0:3.

   Poredak, 1. Bosna 31, 2. Orašje 30, 3. Gradina 25, 4. Kakanj 21, 5. Čelik-R 17, 6. Bihać 13, 7. Maglaj 13, 8. Napredak 13, 9. Gračanica 10, 10. Žepče 7 bodova.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

AUDIO: U galeriji "Tau" u Čapljini predstavljena grafičko - pjesnička mapa o fra Didaku Buntiću

U Galeriji “TAU” održano je predstavljanje grafičko - pjesničke mape “Fra Didak Buntić – Herojsko djelo hercegovačkog fratra u jeku Prvog svjetskog rata” čiji su autori akademski slikar Lukša Peko i fra Vendelin Karačić, uz pomoć profesora Marina Ivanovića.Uz autore, na predstavljanju u galeriji "Tau", o važnosti mape govorio je i književnik Dragan Marjanović, večer su glazbenim izvedbama na klaviru i klarinetu uljepšali profesori Marija Bukovac i Neven Dragičević.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!