banerRC212

Utorak, 11 Veljača 2020

Čapljinci povukli više od polovice poticaja za biljnu proizvodnju iz županijskog proračuna, a iznos

   Poticaje iz proračuna Vlade Hercegovačko-neretvanske županije za biljnu proizvodnju, odnosno podizanje novih nasada voća – jabuka, kruška, šljiva, trešnja, višnja, breskva, nektarina, marelica, šipaka, smokva, oraha, bajama, lješnjaka i kivija, ostvarila su 123 korisnika. Treba istaknuti da su više od polovice poticaja, ukupno 62 dobili klijenti sa čapljinskog područja.
Gledano po gradovima i općinama glavninu poticaja – 62 povukli su dakle, Čapljinci, s područja općine Stolac poticaj je ostvarilo 26 projekata, sa po 13 korisnika slijede Prozor-Rama i Konjic, šest je korisnika poticaja iz Čitluka, a tri s području Grada Mostara. Zanimljivo, iz tri općine – Neum, Jablanica i Ravno, nema niti jednog korisnika poticaja.
   Najmanji iznos ostvario je jedan Čapljinac i to iz Sjekosa, samo 70 KM, dok su svi ostali poticaji iznad 610 KM, pa do 3.050 koliko su dobila dva klijenta s čapljinskog područja, a tri iz Stoca. Sukladno Programu i Naputku za obračun novčane potpore za Podizanje novih nasada voća - jabuka, kruška, šljiva, trešnja, višnja, breskva, nektarina, marelica, šipaka, smokava, oraha, bajama, lješnjaka i kivija, vezano za raspoloživa sredstva, izvršen je u iznosu od 610 KM po dulumu, odnosno 0,1 hektaru. Korisnici županijskih poticaja mogli su ostvariti potporu do maksimalnih 3.500 KM. Naime, sukladno Programu i Naputku za odobravanje novčanih potpora za biljnu proizvodnju, ako iznos premašuje 3.500 KM, potpora se umanjuje do toga iznosa.
   Zanimljivo je navesti da su na čapljinskom području poticaje za podizanje nasada voća ostvarili korisnici iz 21 od 27 mjesnih zajednica. Najviše poticaja otišlo je u Čeljevo devet, slijede Opličići osam, pa Trebižat sedam, gradsko područje Čapljine i Višići po šest, Svitava pet, Gabela četiri, dok su po dva korisnika poticaja iz naselja Domanovići, Sjekose i Gabela Polje, a po jedan iz naselja – Lokve, Klepci, Ševaš Njive, Dračevo, Zvirovići, Prebilovci, Dretelj, Gnjilišta i Bivolje Brdo.
Treba reći da će inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji, Programa, Naputka i Odluke o dodjeli poticaja, obavljat će inspektori Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije.

D. Musa

U Betaniji, Caritasovom domu za stare i iznemogle u Čapljini obilježen Svjetski dan bolesnih i blagdan Gosle Lurdske

Blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika u Čapljini je proslavljen misnim slavljem koje je predvodio don Željko Majić, ravnatelj Caritasa mostarskih biskupija, uz koncelebraciju čapljinskog župnika don Dragana Filipovića. Misnom slavlju doprinos je dao i zbor Školskih sestra franjevki iz Bijelog Polja. Tijekom mise don Žejko Majić je starim i bolesnim udijelio bolesničko pomazanje a nakon mise nastavljeno je prigodno druženje u prostorijama Betanije.

U tonskom prilogu možete  poslušti reportažni zapis.

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!