banerRC212

Komemorativno slavlje u Zvirovićima: Hrvatsko zajedništvo je bilo temelj obrane

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Komemorativno slavlje u Zvirovićima: Hrvatsko zajedništvo je bilo temelj obrane

   Manifestacija „U spomen na hrvatske vitezove”, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kraj Spomen križa u Zvirovićima, te polaganja cvijeća na grob brigadira Božana Šimovića, nastavljena je komemorativnim misnim slavljem za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu, te žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u crkvi sv. Ane. Devet hrvatskih vitezova iz naselja Zvirovići i Prćavci, poginulo je u Domovinskom ratu, a ova dva naselja imala su 77 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Kao svojevrsni uvod u misno slavlje pročitana su imena svih poginulih. Potom je slijedilo prigodno obraćanje dr. Smiljana Vidića, čapljinskog gradonačelnika, koji je uz ostalo rekao:

   „Ovo je prigoda da se sjetimo perioda od 1992. do 1995. godine, teškog perioda koji je prolazio hrvatski narod, poglavito 1991. godine kada je agresor došao na naše područje i htio uništiti sve ove naše temeljne vrijednosti – vjeru, kulturu, naš jezik, naše živote u konačnici. Činilo se tada da su Hrvati lak plijen. Nismo imali nikakvog naoružanja, bili smo neiskusni, a s druge strane bila je iskusna dobro naoružana vojska. Međutim, mi smo računali na nešto što se zove hrvatsko zajedništvo. Te 1992. godine, Hrvati nikada nisu bili kao jedno kroz cijelu povijest i upravo to hrvatsko zajedništvo je temelj obrane kako ovih tako i svih ostalih prostora u Bosni i Hercegovini, gdje su živjeli Hrvati“.

   Komemorativno misno slavlje je predvodio don Želimir Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije uz koncelebraciju don Branka Šimovića. Komemorativno slavlje uveličala je klapa „Trebižat“. Treba reći da je ovogodišnja manifestacija „U spomen na hrvatske žrtve“, u Zvirovićima, bila dobro posjećena, a završena je prigodnim druženjem predstavnika gradske vlasti, gostiju i suboraca Božana Šimovića, štovatelja poginulih branitelja i njihove žrtve, te mještana Zvirovića i Prćavaca...

Tekst i foto: D. Musa

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 09 Studeni 2020 14:52
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!