banerRC212

Iz kuta Ronilačkog kluba „Ardea“ Čapljina: Neretva kanalizacija, štuka zavladala rijekama, u izgledu i arheološka otkrića

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Iz kuta Ronilačkog kluba „Ardea“ Čapljina: Neretva kanalizacija, štuka zavladala rijekama, u izgledu i arheološka otkrića

   Prije nekoliko godine u Čapljini je osnovan Ronilački klub „Ardea“. Može se reći da je to bilo i logično jer je riječ o području bogatom vodom - četiri rijeke i sedam jezera Hutovog blata. U proteklom razdoblju ronioci su bili samozatajni, međutim to ne znači da nisu bili aktivni. Govoreći o konkretnim aktivnostima Mario Jerkić predsjednik kluba, inače bivši košarkaš, trenutačno sportski direktor HKK Čapljina, te član profesionalne vatrogasne postrojbe kaže:

   „Ronilački klub „Ardea“ osnovan je prije točno tri i pol godine. Uz redovite akcije, djelujemo i po potrebi, odnosno na poziv. Za nas sezona počinje u proljeće, a prve na redu su ekološke akcije. Svake godine nastojimo sanirati neko od kupališta na čapljinskom području, ove godine na redu je kupalište Gaz u Dračevu. Uklanjamo različiti nanos, željezni i drveni otpad, plastiku, najlon i drugo, kako bi kupači, a uglavnom su to mladi, bili sigurni“, ističe predsjednik Jerkić, te na upit kako čapljinske rijeke izgledaju ispod vode, nastavlja:

   „Tamo gdje je čisto zaista su prekrasni prizori, kamene sige, pravi su ornamenti, međutim takvih lokaliteta je sve manje. Rijeke su zatrpane različitim otpadom, posebice Neretva. Trebižet i Krupa su još i očuvani, dok je Neretva na udaru, zaista svašta nosi i to u velikim količinama, izgleda nekima služi kao kanalizacija“, kaže predsjednik Jerkić.

   Na upit o stanju ribljeg fonda predsjednik Jerkić za ribiče i ne samo njih, iznosi jedan uznemirujući podatak:

   „Štuka je prorijedila riblji fond u našim vodama. Tijekom ronjenja sve manje susrećemo našu, domorodnu ribu, dok je štuke sve više. Kad sam ja počeo roniti, a to je bilo nekoliko godina prije osnivanja kluba, nisam je uočavao, ali sada se namnožila. Ne znam kakvo je trenutačno stanje, jer u zadnja tri, četiri mjeseca nismo intenzivno ronili, naše prve akcije – treninzi i ronjene, kreću koncem mjeseca. Što ćemo zateći, tek ćemo vidjeti“.

   Prema riječima čelnika Ronilačkog kluba ribiči su tijekom prošlog ljeta hvatali primjerke štuke, težine i do pet, šest kilograma! Uglavnom, ribama se u čapljinskim vodama izgleda dobro ne piše, međutim ronioci su i na tragu nekih možda i budućih arheoloških nalazišta.

   „Uočili smo neke zanimljive lokalitete. Međutim, mi o tome ovako provizorno ne možemo govoriti. Kontaktirali smo županijski Zavod za zaštitu kulturno – povijesne baštine, pa ćemo u razdoblju kad padnu vodostaji, vidjeti ima li što zanimljivo, ili mi ronioci imamo bujnu maštu“, tajanstven je predsjednik Jerkić.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 12 Ožujak 2020 11:52
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!