banerRC212

U Čapljini: Konačno završen treći kružni tok na izlazu iz grada

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto U Čapljini: Konačno završen treći kružni tok na izlazu iz grada

   Postavljenjem drugog asfaltnog sloja konačno su kraju privedeni radovi na trećem rotoru u ulici Ante Starčevića u Čapljini, koja je ujedno i magistralna prometnica M – 6, Stolac – Čapljina – Ljubuški – Imotski. U stvari cijeli projekt je predstavljao rekonstrukciju raskrižja ulica Ante Starčevića i Gojka Šuška, rotor R – 3. Radovi su započeli koncem srpnja prošle godine. Prvobitni rok od 90 dana je produžavan, da bi se stiglo na oko 180 dana.

   Razloga za prolongiranje rokova što baš i nije oduševljavalo građane, a posebice vozače, je bilo jer se usporedo s radovima preko novog mosta u Čapljini, odvijao sav promet. U prvom redu teretni, koji je intenzivan s obzirom da kroz Čapljinu koja se pretvorila u izlazak s autoceste 5 – c, odnosno graničnog prijelaza Bijača, je učestali promet autobusa, teških kamiona, tegljača i cisterni. Uz prometovanje teških vozila za koja nije bilo alternative jer se stari, željeznički, most mogao koristiti samo za putnička vozila, tijekom radova izmještana je kanalizacija i druga infrastruktura, te postavljana nova odvodnja na raskrižju prometnih ulica.

   Valja reći da novi rotor u Čapljini krasi fontana, koja na ulasku u grad, prema zamisli arhitekata, simbolizira njegovu ljepotu, obilje vode – četiri rijeke i sedam jezera Hutovog blata, te drugih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Vrijedi istaknuti da prilikom odvijanja radova ipak nije bilo dužih čekanja, a novi rotor trebao bi promet učiniti puno sigurnijim, jer su do sada na tom raskrižju relativno česti bili udesi. Uglavnom, završetkom kružnog toka na magistrali – M – 17 koja je ujedno i raskrižje za Čapljinu i Stolac, te tri rotora glavnom gradskom ulicom, trebali bi povećati sigurnost prometa na višu razinu.

   Rekonstrukciju raskrižja, odnosno izgradnju rotora R – 3 zajednički su financirali Grad Čapljina i Ceste Federacije BiH, a projekt je prema prvom predračunu koštao nepunih 500.000 KM. Izvođač radova bila je mostarska tvrtka HP Investing.

Tekst i foto: D. Musa

 

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!