Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Aktivisti brojnih udruga traže da se zaustavi izgradnja ‘Gornjih horizonata’

Aktivisti brojnih udruga traže da se zaustavi izgradnja ‘Gornjih horizonata’

by | 13. svibnja 2024. 17:28 | Aktualno, Vijesti

 Aktivisti i aktivistkinje više udruga i neformalnih grupa građana riječnog pokreta u Bosni i Hercegovini u subotu su u Blagaju prisutne građane informirali o pogubnim utjecajima eventualne potpune realizacije kontroverznog projekta “Gornji horizonti”, o kojem, kako kažu, šira javnost nedovoljno zna.

Razvijan 50-ih godina prošlog stoljeća, složeni hidroenergetski projekat Gornji horizonti sastoji se od tri velike hidroelektrane, akumulacijskih bazena te kanala i tunela kojima se sakuplja voda slivnog područja Neretve te, zbog energetskog iskorištavanja, preusmjerava u slijev Trebišnjice, nekada najveće europske ponornice. Realizacija ovih zahvata planirana je na područjima opština Nevesinje, Bileća, Berkovići i Gacko, s tim što će se najveći dio negativnih utjecaja manifestirati kroz smanjenje kapaciteta izvora rijeka Bune, Bunice, Krupe i Bregave, priopćeno je iz Fondacije ACT.

U konačnici, ako sve planirani zahvati u okviru “Gornjih horizonata” budu realizirani, iz slijeva Neretve godišnje će se prevoditi oko dvije milijarde kubnih metara vode u slijev Trebišnjice, što može ostaviti nesagledive posljedice po veći dio Hercegovine.

“Posljedično, ovo će dovesti i do smanjenja doticaja vode u povezane sljevove Bune, Bunice, Krupe i Bregave za najmanje 30 posto, što će imati negativan utjecaj na floru i faunu navedenih riječnih tokova, kao i cijele Hercegovine, s obzirom na to da bi moglo doći do značajnijeg prodora vode Jadranskog mora dublje u Hercegovinu, prema nekim procjenama čak i do Bunskih kanala”, ističu u priopćenju.

“Upućujem apel vlastima na svim razinama da se uključe u rješavanje problema Gornji horizonata, jer bi za Hercegovinu bilo katastrofalno da ostane bez pritoka Neretve. To ne smijemo dopustiti ni pod koju cijenu”, poručio je Oliver Arapović, predsjednik Ekološke Udruge Majski cvijet.

Aktivisti više udruga podsjećaju i kako je neupitno da će realizacija ovog projekta imati utjecaj na prirodu i živote ljudi u cjelokupnom slijevu Neretve.

“Nikada, nikakve javne rasprave niti konzultacije s ljudima koji žive u dolinama Bune, Bunice, Krupe i Bregave nisu održane. Zanemarujući činjenicu, da će upravo oni prvi osjetiti posljedice realizacije ovog projekta, vlasti entiteta Republika Srpska su zanemarile su i svoju obavezu da informiraju sve one na koje bi ovakvi projekti mogli imati utjecaj u što ranijoj fazi projekta”, zaključili su.

Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...