Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

“Adria histhil” izvozi dva milijuna presadnica rajčica i paprika iz Gabele u Rusiju: Ing Ivica Borovac: „Imali smo veliku podršku države, intervenirao je čak i ruski konzul”

“Adria histhil” izvozi dva milijuna presadnica rajčica i paprika iz Gabele u Rusiju: Ing Ivica Borovac: „Imali smo veliku podršku države, intervenirao je čak i ruski konzul”

by | 28. siječnja 2020. 14:48 | Vijesti

Zamjena imena firmi u agencijskoj informaciji oko odobrenja izvoza sadnog materijala iz BiH u Rusiju, ispala je kao svojevrsna reklama tim firmama, a riječ je o tvrtki Adria histhil iz Gabele kod Čapljine i Poljagro iz Šamca. Oprezniji su provjeravali što je tko od te dvije tvrtke izvezao, što su nam potvrdili u Adria Histhilu u Gabeli. Naime, ova čapljinska tvrtka ugovorila je i već realizirala izvoz dva milijuna presadnica povrća rajčica i paprika na rusko tržište, dok je tvrtka iz Šamca izvezla sadnice jabuka i krušaka. Kako reče agronom Ivica Borovac, voditelj Službe prodaje tvrtke iz Gabele „presadnice kalemljenih rajčica su već zasađene i dobro napreduju”.

„Jednostavno kad iz ljubavi radiš neki posao, onda stalno nastojiš pomjerati granice. Bili smo u dvojbi kako presadnice otpremiti transport je skup 5 – 6.000 eura po kamionu, pa smo u suradnji s tvrtkom Jump logistics d. o. o. iz Sarajeva, nastojali naći najpovoljniji i najbrži oblik prijevoza. Izbor je pao na cargo avionski prijevoz. Nije to išlo lako, jer BiH je u ruskim okvirima malo poznata, ali smo zajedničkim snagama uspjeli ispuniti zahtjevne uvjete koji su nam postavljeni”, ističe ing. Borovac, pa dodaje:

„Moram istaknuti da smo imali zdušnu potporu cijelog da ga tako nazovemo državnog aparata, od nadležnog ministarstva, preko agencija i zavoda, koji su se potrudili u posao uključiti i ruskog konzula. Kad smo objasnili o kakvom i kolikom se poslu radi, svi su nam zdušno pomagali i njima samima je izvoz presadnica bio novina, a time i izazov. Tako smo realizirali ovaj za nas značajan posao koji bi nam ukoliko zaživi, a sve ćemo učiniti da tako i bude, osigurao kontinuiranu proizvodnju presadnica povrća tijekom cijele godine”, zaključuje Ivica Borovac, voditelj Službe prodaje tvrtke Adria Histhil.

Da je riječ o poslu koji obećava svjedoče podatci, pa tako primjerice, ruskom tržištu u zimskom razdoblju treba 25 milijuna presadnica kalemljenih rajčica, a u ljetnom čak 40 milijuna. Prema tome, s početnim izvozom vrata su odškrinuta, a čapljinski rasadničari se nadaju da će ih i otvoriti.

{gallery}2020/histhil{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!