Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Otvorene stipendije za srednjoškolce iz BiH da besplatno provedu školsku godinu u SAD-u

Otvorene stipendije za srednjoškolce iz BiH da besplatno provedu školsku godinu u SAD-u

by | 17. listopada 2023. 19:38 | Aktualno, Vijesti

Predstavnica ureda “American Councils for International Education” u Bosni i Hercegovini Selma Čampara izjavila je danas da su prijave otvorene za sudjelovanje u “YES programu” putem kojeg odabrani srednjoškolci dobiju priliku da besplatno provedu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Ukoliko ste učenik 1. ili 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini i zainteresirani za Sjedinjene Američke Države, obavezno se prijavite. Kroz “YES program” sudionici dobiju priliku da žive s američkom domaćinskom- obitelji, da idu u američku srednju školu tijekom jedne školske godine, i to sve besplatno – navela je Čampara.

Pojasnila je da odabrani finalisti programa budu smješteni kod provjerene američke obitelji-domaćina i upisani u američku srednju školu. Također, prije odlaska na program sudjeluju u treningu pripreme, dobiju plaćene putne troškove od svog doma do SAD i nazad, kao i mjesečnu stipendiju i zdravstveno osiguranje (koje isključuje liječenje već postojećih oboljenja).

Online prijave za sudjelovanje u YES programu iduće jeseni su otvorene za učenike koji su državljani  Bosne i Hercegovine i posjeduju BiH putovnicu; trenutno upisani u 1. ili 2. razred srednje škole u BiH; rođeni između 1. siječnja 2007. i 15. srpnja 2009.; nisu boravili u SAD dulje od 90 dana u posljednjih pet godina; ispunjavaju kriterije vezane za dobivanje američke vize i znaju engleski jezik.

Učenici s invaliditetom koji pohađaju srednju školu u BiH se također mogu prijaviti na testiranje za YES. Kako bi mogli da sudjeluju u tom programu, učenici s invaliditetom moraju biti upisani u srednju školu u BiH i biti rođeni između 15. veljače 2006. i 15. srpnja 2009.

Zainteresirani učenici koji ispunjavaju navedene kriterije pozvani su da se prijave na testiranje za YES program odlaskom na web stranicu: https://bih.americancouncils.org/news-bih/prijavite-se-za-yes-program-sada

Početkom prosinca 2023. učenici koje izabere neovisna komisija u Washingtonu bit će obaviješteni da nastave natjecanje u polufinalnom krugu. Finalisti će biti izabrani na proljeće 2024.

Online prijave su otvorene do 24. listopada 2023., a za pitanja se moguće obratiti mailom na adresu: [email protected].

Kennedy-Lugar Youth Exchange (YES) je program kojim se realizira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli 2024.-2025. akademsku godinu SAD-u. YES je u potpunosti financiran od strane Vlade SAD, a od 2008. u Bosni i Hercegovini ga provodi American Councils for International Education, priopćeno je iz te organizacije.

Foto/tekst: FENA

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!