Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Otvorene stipendije za srednjoškolce iz BiH da besplatno provedu školsku godinu u SAD-u

Otvorene stipendije za srednjoškolce iz BiH da besplatno provedu školsku godinu u SAD-u

by | 17. listopada 2023. 19:38 | Aktualno, Vijesti

Predstavnica ureda “American Councils for International Education” u Bosni i Hercegovini Selma Čampara izjavila je danas da su prijave otvorene za sudjelovanje u “YES programu” putem kojeg odabrani srednjoškolci dobiju priliku da besplatno provedu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Ukoliko ste učenik 1. ili 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini i zainteresirani za Sjedinjene Američke Države, obavezno se prijavite. Kroz “YES program” sudionici dobiju priliku da žive s američkom domaćinskom- obitelji, da idu u američku srednju školu tijekom jedne školske godine, i to sve besplatno – navela je Čampara.

Pojasnila je da odabrani finalisti programa budu smješteni kod provjerene američke obitelji-domaćina i upisani u američku srednju školu. Također, prije odlaska na program sudjeluju u treningu pripreme, dobiju plaćene putne troškove od svog doma do SAD i nazad, kao i mjesečnu stipendiju i zdravstveno osiguranje (koje isključuje liječenje već postojećih oboljenja).

Online prijave za sudjelovanje u YES programu iduće jeseni su otvorene za učenike koji su državljani  Bosne i Hercegovine i posjeduju BiH putovnicu; trenutno upisani u 1. ili 2. razred srednje škole u BiH; rođeni između 1. siječnja 2007. i 15. srpnja 2009.; nisu boravili u SAD dulje od 90 dana u posljednjih pet godina; ispunjavaju kriterije vezane za dobivanje američke vize i znaju engleski jezik.

Učenici s invaliditetom koji pohađaju srednju školu u BiH se također mogu prijaviti na testiranje za YES. Kako bi mogli da sudjeluju u tom programu, učenici s invaliditetom moraju biti upisani u srednju školu u BiH i biti rođeni između 15. veljače 2006. i 15. srpnja 2009.

Zainteresirani učenici koji ispunjavaju navedene kriterije pozvani su da se prijave na testiranje za YES program odlaskom na web stranicu: https://bih.americancouncils.org/news-bih/prijavite-se-za-yes-program-sada

Početkom prosinca 2023. učenici koje izabere neovisna komisija u Washingtonu bit će obaviješteni da nastave natjecanje u polufinalnom krugu. Finalisti će biti izabrani na proljeće 2024.

Online prijave su otvorene do 24. listopada 2023., a za pitanja se moguće obratiti mailom na adresu: [email protected].

Kennedy-Lugar Youth Exchange (YES) je program kojim se realizira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli 2024.-2025. akademsku godinu SAD-u. YES je u potpunosti financiran od strane Vlade SAD, a od 2008. u Bosni i Hercegovini ga provodi American Councils for International Education, priopćeno je iz te organizacije.

Foto/tekst: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...