Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

ZZJZ FBiH nastavlja Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti djece

ZZJZ FBiH nastavlja Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti djece

by | 10. svibnja 2024. 15:34 | Aktualno, Vijesti

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja realizaciju Preventivnog programa, ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece uzrasta četiri godine u Federaciji Bosne i Hercegovine, ‘Pregledaj – progledaj’. Koordinatorica Programa je prim. mr. sc. Adnana Dizdarević Maksumić, dr. med., voditeljica Službe za socijalnu medicine Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

– Prvi ciklus tog važnog Preventivnog programa radili smo 2022. godine i tad su nam ciljna skupina bila djeca starosti 4 i 5 godina, koja pohađaju javne i privatne vrtiće. Tad smo pregledali 7.000 djece u cijeloj Federaciji BiH. Drugi ciklus, održan 2023. godine, obuhvatio je samo djecu starosti 4 godine ali ovog puta i one koji ne pohađaju vrtiće (predškolski odgoj), obzirom da prema podacima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija vrtiće pohađa svega 16 do 17 posto djece. Iz tog razloga u drugi ciklus, osim oftalmologa, uključili smo i pedijatre iz primarne zdravstvene zaštite i za kratak period pregledali oko 4.300 djece. To je bolji obuhvat, u usporedbi sa prvim ciklusom, obzirom da su nam u drugom ciklusu ciljana skupina bila samo djeca starosti 4 godine – rekla je prim. dr. Dizdarević Maksumić.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine 2024. godine realizira treći ciklus Preventivnog programa Pregledaj – progledaj. Pripremne aktivnosti su svibanjske radionice širom Federacije Bosne i Hercegovine, namijenjene pedijatrima i oftalmolozima iz svih županija, kako bi se što adekvatnije zajednički pripremili za preventivne preglede koji će trajati od lipnja do prosinca 2024., u domovima zdravlja i vrtićima, a planirano je da budu pregledana djeca rođena 2020. godine.

Specijalista oftalmolog iz Županijske bolnice dr. Irfan Ljubijankić iz Bihaća dr. Anisa Bašić nazočila je prvoj radionici, održanoj u Bihaću za timove koji će pregledati djecu u Unsko-sanskoj županiji i Hercegbosanskoj županiji.

– Razvoj vida je dio kompleksnog procesa sazrijevanja i rasta djeteta. Strukturne i razvojne promjene događaju se istovremeno u oku i mozgu, a taj proces se ne završava rođenjem. Naprotiv, intenzivno se nastavlja nakon rođenja. Od velikog je značaja uočavanje i prepoznavanje ranih znakova oslabljene vidne funkcije, sa ciljem preveniranja i adekvatnog liječenja patoloških stanja. Idealna dob za pregled bi bila između treće i četvrte godine života. Dovoljno da se eventualne greške otklone, a dijete je dovoljno zrelo za suradnju – rekla je dr. Bašić. Iskazala je zadovoljstvo što će i ove godine raditi na poboljšanju zdravlja najmlađih.

Iz Zavoda, kao i prethodnih godina, roditelje pozivaju da odvedu četverogodišnjake na besplatni preventivni pregled kod zdravstvenih djelatnika iz ugovornih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH ili da pristanu da zdravstveni djelatnici djecu pregledaju u vrtićima.

Pregled je prilagođen djeci i posve je bezbolan. Djeca tokom pregleda prepoznaju simbole, znakove i likove zatvaranjem jednog, zatim drugog oka. Ukoliko se uoči oslabljena funkcija vida, dijete će biti upućeno na dodatnu oftalmološku obradu i liječenje.

– Skrining preventivni pregledi djece uzrasta 4 godine su jedini način da se blagovremeno otkriju problemi koje djeca imaju sa vidom, a često ostaju neprepoznati do sistematskog pregleda djeteta pred upis u školu. To je već kasno za korekcije mnogih stanja koja, ukoliko se otkriju sa 4 godine i poduzme adekvatan tretman te daju pomagala za korekcije, mogu biti potpuno korigirani do polaska u školu – rekla je koordinatorica prim. dr. Dizdarević Maksumić.

Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece započeo je 2022. godine, zahvaljujući potpori Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine a na inicijativu zastupnice prim. dr. Ankice Kolar Jurčević.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine povjerena je priprema i implementacija Programa. Program je dostupan, za četverogodišnju djecu Federacije Bosne i Hercegovine, kao redovita aktivnost Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine koja je dio ukupnog preventivnog rada očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije. Za potrebe tog preventivnog programa producirani su promotivno – edukativni materijali i distribuirani širom Federacije Bosne i Hercegovine.

tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...