banerRC212

Srijeda, 22 Rujan 2021

Drugo kolo Prve boćarske lige BiH: Čapljina „potonula” u Rastovači, Neum gazi bez milosti

 Što se ishoda utakmica tiče drugo kolo Prve boćarske lige nije donijelo iznenađenja, međutim iznenađenje su visoke pobjede Gruda i Bure. Mada su slovili za favorite tako uvjerljive pobjede Bure protiv Čapljine 19:3, te Gruda protiv Napredak Wille, nisu se očekivale.

   „Bilo je subjektivnih, a još više objektivnih razloga za naš više nego uvjerljiv poraz. Imamo problema oko sastava, dio igrača prestao je s igranjem, a stjecajem okolnosti imamo nekolicinu ozljeđenih i bolesnih. Loše smo počeli, prve discipline izgubili 0:8, zatim smo uvjerljivo poraženi i u tehničkim disciplinama, a potom nije bilo prostora za vađenje”, konstatira Vide Krmek, voditelj ekipe Čapljine.

   Teško je objasniti i dijametralno suprotne rezultate Napredak Wille, u prvom kolu Sarajlije su visoko 19:3 nadigrale čapljinsko Dračevo, da bi tjedan dana poslije u protiv Gruda osvojili samo dva poena. Međutim i to je sport. U drugom kolu A skupine, Neum predvođen neuništivim Željkom Kužićem, nadmašio „svece” iz Gorice. Uglavnom, poslije dva kola Neum ima stopostotni učinak čime je istakao svoju kandidaturu za drugi uzastopni naslov.

   Zanimljivu utakmicu u Prologu kod Ljubuškog odigrali su domaći Rastok i Široki. Prošlogodišnji finalista odlično je otvorio utakmicu Vinko Grbavac je u pojedincu nadigrao Božu Naletilića 13:6, a Nikola Zelić, Josipa Buntića 13:5. Odličnom ulazu u meč priključio se i par Franjo Herceg/Mate Nižić koji su bili bolji od Širokobriješke kombinacije Ante Soldo/Ante Ramljak s čak 13:1. Čast gostiju spasila je trojka Marinko Mikulić/Mario Hrkać/Ivan Naletilić pobjedom nad domaćom kombinacijom Zdravko Nižić/Ivan Herceg/Gojko Herceg 13:11. U brzinskim disciplinama bilo je neodlučeno, domaći Nikola Zelić dobio je u brzinskom izbijanju Božu Naletilića 25:23, dok je gostujuća štafeta Hrkać/Mikulić bila bolja od Vinka Grbavca i Stjepana Hercega 32:30. Dva boda za domaće u preciznom izbijanju, osvojio je i Franjo Herceg koji je dobio Antu Soldu 17:12. Nakon vodstva od 10:4, domaći su do kraja držali ravnotežu. Široki je dobio disciplinu pojedinac klasično i drugi par, a domaći prvi i treći par.

   Rezultati drugog kola Prve boćarske lige, A skupine, Grude: Grude – Napredak Willa 14:8, Posušje: Sveti Stipan – Neum 10:12, slobodno Dračevo. Poredak, 1. Neum 4, 2. Grude 2, 3. Napredak 2, 4. Sv. Stipan 0(1), 5. Dračevo 0(1) bodova.

   B skupina, Rastovača kod Posušja: Bura – Čapljina 19:3, Prolog kod Ljubuškog: Rastok – Široki 14:8. Poredak, 1. Bura 3, 2. Rastok 3, 3. Široki 2, 4. Čapljina 0 bodova.

   Parovi trećeg kola A skupina, nedjelja 26-og rujna, Sarajevo: Napredak Willa – Sveti Stipan, Dračevo: Dračevo – Grude, slobodan Neum.

   B skupina, Čapljina: Čapljina – Rastok, subota 25-og rujna, Široki Brijeg: Široki – Bura, nedjelja 26-og rujna.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Uz rekonstrukciju nogometnog terena u Tasovčićima: Investicija u sportski objekt može biti i gospodarsko ulaganje

   Godinama zapušten i napušten, a onda kraće vrijeme naporima HNK Čapljina priveden svrsi, ali nedovoljno uređen i sređen opet ostavljen za bolje dane i investicijska ulaganja. To je priča o nogometnom terenu u Tasovčićima, sada već prigradskom naselju na lijevoj obali Neretve. Nekada je na tom terenu igrao mjesni NK Uskok, pa utakmice općinske lige Čapljine, a zimi je znao poslužiti i za pripreme nogometnih klubova iz unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Nakon rata nije mu se dalo, pa su ozbiljni radovi na uređenju terena započeli tek početkom kolovoza, ove godine. Tijekom posjeta radilištu – stadionu, o trenutačnim radovima inženjerka Kaja Dugandžić, voditeljica gradilišta na kojem radove izvodi poduzeće “Kopex – Dodig“ iz Čitluka:

   „Vršimo zemljano-građevne radove, odnosno radove niskogradnje, radimo na rekonstrukciji podloge nogometnog igrališta. Posao smo dobili putem javnog natječaja. Radovi teku utvrđenom dinamikom, za vrijeme velikih vrućina u kolovozu, bili smo prinuđeni smanjiti intenzitet radova, a nakon toga nastavili smo punim kapacitetom. Do sada smo odradili radove iskopa, polaganja i zasipanja cijevi, drenažne odvodnje, sada su u tijeku radovi nasipanja podloge i ugradnje rubnjaka. Sve planiramo izvršiti u ugovorenom roku“, kaže inženjerka Dugandžić, te na opasku može li dama urediti poslovično muški nogometni teren na kojem je drenaža vitalni dio, nastavlja:

   „Naravno da može, ovo je novi sustav drenažne odvodnje, sve smo odradili kako treba, pa problema ne bi smjelo biti. Posebnu pažnju kod drenaže treba posvetiti pijesku, on mora biti propusan tako da voda može otjecati do drenažnih kanala i dalje odvodnjom.”

   Uređenje nogometnog terena u Tasovčićima otvara nove mogućnosti Nogometnom klubu Čapljina i uopće nogometu na čapljinskom području. Naime, teren s umjetnom travom kakva će se postaviti u Tasovčićima, otvara mogućnost zimskih priprema i za klubove izvan juga Hercegovine. Shodno tomu i po tom osnovu klub bi u perspektivi mogao ostvariti određeni prihod. Koliko je to realno govori Slađan Milinković, predsjednik kluba:

   „Znamo da je prije rata Čapljina bila centar za zimske pripreme. Čapljina je grad s najmanje padalina zimi i bez vjetrova, pošto je zaštićena je i od bure i od juga. U Čapljinu je dolazilo dosta ekipa na pripreme. Teren u Tasovčićima je bio uz tadašnje igralište u Pelinama, jedan od terena gdje se treniralo. Tu je i blizina hotela. E sada, problem je nekih novih standarda, gdje recimo turska Antalija ima primat pošto na tom području vježba više ekipa pa između sebe mogu odigravati pripremne utakmice. Mi smo imali jedan projekt kojeg bi trebalo oživjeti, gdje bi uvezali Međugorje i tamošnje terene i Čapljinu, gdje imamo i teren u Karaotoku, koji se može s malo ulaganja obnoviti. U blizini su tri hotela. Imamo i dva terena u Gabeli, neiskorišten teren u Domanovićima, pa terene u Bjelavama, Višićima, a uskoro i u Čeljevu. Postoje dakle, uvjeti za boravak više ekipa, a ovaj teren u Tasovčićima će biti idealan za zimske pripreme, umjetna je trava najbolje kvalitete. Neovisno o tome je li kiša ili blato, uz rasvjetu može se vježbati što se kaže – dan i noć”, zaključuje predsjednik Milinković.

   Neslužbene su procjene da će u rekonstrukciju budućeg stadiona u Tasovčićioma u ovoj fazi biti uloženo preko pola milijuna maraka u što ulaze cijena trave, zatim troškovi pripreme terena, izgradnja prilaznog puta, ugradnja rubnjaka i slično. Umjetna trava je osigurana iz donacije UEFA-e, a dobivena je preko natječaja kojeg je raspisao Nogometni savez BiH. Taj dio projekta vodio je Damir Obad, direktor kluba.

Tekst i foto: D. Musa

 

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!