banerRC212

Utorak, 09 Lipanj 2020

Trešnje u Hercegovini: Ukusne i jeftine, lijepe za gledanje, ali opasne za branje

   Prema prilikama – ponudi i cijeni na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine, za trešnje se ni ove godine ne bi moglo reći da su deficitarno voće u Europi. Cijena na veliko, kreće se od 1,5 do 3 KM, čak je za proizvođače i povoljnija nego koncem svibnja, kada su bile od 1 KM, pa do 2,5 KM. Podsjećamo, u to vrijeme u Milanu su se tržile po 40 eura, dok su u Hrvatskoj bile 10 KM, odnosno 40 kuna. Međutim to je jedna strana medalje druga su domaći proizvođači i naš još uvijek tradicionalni uzgoj trešanja.

   Da to može biti i opasan posao potvrđuju ožiljci na licu Zdravka Karačića iz Jasenice kod Mostara. Zdravko krupnije trešnje nudi za 2,5, dok su nešto sitniji plodovi 2 KM. Potvrđujući da je ozljeda od branja trešanja, Zdravko kaže:

   „Je, jučer sam kliznuo, palo malo kiše, vlažno i poskliznuo se, trenutak nepažnje i eto problema. Još sam i dobro prošao“, kaže Zdravko uz put pokazujući i zgrebane podlaktice, a zatim prelazi na temu plasmana:

   „Prodaja nije čemu, cijene su dosta dobre, ali prodaje je slaba, nema nakupaca. Problem je ova korona, ne mogu dolaziti nakupci, urijetko ih je. Trešnje su prave onaj 'rušt', švapski, pravi, kasni, on uvijek dobro rodi, bude dobar, ali teško ga je prodati, a i brati, hvala Bogu, što se vidi ha, ha, ha…“, šaleći se na svoj račun komentira Zdravko, te u pogledu perspektive omiljenog voća kaže:

   Imam osam velikih stabala, u prosjeku rode po pedesetak kila, bude ono i više, ali da ne pretjerujem. Tko ima više stabala može nešto i zaraditi. Ja osobno u njima ne vidim neku perspektivu, isplativije je saditi povrće, crveni i bijeli luk“, zaključuje Zdravko, kojem poželjesmo sigurnu berbu.

   Uglavnom, u Europi omiljene, ali skupe jer oko trešanja treba dosta znanja i živog rada, kod nas se još uzgajaju na tradicijski način. Nema otkupa, nema izvoza, pa otud su sve manje atraktivne. Jedina alternativa da dođu Nijemci (očito sami se ne snalazimo), pa kao s krastavcima kornišonima naprave ozbiljniji posao. Dok se to ne dogodi, odnosno ako se dogodi, ostaje nam Toše Proeski i njegov nezaboravni hit. „Još i danas zamiriše trešnja, u proljeće kao davno prije…“, uz refren. "Uzmite mi i kuću i njivu, samo trešnju ostavite staru, kad se vratim da je vidim…“!

Tekst i foto: D. Musa

Postovani, iz tehnickih razloga tekst priloga nije se mogao otvoriti, uz ispriku nadamo se da će sada sve biti u redu, vaša RPČ!

15. PUSTOLOVNA UTRKA ČAPLJINA 2020.

Turistička organizacija Čapljinka-Čapljina organizira dana 27. lipnja (subota) manifestaciju „15.Pustolovna utrka Čapljina 2020“. Hercegovački triatlon će se sastojati od vožnje kanuima u dužini od cca 10,2 km (Studenci, kupalište „Božjak“ na rijeci Trebižat – Struge, kupalište „Jaz“), trčanja u dužini od cca 1,1 km (Struge, kupalište „Jaz“ – Mogorjelo „Villa Rustica“) i vožnje biciklima kroz grad prema Mostaru u dužini od cca 6,8 km (Mogorjelo „Villa Rustica“ – Počitelj, restoran „Staklo“). U utrci se natjecatelji natječu u paru. Kotizacija za sudjelovanje je 20,00 KM, a nagradni fond u iznosu od 1.200KM se dijeli na tri prvoplasirane ekipe.

Natjecatelji će se okupiti ispred Ville Rustice u Mogorjelu, gdje će pripremiti svoju opremu i bicikla. Utrka počinje u 17:30h, a očekivani završetak je oko 19:30h.

Svrha ovoga natjecanja je povezivanje prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti, koji su u funkciji prezentacije turističkih potencijala općine Čapljina. Promidžba i oživljavanje prirodnih, turističkih ljepota našega kraja i sportskog natjecateljskog duha, poticanje aktivnosti na otvorenom kao sredstva za poticanje održivog razvoja, promicanje zdravlja, sprečavanje bolesti, promicanja tolerancije, međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Pandemija koronavirusa nas je sve na neko vrijeme blokirala i poremetila planove, ali popuštanjem mjera i ograničenja, iskoristili smo priliku da u dosta kratkom vremenu kvalitetno organiziramo 15. po redu pustolovnu utrku u našem gradu pridržavajući se svih mjera i uputa nadležnih institucija. 

Zainteresirani ljubitelji aktivnosti na otvorenom akcijskog duha mogu se prijaviti u uredu TO Čapljinka najkasnije do 25.6.2020.godine

Kontakt telefoni za sve informacije 036/806-147 ili 063 822 703 

Organizator manifestacije: Turistička organizacija ČapljinKa-Čapljina

Generalni pokrovitelj: Gradonačelnik grada Čapljine dr.Smiljan Vidić

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!