banerRC212

Četvrtak, 25 Lipanj 2020

Pandemija korona virusa nije zaustavila trkače:Čapljinac Ersan Bijedić pobjednik virutalnog maratona

Za razliku od većine sportaša koji su tijekom pandemije korona virusa osuđeni na mirovanje, trkači na druge pruge bili su aktivni, kako profesionalci tako i rekreativci. Tijekom proteklih mjeseci organizirane su virutalne utrke. Jedan od organizatora tih trka u BiH, bio je Trkački rekreativni klub iz Bajne Luke, inače pobjednik banjalučkog polumaratona. Pobjednik maratonske utrke bio je Čapljinac, Ersan Bijedić, koji je 'Filipidesovu dionicu' istrčao za 3:19:46.

Valja reći da se na virutalne utrke može tko god želi širom svijeta. Pravilo je da svaki sudionik sam bira gdje će trčati, a rezultat prikazuje i pravda preko Internet trkačkih platformi. Od kolege Bijedića doznali smo da se trčalo na 5 km, 10 km, 21,1 km i 42,2 km. Najviše trkača bilo je na 5 i 10 kilometara, oko 250, dok se u najzahtjevnijoj disciplini – maratonu okušalo 17 rekreativaca. Zanimljivo, virutalne trke nisu imale svoj termin, nego je svatko mogao istrčati svoju tijekom dva mjeseca travanj/svibanj, dok su se u lipnju sumirali svi rezultati.

Trčanje je individualni sport, tako da je za trkače pandemija bila drugačija nego za kolektivne sportove. Mnogi su trenirali bolje nego prije, držeći se instrukcija da to obavljaju sami. Osobno sam trčao svaki dan, sam, bez kontakta s drugim trkačima“, kaže Bijedić ističući da smatra kako je trenutačno u boljoj formi nego ranijih godina u ovo vrijeme.

Inače, kolega Bijedić je za svoju maratonsku rutu odabrao Merdžanovo polje zasađeno kupusom, gdje krug iznosi 1.015 metara. Dakle 42 kruga odgovarala su Filipidesovoj dionici 42.195 metara. Kao pravilo organizator je odredio da se mora istrčati 42.600 metara kako bi se korigirali nedostaci mjerenja preko GPS uređaja. Bjedić je pobjednikom proglašen na nedavnom igmanskom polumaratonu gdje mu je Vladimir Selec, predsjednik banjalučkog TRK-a uručio pobjedničku medalju. Proglašenje su pratile pošalice na račun upornog Čapljinca, kojemu je predbacivano da je imao zeca, naravno ne atletskog već prave koji su izlijetali iz kupusa!

D. Musa

 

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!