banerRC212

Utorak, 23 Lipanj 2020

Pčelinji otrov alternativa slaboj 'paši'

   Klimatske mijene koje za posljedicu imaju promjenjive prinose meda, potaknule su hercegovačke pčelare na razmišljanje o drugim pčelinjim proizvodima. Jedan od njih je pčelinji otrov. Proizvode ga mlade pčele do osamnaestog dana života. Pčelinji otrov se najviše koristi u farmaceutskoj industriji za proizvodnju krema. Primjerice, koristi se za proizvodnju krema za njegu lica, zatim krema za sportske ozljede i zdravstvene tegobe kao što su iritis, hipertronička bolest, bronhijalna astma, vaskularne kirurške bolesti, reumatske bolesti, bolesti perifernog živčanog sustava itd.

   U sklopu projekta za proizvodnju pčelinjeg otrova magistar Tvrtko Matijević iz Daruvara u Hrvatskoj, u Čapljini će 30-og, lipnja održati prezentaciju proizvodnje pčelinjeg otrova. Uz teorijski dio koji će se održati u Gradskoj vijećnici, održat će se i praktični dio u pčelinjaku na području Dračeva. Uz tribinu u Čapljini održat će se ukupno četiri tribine čiji su pokrovitelji SWEDEN/USAID – projekt razvoja tržišne poljoprivrede II, odnosno Farma II.

   Valja reći da je pčelinji otrov atraktivan iz dva razloga, prvi je svakako cijena koja se kreće od 85 do 120 KM po gramu. Visokokvalitetni dostiže i 20.000 eura, po kilogramu?! Uz visoku cijenu valja reći da je u godinama s lošom pašom kao što je protekli dio tekuće godine, pčelinji otrov stabilna proizvod. Podjednako uspješno se može proizvoditi i u godinama s dobrom i s lošom pčelinjom pašom. Kako smo doznali od Slavena Cvitanovića, predsjednika Udruge pčelara „Pčela” Čapljina, nekolicina čapljinskih pčelara je odlučna okušati se u proizvodnji pčelinjeg otrova.

D. Musa

Gabeljani riješili udarne pozicije u momčadi: Igor Savić potpisao, Anes Mašić ostaje na posudbi

   Prvih dana priprema GOŠK je sukladno željama trenera Vule Trivunovića, uspio riješiti dvije bitne pozicije u momčadi. Naime, uspješno su završeni pregovori s upravom Zrinjskog, pa će tako Anes Mašić prošle sezone prvi strijelac „Trojanaca”, i ove sezone nositi dres Gabeljana. Još veći uspjeh postignut je po pitanju ostanka Igora Savića, po mnogima prošle sezone najstandardnijeg igrača u redovima GOŠK-a. Devetnaestogodišnji Savić koji je prošle sezone bio na posudbi, također kao igrač Zrinjskog, sada je potpisao za Trojance.

   „Za kompletiranje momčadi nedostaje nam još prednji vezni. Mjesto polušpica ostalo je upražnjeno odlaskom Elevedina Aletića, nadam se da ćemo i to pitanje vrlo brzo riješiti i tako u punom sastavu, s dvije postave, plus nekolicina juniora, nastaviti pripreme za narednu sezonu”, kaže Lujo Ilić, predsjednik GOŠK-ove momčadi sumirajući stanje s igračkim kadrom, te nastavlja:

   „Na početku nove sezone moramo biti zadovoljni, odradili smo veliki posao. Prema dogovoru s igračima, uspjeli smo ih isplatiti za tri mjeseca kada se nije igralo. Mogu reći da sam na to ponosan, jer kada ne igraš teško je doći do sredstava, igrači su imali razumijevanja, tako da smo to pitanje riješili pa se sada u cijelosti možemo okrenuti novoj sezoni”.

   Da akcije Trojanaca rastu pokazuje i izbor suparnika u pripremnom razdoblju. GOŠK će uigravanje početi utakmicom protiv Veleža u Gabeli 5-og srpnja, zatim slijedu utakmica protiv federalnog prvoligaša Igmana, a onda utakmice protiv vodećih sarajevskih klubova – Željezničara, 10-og srpnja na Grbavici. GOŠK će 25. srpnja, igrati i protiv aktualnog prvaka Sarajeva, kojem će to biti generalna provjera za narednu sezonu. Uglavnom, u GOŠK-u planiraju još jednu, eventualno dvije utakmice, što će prema procjeni stručnog stožera biti dovoljni za uigravanje.

   Inače, tijekom stanke redove Gabeljana napustili su – Elvedin Aletić, Vernes Islamagić, Faris Hukara, Adnan Haračić i Eldin Mustafić. Novi članovi su već spomenuti Igor Savić (Zrinjski), zatim Eldar Bašović (Orašje), Marko Despotović (Radnik - Bijeljina), Vladimir Arsić (Borac – B. Luka), Marko Milović (Zrinjski) i Danko Radić (Lokomotiva – Beograd).

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!