banerRC212

Ponedjeljak, 22 Lipanj 2020

Umjetnička galerija u Čapljini: Grupa Contra s tromjesečnim odmakom kontrira koroni

   Pandemija korona virusa ostavila je svoga traga na umjetničkoj sceni Čapljine, pa i juga Hercegovine. Nakon tromjesečnog zatišja ovoga vikenda uslijedili su koncerti ozbiljne glazbe i i izložba eminentnih umjetnika. Riječ je o izložbi grupe Contra. Ovo eminentno društvo neformalnim zajedničkim djelovanjem nakon puna dva desetljeća stiglo je do Čapljinu. Kako je u uvodnom dijelu kazala autorica postava Biserka Rauter Plančić, doskora ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu, a sada kako je kazala - umirovljen a kustosica i povjesničarka umjetnosti, prva izložba grupe Contra u BiH uopće?! Čapljina je tako nakon niza dojmljivih izložbenih postava uz ostalo i iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu ugostila i „kontraše“.

   Tumačeći umjetnički kredo „kontraša“ Biserka Rauter Plančić je kritički vispreno primijetila: „Spoznaja da oni koji ne vladaju abecedom oblikovanja – radom po modelu u kiparstvu, i crtežom akta u slikarstvu – najbrže skreću u nove medije, probila se u javnost. Mnogi postaju svjesni da je mnogo teže uhvatiti se u koštac s bojama i praznim platnom, gromadom kamena ili podatnom glinom, i u toj svevremenoj likovnoj materiji ostvariti sliku ili kip sadržajnog i kreativnog naboja koji će oku pružiti trajni doživljaj umjetničkog djela, nego što je posegnuti za videokamerom i snimiti svoj „rad“ koji se publici daje na provjeru u izložbenim intervalima. Nasuprot performansa, instalacija i video radova, čak u perpetuum mobile formi (nadomjestak trajnosti?), odbljescima neke ideje manje ili više dorečene, često nivoa dosjetke i svakako umjetnički ograničene doživljajnosti pojavila se – mnogi kažu srećom – grupa Contra s članstvom ustrajnih boraca za trajne umjetničke vrijednosti u novom duhu i suvremenom ruhu. Njihovo je savjesno fokusiranje na likovni jezik i stvaralaštvo produžene ruke vanjskog i unutarnjeg oka umjetnika obdareno različitošću temperamenta, prožimanjem individualnih rukopisa i znanjem izvođenja svojih djela do svevremenskih umjetničkih, moralnih i estetskih vrijednosti“.

   Naravno, da se pobornicima uvjetno rečeno „novog ili preciznije novijeg, vala“ ovakva sublimacija umjetničke filozofije ne samo grupe Contra, nego umjetnosti uopće baš i neće svidjeti. Međutim, ono što se može vidjeti u Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta Založbe kralja Tomislava u Čapljini, navedenoj, umjetničkoj, ekspertizi daje temeljito zaleđe.

   Na izložbenom postavu pod nazivom Grupa CONTRA – Dva desetljeća likovnog stvaralaštva i djelovanja, s 54 rada predstavili su se: Vladimir Vlatko Blažanović rođ. Donji Hasić kod Bosanskog Šamca), Žorž Draušnik (Zagreb), Tihomir Lončar (Vinagora kraj Pregrade u Hrvatskom zagorju), Vladimir Meglić (Donji Pustakovac u Međumurju), Željko Mucko (Koprivnica), Goran Petrač (Ludbreg), Velimir Rački (Zagreb), Davorin Radić (Hrvatska Kostajnica) i Petar Ujević (Krivodol kod Imotskog). Mjesta rođenja sama po sebi govore da je riječ o skupini umjetnika s različitih strana koje ujedinjuje sukus umjetničkih pogleda.

   Izložbeni postav je otvorila njegova autorica Biserka Rauter Plančić, a u programu su nastupili – prof. Monija Jarak Mikulić, mezzosopran, te solisti Tomislav Perić, bariton i Danijel Perić, također bariton, uz pratnju Marijane Pavlović na klaviru. Izložba ostaje otvorena do 18. Srpnja, a može se pogledati radnim danima od 18 do 21 sat, te subotom od 10 do 13 sati, kao i po pozivu.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura

Nikola Rodin kapetan HNK Čapljine: Između nogometa i rukometa odabrao sam nogomet i nije mi žao

   Kad bi pogađali sport kojim se bavi na osnovu tjelesnih predispozicija za Nikolu Rodina kapetana federalnog prvoligaša Čapljine, nogomet bi sigurno bio pri dnu ljestvice, iza primjerice – košarke, odbojka, pa i rukometa. Stasit, sportski građen, 202 centimetra visoki Rodin, odudara od stereotipija o nogometašima, posebice od kada se povukao Peter Crouch 201 centimetar visoki žgoljavi Englez koji je unatoč za nogomet „nepropisanom“ rastu ostvario zavidnu karijeru. Crouch se žalio da mu zbog visine posebice protivnički navijači dobacuju – kako je gore vrijeme ili zašto ne igraš košarku i slično? Nikolu Rodina inače mlađeg brata rukometaša Matea Rodina, nismo pitali o vremenskim prilikama i odabiru sporta, nego – kako se našao u nogometu i dobili zanimljiv odgovor?

   „Trenirao sam istodobno i rukomet i nogomet, s obzirom na visinu nagovorili su me da počnem i rukomet. Kada sam došao u te neke godine da nisam mogao više balansirati ja sam izabrao nogomet. Da sam izabrao rukomet, možda sam s obzirom na konstrukciju i građu, bio uspješan i u tom sportu, a možda sam podsvjesno izabrao nogomet da u rukometu ne istisnem brata iz ekipe ha, ha, ha… Ne žalim zbog odabira, ja sam zadovoljan nogometom“, kaže Nikola, te vraćajući se na prilike u klubu nastavlja:

   „Zimus smo prošli zaista teške pripreme, koje su dugo trajale, spremili smo se dobro za nastavak prvenstva, na žalost odigrali samo jedno kolo, dok smo se spremali za drugo sve je prekinuto. Nadali smo se da će stanka biti kraća, ali baš je potrajalo, a na kraju se liga i prekinula. U stanci smo trenirali, trener Radović je bio s nama u kontaktu, imali smo grupu gdje nam je slao treninge. Radili smo individualno, nije to isto kao kolektivni treninzi, ali eto bolje i to nego ništa. Stvarno duga pauza bit će teško vratiti se u puni ritam. Mi smo praktično od 11 mjeseca izvan pogona, odigrali smo tu jednu utakmicu. Sada treniram s bratom koji je na odmoru u jednom od čapljinskih fitnes centara, on zna klub, a ja čekam razvoj situacije.

   -Može se reći da je za Čapljinu kada je riječ o plasmanu, sezona ipak dobro završila, peta je na kraju?

   -Je, dobro smo odigrali jesenski dio, s malo sreće mogli smo i bolji rezultat postići. Plasman pri vrhu je bio u cilj kluba, pa se može reći da smo ga i ostvarili.

   -Raspoloženje među igračima?

   -Nije sjajno, duga je pauza. Najgore što smo zimske pripreme odradili dobro, dugo smo trenirali blato, kiša, a onda odigraš jednu utakmicu, prekid i duga stanka. Mi smo dosta mlada ekipa, većinom smo svi trenirali jer želimo dalje napredovati, mislim da je devedeset posto ekipe spremno za nastavak rada. Možda bi se uz maksimalni angažman sa četrdesetak dana rada i šest, sedam utakmica mogli vratiti u pravi ritam. Opet sve ovisi od togas, ako ekipa ostane na okupu, znate kako je kod nas u Prvoj federalnoj ligi, obično se pola ekipe promjeni nakon sezone, pa onda kreću iznova s uigravanjem. Svi imamo neke svoje planove, vidjet ćemo što će na kraju biti.

   Uz već nekoliko sezona cementirano mjesto srednjeg braniča u ekipi Čapljine, 23-godišnji Nikola se okušao u Zrinjskom, međutim ljubav nije dugo trajala nakon nekoliko mjeseci vratio se u matično jato, a dalje dojam je sve ovisi od ambicija kluba iz Bjelava.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!