banerRC212

Petak, 19 Lipanj 2020

Pripreme za pustolovnu utrku u Čapljini: Korona prorijedila turiste, ali promocije nikad dosta

   Uspješno teku pripreme za 15. po redu Pustolovnu utrku koju organizira Turistička organizacija „Čapljinka“ iz Čapljine, konstatirano je na sastanku organizacijskog odbora. Interes je neočekivan, za nekoliko dana prijavilo se 14 posada od po dva člana, a rok za prijave još je otvoren. Organizatori su optimistični ne samo u pogledu organizacije, nego i odjeka kojeg će utrka imati. Ipak ovogodišnja utrka biti specifična. Uz natjecateljski i promotivni karakter utrka je imala i obilježje otvaranja početka pune, ljetne, turističke sezone. Međutim, ove godine, turisti su rijetkost, što se kako prilike trenutačno upućuju, neće značajnije promijeniti u dogledno vrijeme.

   „S obzirom da mi kao i svi drugi, ovih dana pratimo odluke i sugestije nadležnih organa oko pandemije korona virusa, dvojili smo oko održavanja manifestacije. Međutim, s obzirom da se održava na otvorenom, pridržavajući se svih mjera, nastavili smo s realizacijom i finalnim pripremama. U toku su dogovori sa suradnicima na ovom projektu od sigurnosti, praćenja, infrastrukture i ostalog. U tu skupinu spadaju Policijska stanica Čapljina, vatrogasno društvo, GSS Čapljina, lokalni iznajmljivači kanua, biciklisti, biciklistički klub, na izgled mali projekt, a potrebno je dosta toga uvezati da bi organizacija bila uspješna“, kaže Elena Sesar, voditeljica programskih sadržaja Turističke organizacije „čapljinka“.

   Elena Sesar posebice naglašava primarni cilj održavanja ove manifestacije:

   „Svake godine se trudimo natjecateljima, gledateljima, gostima i svima koji se posredno ili neposredno angažiraju oko pustolovne utrke, prikazati kulturne i prirodne ljepote Čapljine. Uključujemo što je više moguće prirodne destinacije, naše četiri rijeke, uz obvezan prolazak kroz grad, da pokažemo i njegovu ljepotu. Ovogodišnja utrka počet će na kupalištu Božjak, na rijeci Trebižat, a cilj će biti u Počitelju“.

   Triatlon staza, ovogodišnje utrke, je nešto kraća nego zadnjih godina ukupno 18,1 KM. Prva dionica je vožnja kanuima niz rijeku Trebižat od kupališta Božjak, do kupališta Jaz u dužini od oko 10,2 kilometra, potom slijedi kraća trkačka dionica 1,1 km od kupališta Jaz do rimske vile rustice Mogorjelo, pa biciklistička tura u dužini od oko 6,8 km, od vile rustice do Počitelja. Za utrku je predviđen i nagradni fond u ukupnom iznosu od 1.200 KM, 600 KM pripast će pobjednicima, 400 KM drugoplasiranoj, a 200 KM trećeplasiranoj posadi. Utrka će se održati u subotu, 27. lipnja s početkom u 17 sati.

 

Tekst i foto: D. Musa

Cijene gube dah, krastavci "čučnuli" na 0,20 do 0,50 KM, kajsije u visokom društvu 3 - 4 KM prve smokve 6 KM

   Nakon dvotjednog rasta, cijene voća i povrća na veletržnici u Tasovčićima cijene su od polovice lipnja dobile silaznu putanju. Kako smo doznali od proizvođača i stalnih prodavača za to su dva osnovna uzroka, povećanje ponude ovogodišnjih kultura koje ne prati rast tražnje i dozrijevanje plodova u drugim dijelovima BiH. Primjer za ovu zadnju konstataciju su krastavci, dvomjesečnu konjukturu ovoga povrća kojem cijena nije padala ispod 0,7 KM, prekinulo je ponuda iz Semberije, okolica Bjeljine, pa su sada samo 0,20 do 0,50 KM. Krumpiri su u prosjeku jeftiniji za pet feniga po kilogramu – 0,60 do 0,75 KM, ali s obzirom da se trže duže od dva mjeseca to je na oko zadovoljavajuća cijena. Isto bi se moglo reći za rajčice, paprike, te patlidžane. Rajčice se cijene od 1,0 KM, do 2,2 KM sorta pink. Domaće sjeme tzv. kavade, cijene se 2,0 KM, a sitne chery, su do 4,0 KM. Lagano pada i cijena paprika, nova cijena je 1,2 do 1,8 KM, dok se patlidžani drže na 1,8 do 2,5 KM.

   Od pregleda cijena prošloga petka, nešto jeftiniji su redom – kupus 0,4 do 0,5 KM, kelj 0,7 do 0,9 KM, karfiol 1,3 do 1,8 KM, brokule 1,8 do 2,4 KM, zatim mahune čija je nova cijena 2 do 3 KM, te peršin i celer koji su također 2 do 3 KM. Registrirali smo i dva poskupljenja mrkve koja se sada cijeni 1 do 1,4 KM, te crvenog luka 0,9 do 1,2 KM za kilogram.

   Nepromijenjene u odnosu na barometar cijena prošloga petka, su cijene raštike 1 do 1,5 KM, zelene salate 0,6 do 1,3 KM, blitve 0,8 do 1,0 KM, špinata oko 1,5 KM, tikvica 0,5 do 0,8 KM, cikle 1,0 do 1,2 KM, te bijelog luka koji je od 2,5 KM refuza pa do 5 KM vijenci.

   Kod voća dvije novine i jedno poskupljenje. Prve smokve tzv. petrovače, cijenile su se 6 KM, dok su prve domaće kruške 2,0 do 2,5 KM. Visoku cijenu imaju mora se istaknuti izvrsne domaće kajsije koje su i dalje od 3 do 4 KM, dok je cijena bresaka i nektarina u padu. Breskve su 1,0 do 1,5 KM, a nektarine od 1,2 do 1,6 KM. Jeftinije u odnosu na prošli barometar, su i šljive 1,5 do 2 KM, zatim jagode 2 do 3 KM, kao i hercegovačke maline čija je cijena 5 KM. U trend pada uklopile su se cijena bostana koji je sada 1,3 do 1,6 KM, uvozne lubenice cijene se od 0,9 do 1,0 KM.Trešnje su 2-4 KM, a višnje 1-2 KM.

   Ispred veletržnice slobodno se može reći pazarnog petka, bilo je živo zahvaljujući prije svega prodavačima ribe, sira i drva. Riba se cijenila od samo 1,0 KM na koliko je cijenu spustila prodavačica babuški, pa do 17 KM koliko se cijenio lubin iz neumskih ribogojilišta. Somići su bili uobičajenih 6 KM za kilogram, pastrva iz uzgoja 9, šaran 10 KM, a fileti 15 KM. Smuđ se cijenio 12 KM, a orada 15 KM. Sir je bio od 4 KM, mladi za pitu iz Podveležja, pa do 20 KM, suhi ovčji s Morina. Kravlji kupreški sir u kolutovima bio je 18 KM, kajmak 16 do 18 KM itd. Pilići su se cijenilo 4 KM komad, domaća jaja bila su 0,20 do 0,30 KM. Na tri štanda nudilo se i cvijeće, a u ponudi su dalje bili ljekovito bilje, zatim kućanske i poljoprivredne alatke kovača iz Vareša, stajsko gnojivo i drva, po standardnim cijenama. Još uvijek ima i presadnica koje se nude po također, standardnim cijenama od 0,10 KM zelena salata, pa do 0,50 KM komad jagode mjesečarke.

D. Musa

   Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Obrada zemlje: Ljubinjsko polje poput talijanske Toskane

   Znatiželjnici – novinari i promatrači, spuštajući se strminom iz smjera Stoca prema istočno-hercegovačkoj varošici Ljubinju, uvijek su iznova ljuti na planere prometnice koja je tako napravljena da se nigdje uz nju ne možete stati i na miru pogledati prizor u podnožju. Za cijelu zemlju Hercegovu – zapadnu, istočnu, sjevernu ili južnu računajući i dolinu Neretve, riječ je o jedinstvenom prizoru kojega pruža Ljubinjsko polje. Kada kroz petnaestak kilometara kraške pustoši, bez kuća, izronite s desna, u dolini, ukaže se polje, narodski rečeno – milina pogledati. Tako je bilo prošlih godina, tako je i ove godine.

   U polju se uočava jedino smjena kultura, nekada je dominirao duhan, ove godine žitarice. Prizor je pogodan i za đače ekskurzije, poučno za vaspitanje, a ugodno oku. Prije koju godinu od kolega Dragiše Sikimića urednika portala Moja Hercegovina.com, čuli smo za informaciju iz nadležnih općinskih službi općine Ljubinje, da je od 1009 parcela u Ljubinjskom polju bilo obrađeno 1.006!

   Iako samo Ljubinje djeluje kao oronula varošica, kad je riječ o Ljubinjskom polju, ono je zapadna Europa. Dok gledate s uzvisine, djeluje kao Toskana ili dolina rijeke Po u Italiji, njemačke ravnice ili francuske i španjolske zaravni, austrijske i švicarske uzvisine...

Tekst i foto: D. Musa

Ljubitelji biciklizma u Čapljini u subotu će uživati u vožnji od grada do Karaotoka

Biciklistički klub Čapljina u subotu organizira rekreativnu vožnju na relaciji Trg kralja Tomislava - Karaotok (Motel Park) - Trg kralja Tomislava.
Ruta je rekreativnog karaktera, za sve sudionike vožnje osigurani su pratnja (policijska, medicinska i klub bus), a tempo vožnje se prilagođava mogućnostima sudionika uz pauze za odmor.
Start biciklijade je u subotu u 17 sati na Trgu kralja Tomislava.

U tonskom prilogu poslušajte što je u najavi ovog događaja za Radiopostaju Čapljina kazao predsjednik BK Čapljina Vederan Pažulj.

OTVOREN VIRTUALNI SAJAM BRANITELJSKIH ZADRUGA U HNŽ

 

Na dvodnevnom Virtualnom sajmu braniteljskih proizvoda u HNŽ, koji je svečano otvoren u četvrtak u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, čak 34 izlagača predstavlja više od 100 svojih proizvoda.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ i Referalni centar ˝Branitelj zadrugar˝ organiziraju spomenuti događaj na web stranici www.rc-braniteljskiproizvodi.info uz misao vodilju ˝Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj braniteljsko˝. Kako su istaknuli organizatori, cilj sajma je buđenje poduzetničkoga duha u braniteljskoj populaciji koje, uz učinak radno terapijskog djelovanja, donosi obostrano dobro zajednice i obiteljskim braniteljskim gospodarstvima.

Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u HNŽ naglasio je da su se, zbog nemogućnosti osobnih kontakata u trenutnoj higijensko-epidemiološkoj situaciji, odlučili za digitalno komuniciranje proizvođača s građanima - potencijalnim kupcima te da su na web stranici predstavili što branitelji proizvode. Napomenuo je kako je ovdje riječ o projektu na kojem Ministartvo radi već dugi niz godina, a koji je zapravo nastavak rada na upošljavanju i samoupošljavanju branitelja.

U tonskom prilogu poslušajte što su u najavi sajma za RPČ kazali Damir Radić, direktor RC ˝Branitelj zadrugar˝ i Anita Martinac, savjetnica ministra za pitanja branitelja HNŽ.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!