banerRC212

Utorak, 05 Svi 2020

Jabuke u Nerezima stradale od krupe

Čapljinske voćare ove godine baš neće. Nakon što je početkom travnja, voćnjake poharao kasni mraz, u subotu 2-og svibnja, štete je pričinila tuča. Teško je bilo pratiti njezin tijek. Uglavnom, ono što smo pouzdano ustvrdili to je podatak da je pogodila nasade voća i loze u Nerezima. Od Slavka Korde direktora tvrtke „Dominant” iz Gabela Polja, doznali smo da su pogođeni nasadi bliže gradu.

„Stradalo je šest do sedam hektara nasada, uglavnom sorte gala i aršam. Štete na tom dijelu voćnjaka su velike, tako da će te jabuke biti pogodne samo za industrijsku preradu, odnosno u proizvodnji sokova. Cijena oštećenih plodova na tržištu je znatno manja”, kazao je ing. Slavko Korda, direktor tvrtke „Dominanat” u izjavi za Radiopostaju Čapljina.

Po riječima direktora Korde u većem dijelu nasada štete su znatno manja pa će se tijekom plijevljenja skoro sanirati. Uz oštećenja na nasadima jabuka, te manjem dijelu nasada kruške, tuča je pogodila i oko 30.000 cijepljenih sadnica voća u provom redu višnje. Međutim, štetu na voćnim cijepovima u prvi mah, teško je procijeniti, bit će vidljiva tijekom rasta biljaka.

Naravno, manje ili veće štete od tuče, zabilježene su i u još nekim dijelovima kao što su dijelovi Bivoljeg Brda, zatim Domanovića, pa sam grad i okolica Čapljine itd.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!