banerRC212

Četvrtak, 28 Svi 2020

Procvjetala ponuda presadnica cvijeća: Meksikanski divlji mak alergičan na ljudski dodir, ali odlična salata!

   Da nije svako zlo za zlo pa ni padnemija korona virusa, potvrđuje ovoproljetna prodaja presadnica povrća i cvijeća na jugu Hercegovine. Prodaja presadnica povrća nikada nije išla tako dobro čak je proizvođače motivirala da narodski kazano „na vrat na nos“, zasnivaju nove proizvodne cikluse. Slično je i s cvijećem. Jasno prodaja presadnica povrća motivirana je prije svega bojazni od posljedica pandemije korona virusa, odnosno nestašice hrane. Posredno korona je zaslužna i za prodaju cvijeća. Ograničeno kretanje, duži boravci u kućama i stanovima, odnosno u krugu obitelji, naprosto su potaknuli ljude na povratak cvijeću.

   Čapljina, svojedobno proglašavana najuređenijim gradom bivše države, nekada je u organizaciji Turističke zajednice, imala i natjecanje za najuređeniji balkon. Prava rapsodija boja s čapljinskih balkona počela se povlačiti početkom milenija, pa je zadnjih godina tek dio balkona odisao cvjetnim sjajem. Međutim, po svemu sudeći (ankete nismo vršili), pandemija korona virusa je posredno potaknula građanke, pa i građane, da ukrase intimni okoliš.

   Međutim, korona nije jedini, a moguće ni glavni razlog dobre prodaje presadnica cvijeća. Dobrim djelom nametnuli su je i sami proizvođači koji su primjerice, prilaz čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, pretvorili u svojevrsnu cvjetnu izložbu. Ponuda je raznovrsna, cijene po našoj prosudbi, pristupačne od 0,30 KM pa naviše, a proizvođači inventivni. Jedan od inovatora je i Vlatko Bošković, cvjećar i konceptualni umjetnik iz Višića koji je za kraj sezone, nakon sadnica ukrasnog rogača na početku, priredio nova iznenađenja.

   „Ljudi su zasićeni više vrstama surfinijama, pelargonijama, maćuhicama u proljeće, kako se moda mijenja, 'ajmo mijenjati i balkone, i ponudu cvijeća. Ja sam sa sajma u Zagrebu prije dvije godine, donio i potentilu žutu, koja prekrasno izgleda, stvara kugle kao krizantema za Mrtvi dan, ali posebnu pažnju izaziva ukrasni meksikanski mak. Njegova specifičnost je što ne dozvoljava diranje rukama!? Kad se takne on se jednostavno osuši, uvene. Znači on je samo za gledat, ako se prenosi u veću saksiju ili sadi, obvezno treba staviti platnene rukavice“, ističe izgledom makova nadahnuti gospodin Bošković, pa nastavlja:

   „Zbilja je endemičan, jedna posebna vrsta, u našim podnebljima perfektno uspijeva. On formira prekrasnu crvenu kuglu na velikoj zelenoj rozeti, listovi se jedu kao salata! Nema sadnice, ima sjeme koje opadne, pa ga imate godinama. On je trajnica koja se iz sjemena samoobnavlja.

   -Dakle jede se i miriše, samo se ne smije dirati?

   -Ne smije se dirati, ha, ha, ha…, zbilja. Ako se odlučimo koristiti ga za salatu, onda se naravno iskriža. Lijep je i dekorativan, zainteresirao je ljude, pa u ponudi još imam samo desetak „pitara“, ističe gospodin Bošković koji je podsjećamo, početak sezone presadnica cvijeća obilježio ponudom ukrasnog rogača. Naravno, kao novinu brzo ga je rasprodao.

Tekst i foto: D. Musa

 

Nove odbojkaške zavrzlame: Solomonsko rješenje odbojkaškog prvenstva na putu iracionalnosti

   Mudro, dovitljivo i pravedno rješenje nekog problema ili spora obično se naziva solomonsko. Na prvi pogled takvom djeluje nedavna odluka Upravnog odbora Odbojkaškog saveza BiH prema kojoj je odbojkaško prvenstvo BiH službeno završeno, ali tablica premijerligaških natjecanja u trenutku, prekida nije usvojena, niti su proglašeni prvaci?! Za takvu odluku bila je većina od devet članova UO, koji su se izjašnjavali e-mailom. Članovi UO od pet predloženih odluka, složili su se jedino da se prvenstvo BiH okonča, te da se ne igraju prvenstva za mlađe uzraste na državnoj razini.

   Zašto takav ishod glasovanja članova UO na prvi pogled izgleda mudar i pravedan? Prije svega proističe iz pogleda na ljestvicu Mini lige za plasman od 1. do 5. mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji. U trenutku prekida natjecanja zbog pandemije korona virusa, kod odbojkaša, na čelu ljestvice bio je Kakanj s 4 boda iz dvije utakmice, druga je bila Mladost, koja se kao prošlogodišnji prvak poslije solidnog nastupa u Srednjoeuropskoj – MEVZ-a ligi, uključila u završni dio natjecanja. Brčaci su imali 3 boda iz jedne odigrane utakmice, a tri boda imao je i drugi brčanski klub Jedinstvo, iz dvije utakmice, četvrta je bila sarajevska Bosna s dva boda iz također dvije utakmice, a peti Domljevac bez bodova, iz jedne utakmice. Nakon šest uzastopnih naslova, Mladost je važila za favorita, a sudeći po prvom međusobnom srazu glavni konkurent bio je gradski rival Jedinstvo, pobjednik ligaškog dijela prvenstva. Ukratko, Kakanj se u trenutku prekida natjecanja ni kriv ni dužan, našao na čelu ljestvice, bez posebnih argumenta u svoju korist, osim „više sile“.

   U konkurenciji odbojkašica, plasman od 1. do 5. mjesta, vodeće Gacko imalo je šest bodova iz dvije utakmice, drugoplasirano Bimal Jedinstvo 3 boda iz jedne utakmice, trećeplasirani Banjaluka Volej 3 boda iz dvije utakmice, dok su četvrtoplasirana Sloboda iz dvije utakmice i petoplasirano Goražde iz jedne utakmice, bili bez bodova. E sad, Gacko je s mladom ekipom bilo prvo u ligaškog dijelu, dok je 13-ki uzastopni prvak Bimal Jedinstvo iz Brčkog, ostavilo odličan dojam u MEVZ-a ligi. Brčanke su bile druge u ligaškom dijelu, a poslije doigravanja treće. Dobar dojam u MEVZ-a ligi ostavio je i BL Volej, ali avaj u trenutku prekida ispred favorita, bile su Gačanke.

   Dakle, imajući u vidu navedeno, odluka UO OS BiH djeluje „mudrom, dovitljivom, pravednom, tj. solomonskom“, ali… Odmah po obznanjivanju konačne odluke, Alija Fatić, predsjednik OS BiH, ustvrdio je da je „usvojena najgora moguća odluka.“ Istog mišljenja je i Čapljinac Miloš Jelčić predsjednik OS Federacije BiH, od kojeg smo doznali da su u opticaju bili i prijedlozi da se ligaški dio natjecanja, dakle bez klubova iz MEVZ-a lige, proglasi službenim i slično. Zašto „najgora moguća odluka“? U prvom redu što bez prvaka i poretka nema „vize“ za europska natjecanja, pa ni MEVZ-a lige, koja je dala veliki zamah u prvom redu ženskoj odbojci u BiH. Jelčić dalje ističe da to rađa domino efekt. Nesudjelovanje u MEVZ-a ligi automatski znači da će Bimal Jedinstvo i BL Volej igrati Premijer ligu, što za sobom povlači nakon Inove i Maglića, ispadanje još dva kluba iz Premijer lige. Po nekom redoslijedu vjerojatne „žrtve“ bili bi sarajevski Novi Grad iz Federacije i HE na Drini, predstavnik OS R. Srpske? Ako tako bude bit će velika šteta, jer Višegrađanke su bile četvrte u ligaškom dijelu, a solidan je bio i Novi Grad. Uz to postoji mogućnost tužbi pojedinih klubova koji od OS BiH mogu tražiti naknadu štete – igrali su i trošili, a ništa nisu dobili.

   Uglavnom na oko „mudro i racionalno“, vrlo lako se može pretvoriti u iracionalno. Kad je bh. odbojka u pitanju to ne bi bilo nikakvo iznenađenje, jer na slične egzibicije javnost je navikla još od vremena osnivanja krovnog saveza itd. Jasno, u međuvremenu su priopćenjima „zaratili“ Gacko i Bimal Jedinstvo, a sve skupa potvrdilo je da klubovi iz Hercegovine u OS R. Srpske, nemaju utjecaja itd.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!