banerRC212

Utorak, 26 Svi 2020

Nekad bilo: Organski način uzgoja povrća na tradicionalni način

   Ekološki ili potpunije, organski uzgoj hrane svjetski je trend. Naravno i ovdašnji svijet zdušno se u zadnjih desetak godina „zalijepio” za taj termin. Učestale su priče o ekološkom uzgoju u prvom redu povrća, čak se preko interneta vrši prodaja proizvoda deklariranih kao organski. Međutim, teško je u domaćem agraru razlučiti što je organsko, a što neorgansko, odnosno konvencionalno.

   Stoga nije zgoreg početi od teorije. Kronike bilježe da se termin „organski” prvi puta upotrijebio još davne 1942. godine, a u izvornom smislu, podrazumijeva uzgoj hrane bez agrokemikalija i umjetnih mineralnih gnojiva. Taj vid uzgoja odvija se uz svojevrsnu „suradnju s prirodom”, a ne njezinu eksploataciju i dominaciju nad njom. Zanimljivo je spomenuti da u takvom načinu uzgoja prednjači Danska koja je zacrtala da od ove, 2020. godine, u potpunosti, dakle 100 posto prelazi na organsku i biodinamičnu proizvodnju!

   No pustimo vrijedne i disciplinirane Dance i vratimo se na domaći teren. Valja reći da organska proizvodnja hrane za tradicionalnu Hercegovinu nije nikakva novina. Još i danas može se sresti koje „starije čeljade” kako osekom od životinjskog gnoja umjesto umjetnog, zalijeva vrt. Upravo takav primjer zabilježili smo ovih dana u Trebižatu, kod Čapljine. Kao i u vremenima kad na ove prostore još nije stigla ni „čileanska šalitra”, inače izvorno organskog podrijetla, razmućeni stajski gnoj razlijeva se po gredicama, a sve to zalijeva se vodom koja pomaže da hranjivi sastojci pravilno rasporede i stignu do svake biljke. Umirovljenica Luca Vrankić reče da su tako povrće uzgajali njezini baka i djed, pa roditelji, a ona je nastavila tradiciju. Na tradicijske načine mehanički ili lovkama uništava i štetnike. Uglavnom, plodovi po veličini budu raznoliki, ali zato mogu se „jesti odmah s biljaka”.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje! 

osoka3

Osoka1 Pripremljni stajski gnoj zvani osoka za zalijevanje vrta

Izvršni odbor NS Federacije zaključio prvenstvo, GOŠK četvrti, Čapljina peta

   Natjecateljska sezona 2019/2020 Prve lige Federacije završena je prema zatečenom stanju u trenutku prekida. Odluku o tome donio je Izvršni odbor Nogometnog saveza Federacije BiH. Podsjećamo, najjači rang u Federaciji BiH, prekinut je zbog pandemije korona virusa početkom ožujka, poslije kompletiranja 16-og kola, odnosno prvog kola proljetnog dijela sezone.

   Odluka o promociji u premijer ligu i ispadanju u Druge lige Federacije, još nije donesena, jer se čekaju odluke s razine Nogometnog saveza BiH o Premijer ligi. Nakon toga će uslijediti novi sastanci federalnog saveza, vezano za broj klubova koji ispadaju i ulaze u Prvu ligu.

   U trenutku prekida vodeći je bio sarajevski Olimpik s 37 bodova, GOŠK iz Gabele bio je četvrti, a Čapljina peta. Dakle, u prema trenutačnom stanju u Premijer ligu plasirao bi se3 Olimpik, dok su u zoni ispadanja - Orašje, Jedinstvo, Slaven i Radnik.

  • Objavljeno u Sport

Prijeve za školu cijepljenja rodnih trsova vinove loze do srijede, 20. svibnja

Prijave za četvrtu po redu školu cijepljenja, odnosno precjepljivanja, rodnih trsova vinove loze primaju se do srijede, 27-og svibnja, ističe se u obavijesti Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara. Škola je namijenjena svima koji žele znati kako na kvalitetan način obaviti cijepljenje vinove loze. Iz Federalnog agromediteranskog zavoda pozivaju uzgajivače vinove loze, hobiste i sve zainteresirane da se prijave i tako steknu novo korisno iskustvo. Škola je besplatna. Zainteresirani se mogu prijaviti putem telefona 036/335-054, ili na mobitel broj 063/322-610. ili izravno u prostorijama Zavoda u Mostaru, ulica biskupa Čule broj 10. Škola - teorijski i praktični dio, održat će se u četvrtak, 28-og svibnja, s početkom u 10 sati, u prostoru Zavoda na Buni kod Mostara.

  • Objavljeno u Najave

U GOŠK-u nezadovoljni defetizmom nogometnih foruma i federalnih prvoligaša ističu: Nogomet bez igre gubi smisao

   Nedavna video konferencija Upravnog odbora Prve federalne nogometne lige i predstavnika klubova, donijela je zanimljivu situaciju. Samo jedan klub – GOŠK iz Gabele, bio je za nastavak prvenstva, dok su ostali manje-više imali neke razloge za status quo, odnosno završetak sezone bez igranja. Trojanci su tako ispali „posljednji Mohikanci“. Andrija Jurković sportski direktor kluba, govoreći o toj temi kaže:

   „Nismo očekivali baš takvu reakciju klubova. Ja sam bio sudionik te video konferencije ispred NK GOŠK, od prvog trenutka zalagao sam nastavak prvenstva. S obzirom da pratimo izjave Kriznog stožera Federacije da je epidemiološka situacija pod kontrolom, čak da je stanje dobro. Što više čelni ljudi Kriznog stožera isticali su da se u lipnju natjecanja moći nastaviti. U tom smjeru smo razmišljali. Mislili smo da će tako razmišljati većina klubova, kako bi rezultate ostvarili na zelenom terenu. Predstavnici Nogometnog saveza su nam prezentirali mjere koje bi trebalo poduzeti za nastavak treniranja i nastavak prvenstva. Kad su to završili, klubovi su odreda bili protiv nastavaka prvenstva!?. Mi smo i dalje bili da se igra, međutim ostali smo usamljeni. Moram reći da to nije i konačna odluka, konačnu odluku donosi Izvršni odbor NS BiH, međutim to će im biti putokaz u donošenju odluke.

   -Koje su to mjere koje su uplašile većinu klubova?

   -Prvo, testiranje igrača prije početka trenažnog procesa jednom, a drugi put prije početka prvenstva. Tu su i druge epidemiološke mjere, dezinfekcija stadiona, dezinfekcija prostorija, svlačionica, korištenje tuševa… Međutim, na tu temu se nije pokušalo ni razmišljati, odmah je rečeno - mi to ne možemo i odustalo. Pazite, to iziskuje određene troškove, mada imamo informacije iz Saveza, da će se pomoći klubovima epidemiološkim paketima, tipa dezinfekcijski tunel, dezinfekcijska sredstva, maske, rukavice, zaštitan odjela… Klubovi su se očito prepali tih mjera, najlakše je bilo reći – da su za prekid prvenstva i čekati sljedeću sezonu. Apsurd u cijeloj toj situaciji je da će za početak priprema, za sljedeću sezonu, i za sljedeće prvenstvo, kako sada stvari stoje, vrijediti iste mjere. Znači, to nas čeka i za sljedeće prvenstvo, ako nisu mogli sada, kako će za par mjeseci ispoštovati te mjere? Očito se nitko nije htio potruditi. Na žalost, imamo pola tablice koja se, možda, bori za opstanak, a osim nas ja ću se usuditi na taj način razmišljati - nitko se ne vidi kao konkurent Olimpiku za vrh tablice, odnosno za prvo mjesto. Mi smo što se toga tiče, u dosta teškoj situaciji, velikom zaostatku, ali bili smo riješeni pokušati.

   Osvrćući se na moguće posljedice pandemije i defetizma klubova Jurković dodaje:

   „Ovo će imati posljedice kako za nas tako i za druge klubove. Mi ćemo to premostiti. GOŠK je prevladavao i teža vremena pa će i sadašnje, sigurno će iz ovoga izići jači. Ne posustajemo u tome. Imamo razumijevanje većine sponzora, samo da se lopta počne okretati po terenima i da klubovi počnu funkcionirati. Nogomet bez igre gubi smisao! Ja mislim da će se nekim klubovima biti puno teže aktivirati nego GOŠK-u. Ova pauza je jako duga. Imali smo pauzu od gotovo tri mjeseca u zimskoj stanci, odradili smo pripreme i odigrali jedno kolo i onda je opet nastupila pauza koja će trajati tri, četiri, možda i pet mjeseci, što će biti nekih sedam, osam mjeseci. Ja se bojim da će se tako duga stanka puno veće posljedice ostaviti na igrače nego na klubove, iako će i neki klubovi biti u problemu. Bojimo se činjenice da je ovo vraćanja nogometa puno unazad, čak više nego što je bilo u ratno vrijeme, nego puno prije toga, kada će biti teško funkcionirati klubovima. Bojim se da će ovo biti zamiranje nogometa, na određeni način, vidjet ćemo što će se događati u budućnosti, ja želim sve najbolje svakomu“, naglašava u pogledu budućnosti nogometa skeptični direktor Jurković.

   Uglavnom, u GOŠK-u se očito boje da će duga stanka prije svega odraziti na igrače, koje će biti teško vratiti u puni trenažni proces i na nekadašnju razinu igre.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!