banerRC212

Četvrtak, 14 Svi 2020

Ublažavanje mjera zabrane promptno ne otvara radnje jer dio vlasnika čekao obrtnike

   Ublažavanje mjera zabrane automatski ne znači otvaranje svih uslužnih radni i obrta. O tome svjedoči primjer Zlatka Kovača, vlasnika tiskare „Kolor“ iz Čapljine. Zlatka smo zatekli na ljestvama u poslu uređivanja jednog od uslužnih prostora:

   „Maločas sam završio jednu radnju sada je druga na redu. Poslije stanke od dva mjeseca i vanjski dio prostora - reklama i ostalo, traže osvježenje. Prema odredbama počeo sam raditi u ponedjeljak, imam dosta poziva, nastojim udovoljiti zahtjevima mušterija“.

   Uglavnom u Čapljini je najveći dio uslužnih radnji i obrta odmah otvoren, međutim dio se još šminka za start poslije dva mjeseca. Na upit kako proveo dvomjesečno razdoblje u svojevrsnoj karanteni, gospodin Kovač, kaže:

   „Bile je posla u kući i oko kuće. Sve ono što sam nekada planirao pa nisam stizao, sada sam obavio, od čišćenja oko kuće do farbanja ograda, čuvao unučad… Brzo je prošlo. Imam mali plastenik oko kojega je angažirana žena, tako da nam nije bilo dosadno.

   Čapljina, dakle, kraj tjedna koji je počeo i nastavio se ublažavanjem mjera zabrane, dočekuje u užurbanom ozračju kada su poslodavci u pitanju, dok su gosti, kupci i mušterije osim u frizerajima, dojam je suzdržani.

Tekst i foto: D. Musa

Raspisan natječaj za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2020. godinu

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači s područja grada Čapljine da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a raspisalo natječaj za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2020.godinu, za biljnu i animalnu proizvodnju.


BILJNA PROIZVODNJA

Podizanje novih nasada

– jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje, breskve, nektarine, marelice, šipka, smokve, oraha, bajama, lješnjaka i kivija (površina 0,1-0,5 ha)
– masline (0,1-0,5 ha)
– vinove loze (0,1-0,3 ha)
Rok prijave je 18.06.2020.god.


Proizvodnja-stari nasadi

– povrća u plastenicima ( površina 0,03-0,5 ha, rok prijave do 03.06.2020.god.)
– grožđa (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 18.06.2020.god.)
– malina (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 18.06.2020.god.)
-breskve i nektarine (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 18.06.2020.god.)
-šljive (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 18.06.2020.god.)
-smokve (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 18.06.2020.god.)
– šipka (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 18.06.2020.god.)
-masline (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 18.06.2020.god.)
– lubenice (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 03.06.2020.god.)
-bijelog luka (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 03.06.2020.god.)
-crvenog luka (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 03.06.2020.god.)
-graha (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 03.06.2020.god.)
-rajčice (površina 0,2-0,5 ha, rok prijave do 03.06.2020.god.)
– presadnica povrća i ljekovitog bilja (rok prijave 15.06.2020.god.)


ANIMALNA PROIZVODNJA

– pčelarstvo ( svi pčelari javiti se u Čapljinsku udrugu pčelara )
– kozarstvo i ovčarstvo


KAPITALNA/INVESTICIJSKA ULAGANJA

-traktori i priključci
-nova oprema za natapanje
-nova oprema u govedarstvu i kozarstvu
(Rok za podnošenje zahtjeva 01.09.2020.god.)


Prijave za izlazak na teren radi utvrđivanje činjeničnog stanja podnose se na protokolu Gradske uprave Čapljina , a za sve detaljne informacije možete se obratiti Službi poljoprivrede i zaštite okoliša, ured broj 16.

Naputak o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpore: https://mpsv-hnz-k.ba/wp-content/uploads/2020/05/Naputak-%C5%BEupanijske-nov%C4%8Dane-potpore-2020.-godinu.pdf

Šesdeset Čapljinki i Čapljinaca darivanjem krvi iskazali humanost

Šezdeset doza od 66 prijavljenih darivatelja, nakon liječničkog pregleda, prikupljeno je u akciji darivanja krvi u Čapljini. Imajući u vidu broj prikupljenih doza, a i trenutak u kojem je akcija organizirana može se smatrati vrlo uspješnom. Akciju su nakon odobrenja Kriznog stožer Civilne zaštite grada Čapljine, organizirali Gradski odbor Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača” HDZ BiH Čapljina, Gradski odbor Mladeži HDZ BiH Čapljina, te Gradski odbor HDZ BiH Čapljina u suradnji s Crvenim križem Čapljine i Odjelom za transfuziologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Više u tonskom prilogu.


Krv su darivali:

Nina Rotim, Mijo Rotim, dr. Smiljan Vidić , Mario Čerkez,,Pero Karlušić, Darko Ivanković, Nikica Alilović, Mijo Arar, Tomislav Bule, Tonja Karamatić, Marijo Bubalo,Dario Pekić, Zvonko Buntić, Magdalena Đurašković, Goran Gomerčić, Dario Pekić, Zoran Nikšić, Goran Lasta, Dejan Stojak, Ruža Tambić, Mario Falak, Marko Kralj, Damir Jovanović, Zvonimir Karlović, Mihaela Blažević, Biljana Matić,Darko Čerkez, Laura Soče,Milica Pehar,Nikola Soče, Darijan Bošković,Barbara Prkačin, Mirko Juko, Sanja Vidić, Ante Sušac, Marko Borovac, Robert Jurković, Mirjana Dalmatin, Goran Jovanović, Maja Vidić Gadže, Miroslav Vidić, Milenko Ivanković, Tea Knežević, Anita Merdžan, Magda Šimunović, Marijeta Karlušić, Josip Ramljak,Antonia Bilić,Marko Mlikota, Antoaneta Buntić, Antonela Čolić, Robert Jerinić, Ivica Perić, Goran Dalmatin, Dražen Goluža, Boris Sulić, Nives Tošić, Zlatko Mustapić, Mirela Dodig, Lejla Avdić i Paula Zubonja.

 

Javni poziv za sufinanciranje prve stambene nekretnine za mlade i mlade obitelji na području Čapljine

 

Nakon što je Gradsko vijeće Čapljine proteklog tjedna usvojilo je odluku o sufinanciranju prve stambene nekretnine za mlade i mlade obitelji, gradonačelnik je raspisao Javni poziv za sufinanciranje prve stambene nekretnine na području grada Čapljine.
Ovim javnim pozivom lokalna zajednica želi omogućiti mladim obiteljima, odnosno onima pred kojima je budućnost i koji su u naponu snage, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje, da ostanu živjeti i raditi na području našega grada.
Predmet ovog Javnog poziva je podnošenje prijave za korištenje bespovratnih sredstava u okviru sufinanciranja prve stambene nekretnine na području Čapljine.
Grad Čapljina će sufinancirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu 100,00 KM po 1 m2  stambene površine. Sufinancirat će se najviše 75 m2   stambene površine po korisniku sufinanciranja, stoji u priopćenju Gr4ada Čapljine. Javni poziv možete pronaći na internet strancima grada.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!