banerRC212

Ponedjeljak, 11 Svi 2020

Petar Pero Obradović, bivši košarkaš, zatim sudac i delegat, te instruktor FIBA-e: 'Zbog stanke cjelokupni sport će patiti, pa tako i košarka'

Za sportsku javnost u BiH promptna odluka Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH o završetku prvenstva 16-og ožujka, samo četiri dana nakon prekida natjecanja, bila je iznenađenje. Poredak u trenutku prekida proglašen je za konačni. Uglavnom, dok u nogometu, rukometu, odbojci… dvoje kako završiti natjecanja košarkaši su mirni. Za mišljenje kako će duga polugodišnja stanka odraziti na ovaj sport pitali smo Peru Obradovića, bivšeg igrača Čapljine, košarkaškog suca, trenutačno delegata i instruktora Međunarodne košarkaške Federacije - FIBA.

Kako je svima tako je košarkašima i košarkaškom sportu. Trenutačno smo u zastoju, kada ćemo ponovo početi to se još ne zna. Nadamo se vrlo brzo, neke mjere početi popuštati, tako da mislim da bi sljedeća sezona trebala početi na vrijeme“, kaže Obradović, te naglašava:

Ova stanka neće dobro doći ničemu, pa tako i samoj košarki. Cjelokupan sport će patiti, jer izgubljeno je šest, sedam mjeseci, Ako je izgubljeno šest, sedam mjeseci u sportu, znači da je isto toliko izgubljeni i u gospodarstvu, a čim je izgubljeno u gospodarstvu znači da će patiti i ostali subjekti koji su ovisni o gospodarstvu, a jedan od njih je sport.

-Što biste kazali za Vaš matični klub KK Čapljina?

-Nisam baš upoznat u detalje kako se radi. Vidjelo se da je bilo dosta lutanja u početku, razlog ne znam, međutim tijekom sezone se progledalo i krenulo pravim putom.

-Onima koji duže pamte nestvarno djeluje pobjeda košarkašica BiH protiv Rusije, u kvalifikacijama, na što recimo reprezentacija Jugoslavije protiv bivšeg Sovjetskog saveza nije mogla ni pomišljati, što se to promijenilo?

-Svijet napreduje, tko je bio dolje sad je gore i obrnuto. Ništa ne mora značiti to što je nekada bilo. Košarka je drugačiji sport nego što je bio prije deset, dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset godina, tako sve se mijenja. Znači od generacije do generacije, od onoliko koliko ulažeš toliko i profitiraš, koliko posiješ, toliko i požnješ, je li tako.

-Naredno košarkaško prvenstvo, kako će ono izgledati, na osnovu onoga što ste rekli za gospodarstvo dojam je da neće biti onoliko igrača sa strane koliko je doskora bilo?

-Koliko bude financijskih mogućnosti tako će se i klubovi postaviti. Morate shvatiti da je to profesionalizam, košarka je profesionalni sport. Svi klubovi u Prvoj ligi su uglavnom profesionalni, svi igraju za plaću za novac. Mislim da će se nastaviti istim smjerom, vjerojatno će u početku biti manje novca nego što, međutim doći će to sve na svoje čim popuste ove mjere i čim stane situacija u vezi virusa.

-Imamo li potencijala u mlađim uzrastima, da se u tu nišu ubace mlađi igrači da dobiju više prilike?

-Ja nikada nisam pravio razliku mladi – stariji igrači. Mislim da se u pravim klubovima na to i ne gleda. Možemo vidjeti ako je netko mlad i ako je zaslužio da igra, znači tko je god sposoban da igra na nivou ligu u kojoj je taj klub dobit će priliku bez obzira imao on šesnaest, dvadeset i pet, ili trideset godina. Bitno je da je pouzdan igrač“, zaključuje Petar Obradović koji mladima koji kroče košarkaškim vodama poručuje:

Radite ono što volite. Radite ono što volite, jer bit ćete uspješni u onom što volite“.

Što se čapljinske košarke tiče uz Peru Obradovića koji je godinama u međunarodnim košarkaškim vodama, sad već protekle sezone uspješna je bila i KK Čapljina. Sezonu je završila na osmom mjestu sa 29 bodova iz 20 utakmica, čime je glavni cilj – opstanak u ligi ispunjen!

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Nastavlja se program cijepljenja djece u Domu zdravlja Čapljina

Dom zdravlja Čapljina, Odjel pedijatrije, obavještava roditelje/staratelje djece da se nastavlja program redovitog cijepljenja koji je bio prekinut zbog pandemije koronavirusa.

Mole se roditelji djece koja su prema pozivu trebala biti cijepljena tijekom trajanja posebnih uvjeta rada u Domovima zdravlja, kao i oni kojima slijedi cijepljenje, da nazovu na broj 036 808 155 ili 063 843 113 u vremenu od 7 do 15 sati i dogovore termin za cijepljenje, da bi izbjegli gužve u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom.

Omogućuje se rad trgovinskih objekata u radnom vremenu koje je trgovina primjenjivala prije proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa

Krizni stožer grada Čapljine je stavio van snage zapovijed koja se odnosi se na objekte trgovinske djelatnosti.

Naime, stavlja se van snage zapovijed Stožera civilne zaštite grada Čapljine, broj GN: 119/20-17 od 27. travnja 2020. godine prema kojoj je ograničeno radno vrijeme trgovinskih objekata u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, kao i objekata u kojima se vrši prodaja higijenskih proizvoda i ljekarni na cijelom području grada Čapljine, te se omogućuje njihov rad u redovnom radnom vremenu koje je trgovina primjenjivala prije proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području grada Čapljine.

Ova zapovijed odmah stupa na snagu.

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!