banerRC212

Četvrtak, 09 Kolovoz 2018

Svojevrstan fenomen zabilježen u Višićima: 7 roda sletjelo na krov stambene kuće

Sedam roda sletjelo na krov jedne kuće u Višićima. Više o ovom neobičnom događaju poslušajte u tonskom prilogu.

Čudo neviđeno ovih dana u Višićima, po broju stanovnika najvećem naselju čapljinske općine, na jednu od kuća sletjelo je jato od sedam roda. Mještani vele da se nešto slično ne pamti, dok Josip Vekić inženjer lovstva i zaštite kaže:
"To je pokazatelj da lagano započinje jesenska migracija, a kuća na koju su sletjele rode vjerojatno sliči na kuću na kojoj su se one izlegle. One se sigurno spremaju na prelet preko Jadrana i Mediterana na putu za Afriku. Najvjerojatnje riječ je o jednoj obitelji, dvije stare rode i pet odraslih ptića. Možda su naišle na neko nevrijeme prilikom leta preko dinarskih planina između Bosne i Hercegovine ili je neku od njih napala neka velika grabljivica orao neki, a možda jedna ili više ih nisu u kondiciji za let preko mora, pa su stale da se malo odmore, da se nahrane na Hutovom blatu ili Višićkom polju da se spreme na dalek put u Afriku", kaže Vekić, te na opasku da je jedna od ptica ležala na krovu nastavlja:
"Možda jedna od ptica nije u kondiciji da preleti more, možda je u pitanju i napad grabljivice, a možda nije ništa spektakularno, vjerojatno će se par dana oporavljati. One procjene jesu li spremne preletjeti tako dugačak put, mlade ptice idu uz starije, a vodi ih nagon. Imaju nepogrešiv instinkt za procjenu jesu li ili nisu spremne. Bolji letači među tim velikim pticama prelijeću preko Jadrana, pa tamo do Sicilije, pa preko Mediterana. Slabiji letači idu uz obalu – Albanija, Grčka, Turska, držeći se obale, znaju gdje će otići."
-Što ih vodi?
-Pa, vodi ih neki instinkt za preživljavanje, dolaze jesenski dani, zima, one ne mogu naći dovoljno hrane, a u Africi će ponovo ući u reprodukciju. Zavisi od vrste ptica, neke prate magnetna zračenja, druge polove, izohipse, raznorazna Zemljina zračenja, raspored zvijezda i znaju kuda i gdje će odletjeti. Zanimljivo, ptići mali nekih vrsta, još u gnijezdu doslovno uče raspored zvijezda i znaju gdje će otići".
Odmarajući se ptice su zbog zadivljenih promatrača koji su im se primicali, promijenile nekoliko krovova kuća u Višićima na zadovoljstvo djece, a onda se izgubile u pravcu Hutovog blata. Kuda će dalje zna samo navigacija u njihovim glavama, koja je za čovjeka unatoč napretku znanosti, još uvijek tajna.

  • Objavljeno u Audio

Počitelj/Hotanj u kadetskoj, te Gabela i Domanovići u seniorskoj konkurenciji uspjeli su se probiti u treći krug Lige mjesnih zajednica Čapljine

Počitelj/Hotanj u kadetskoj, te Gabela i Domanovići u seniorskoj konkurenciji uspjeli su se probiti u treći krug Lige mjesnih zajednica Čapljine. U zadnjoj utakmici četvrtfinala kadeta Počitelj/Hotanj je uvjerljivo 5:0 savladao Gnjilišta. Strijelci Luka Sušac i Ivan Kustura po dva, a Maja Jelčić jedan pogodak.
U obje seniorske utakmice bilo je neizvjesno. Iskusnija momčad Gabele pogotkom u samoj završnici uspjela je izbaciti poletne Grabovine. Strijelci Gordan Pavlović za Grabovine, a Marko Ćorić i Tihomir Jelavić za Gabelu. Druga utakmica Domanovići – Zvirovići/Prćavci odlučena je na penale. Nakon četrdeset minuta nije bilo pobjednika pa se pristupilo izvođenju penala. Uspješniji su bili Domanovići koji su slavili ukupnim rezultatom 8:7. Strijelci tijekom igre bili su – Haso Torlo i Mirza Delić za Domanoviće, a Josip Brajković i Leo Nikše za Zviroviće/Prćavce.
Nakon trinaeste večeri Lige mjesnih zajednica Čapljine kompletirana je lista sudionika polufinala kadeta i četvrtfinala seniora. Kod kadeta u polufinale su se plasirali –Čeljevo, Svitava, Višići i Počitelj/Hotanj, dok su četvrtfinale seniora izborili – Čapljina 1, Opličići, Čapljina 2, Šuškovo, Dračevo/Sjekose, Bobanovo, Gabela i Domanovići.
Četvrtak je slobodan dan. Natjecanje se nastavlja u petak.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!