banerRC212

Četvrtak, 02 Kolovoz 2018

U petak, 3. kolovoza na Karaotoku: Komedija Kerekesh teatra – Pokopaj me nježno

   Urnebesna komedija Kerekesh teatra stiže u Čapljinu. Najnovija komedija teatra iz Virovitice, bavi se deficitarnim zanimanjem – grobarima. U selu Strahlinec, u općini Žgaravica, direktor Puh je otvorio vrata pogrebnog poduzeća i mrtvačnice "Pokopaj me nježno. Uz njegovog, na sve načine ograničenog asistenta, Miška, na javni natječaj za posao grobara javili su se: bosanac rovokop Meho Puzić, albanac, slastičar Izmet Haljimi, mekani fizioterapeut Robert Fotić i gluhonijemi Miljenko Pavelić. Pripreme za prvi sprovod mogu početi. Prvi pokojnik je ... dobrovoljac.

   Ostalo u komediji, koja će biti izvedena u bašči motela "Park" na Karaotoku. Početak u 20,30 sati, a ulaz je slobodan.

  • Objavljeno u Kultura

U petak 3. kolovoza: Gabela slavi zaštitnika sv. Stjepana

Gabela u petak, 3. kolovoza, slavi svog zaštitnika svetog Stjepana Prvomučenika. Podsjećamo, proslava patrona župe počela je manifestacijom "Jel' Gabela gdje je prije bila". Na blagdan sv. Stjepana u župnoj crkvi u Gabeli slavit će se blagdansko misno slavlje s početkom u 11 sati.

Liga mjesnih zajednica Čapljine: Gabeljani i Višićani se provukli u drugi krug

   Natjecanje po skupinama Lige mjesnih zajednica Čapljine ušlo je u samu završnici, a lista kandidata za ispadanje svela se na tri ekipe – Počitelj/Hotanj, Gabela Polje i eventualno Struge/Gorica. Predzadnje, osme večeri prvoga kruga, uspjele su se spasiti momčadi s pedigreom, Gabela koja je osvojila prvi bod, pa i Višići unatoč novom porazu.

    Tešku i neizvjesnu borbu vodila je Gabela predvođenja Tihomirom Jelavićem, bivšim kapetanom GOŠK-a, protiv u Ligi uspješnim Čeljevom. Na kraju bilo je neodlučno 5:5 čime naravno, zadovoljniji mogu biti Gabeljani. Bila je to utakmica velikih obrata, Jelavića i Perice Jurića doveli su „Trojance“ u vodstvo, nakon čega na scenu stupa Čeljevo koje početni zaostatak, pretvara u vodstvo 2:5. Strijelci Petar Krndelj dva, Eduard Raguž, Ilija Kordić i Edis Stiglic po jedan pogodak. Na poticaj razigranog Jelavića, Gabeljani se uspijevaju vratiti te poravnati rezultat - strijelci Pero Bradvica dva i Marko Ćorić jedan pogodak. Konačni poredak C skupine, 1. Čapljina 1 4, 2. Čeljevo 2, 3. Gabela 1 bod.

    Višići, jedan od papirnatih favorita, poslije prvog poluvremena utakmice protiv Bobanova, bili su pred ispadanjem. Gubili su Višićani 0:5, a onda u nastavku zaigrali odgovornije, redali prilike, ali je Mateo Akrapović bio nesavladiv. Tek u finišu je „procurilo“ pa su zgodicima Neđe Mrvalja, Petra Jurasa i Davora Brajkovića, uspjeli ublažiti poraz i tako preteći dvije još slabije ekipe. Strijelci za Bobanovo – Dejan Tunjić i Ivan Ćosić po dva, a Zlatko Kojić jedan pogodak. Konačni poredak D skupine, 1. Bobanovo 4, 2. Grabovine 3, 3. Višići 0 bodova.

    Kadetski program osme večeri Lige mjesnih zajednica Čapljine, otvoren je utakmicom trećeg kola B skupine, Bivolje Brdo – Trebižat 2:1. Strijelci Irijad Turajlić i Edvin Šuta za Bivolje Brdo, a Pendić za Trebižat. Konačni poredak B skupine, 1. Čapljina 1 7 (+7), 2. Grabovine 7 (+3), 3. Bivolje Brdo 3, 4. Trebižat 0 bodova.

    Pobjedom protiv Gabele 4:1, Višićani su se uspjeli probiti u drugi krug natjecanja. Valja reći da su mladi Višićani za razliku od svojih starijih kolega – seniora, prikazali dopadljivu igru. Konačni poredak C skupine, 1. Svitava 6, 2. Višići 3, 3. Gabela 0 bodova.

    Rezultati osme večeri Lige mjesnih zajednica Čapljine, kadeti, treće kolo B skupina, Bivolje Brdo – Trebižat 2:1; treće kolo C skupina, Gabela – Višići 1:4.

    Seniori, treće kolo C skupina, Čeljevo – Gabela 5:3 (3:2); treće kolo D skupina, Višići – Bobanovo 3:5 (0:5).

  • Objavljeno u Sport

Umjetnička kolonija „Čapljina“: Cvrčci i tambure dočekali slikare

   Poticajan ambijent kojem su ton davali cvrčci i tambure, dočekao je sudionike četrnaeste po redu umjetničke kolonije „Čapljina“. Ako se ima u vidu da je i sam Karaotok s desetljećima starom šumom čempresa, inspirativan, onda se može očekivati još jedan uspješan saziv. Uz organizatore, članove Umjetničke kolonije „Čapljina“, pristigle slikare iz BiH i Hrvatske svečanost otvaranja u bašču motela „Park“ dovela je goste, uzvanike, radoznalce i druge koji su imali potrebu osjetiti taj stvaralački ugođaj.

    Likovnu koloniju je poslije nadahnutog govora, otvorio prof. Stanko Špoljarić, njezin umjetnički voditelj, inače likovni kritičar iz Zagreba.

    „Ljepota koja se ovdje prožima je nešto što nas povezuje. Povezuje umjetnike koji godinama ovdje dolaze i sve one koji su nam vjerni već niz godina, kao i one koji debitiraju. Umjetnike koji dar svog talenta prenose, opredmećuju, uvijek u okružju koje ima jednu posebnu poticajnost, ne samo druženja umjetnika, nego kolonije koja svojom tradicijom nosi i određenu prisnost, a s druge strane traži i određenu odgovornost, da tu ne može biti nešto naslikano samo da se prenese na platno, nego nešto što je proživljeno, nešto što umjetnik duboko nosi u sebi. On mora učiniti iskorak dakako, od neke svoje doslovne stilistike, ali uvijek negdje na tragu onoga u što umjetnik vjeruje, ono što je njegova umjetnička istina, ono što je zapravo otkrivanje smisla u umjetnosti, u bilo kojem vidu.“

    Ispred organizatora Umjetničke kolonije „Čapljina“ okupljenima se obratila Mara Bošković, tajnica, a Maja Vasilj, voditeljica marketinga, ispred domaćina motela „Park“. U zabavnom dijelu programa kojeg je vodio Boris Matić, glumac dubrovačkog kazališta, nastupili su Tamburaški orkestar HKUD „Čapljina“ i Tamburaški orkestar „Misreicordia“ iz Šurmanaca i solistica Monika Bule.    

    Okupljeni stvaraoci na Karaotoku će stvarati do subote, 4-og kolovoza, kada će s početkom u 19,30 h biti priređena izložba tijekom kolonije nastalih radova. Izložba će biti postavljena u Galeriji „Vjeko Božo Jarak“ u Podkosi. Uz završni čin predviđena su još dva sadržaja, izložba Josipa Ferenčaka u hotelu "Mogorjelo" u četvrtak, 2-og kolovoza, te kazališna predstava "Pokopaj me nježno", teatra "Kerekeš", u petak, 3-eg kolovoza, na otvorenom, u Karaotoku.

 

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!