banerRC212

Ponedjeljak, 23 Srpanj 2018

Na Jasenici izgorjelo 100 duluma šume

   Dosta posla imali su vatrogasci protekloga vikenda na čapljinskom području. Vikend je počeo velikim šumskim požarom na području Jasenice. Požar je izbio u petak u 14,30, a vatrogasci su ga uspjeli lokalizirati oko 21 sat u noći. Procjene su da je u tom požaru izgorjelo oko deset hektara šume, odnosno preko sto duluma površine. U petak u noći gorjelo je smeće na veletržnici u Tasovčićima, trava i raslinje u Bivoljem Brdu.

    Subota je započela noćnom intervencijom uz prometnicu od Svitave prema Neumu, a gorjeli su smeće i trava. Tijekom dana bile su još tri intervencije, dvije u Gabeli izjutra i popodne, te u Višićima na nasipu, a u sva tri navrata gorjela je trava. Nedjelja je donijela tri intervencije u Sjekoštaku, Strugama i Zvirovićima, a gorjeli su trava i nisko raslinje.

    Tjedan je počeo s jednom tehničkom intervencijom, vatrogasci su uređivali, odnosno prali igralište na športskom centru, a do 15 sati evidentirane su i četiri intervencije na gašenju vatre. U Dretelju su gorjeli trava i raslinje, zatim na Zabrdalju, pa Gabeli gdje je gorio bilji otpad, te Čeljevu gdje su gorjeli trava i nisko raslinje.

Zec u trenutku nepažnje umakao „lavovima“ i poentirao za tri boda

   Nepisano je to nogometno pravilo u sudarima „malih i „velikih“, trenutak nepažnje 'malih' dovoljan je za slavlje 'velikih'. Upravo to se dogodilo „lavovima“ na startu Premijer lige BiH protiv trofejnog Željezničara. Dobro su se držali, u većim dijelom ravnopravnoj utakmici, a onda je Ivan Čurjurić, najbolji igrač susreta, nakon ubačaja iz auta, povukao po lijevoj strani, jedan za drugim u akciji koja je uslijedila, nedovoljno koncentrirali „ispadali“ su Hasanović, Aletić, pa Đajić i na koncu Vidmar, pa je ni kriv ni dužan na desnoj strani poentirao Zec. Kao u nekoj basni ispalo je da je „zec“ umakao „lavovima“. Bio je to ujedno i prvi ozbiljan šut gostiju u okvir vrata, dovoljan za slavlje i velika tri boda.

    Istina, imao je Željezničar prije pogotka par dobrih prilika, prvu u 16-oj minuti kada je Zajmović poslije solo prodora, iskosa s lijeve strane, iz relativno dobre pozicije, tukao iznad domaćih vrata. Zrela je bila i prilika u 35-oj minuti, kada je Bakrač posije ubačaja Čurjurića iz slobodnog udarca, tuče također, preko vrata. U 49-oj „felš“ Stojana Vranješa bio je također, mimo vrata, a ni dva ubačaja u sudačkoj nadoknadi, s desne strane, nisu išla u okvir gola. Slično je bilo i s druge strane, ni Gabeljani iz nekoliko poluprilika, nisu bili precizni. Ako im se ne može odati priznanje za preciznost, akterima utakmice u Gabeli, može se odati priznanje za borbenost. I jedni i drugi svojski su se trudili po teškom i sparnom vremenu uz temperaturu od tridesetak Celzijevih stupnjeva, a Željo je bio s(p)retniji u duelu malog – GOŠK i velikog kluba – Željezničar.

    Valja reći da se domaćima već u 31-oj minuti dogodio peh u duelu s Arežinom ozlijedio se Stjepan Vego, koji je nakon nekoliko minuta napustio teren. Njegova zamjena Miha Vidmar koji imponira tjelesnom spremom i brzinom, vidjelo se, ipak nije obrambeni igrač. Željo je tako održao tradiciju pobjeda u Gabeli, u četiri utakmice izborio je isto toliko minimalnih pobjeda, a s obzirom da je i na Grbavici u tri utakmice imao isto toliko pobjeda, Gabeljanima i dalje ostaje najteži suparnik u ligi. Sudbina, odnosno ždrijeb, nije mazila „lavove“, pa ih poslije poraza od prošle sezone drugoplasiranog Želje u drugom kolu u Mostaru čeka drugoplasirani Zrinjski. Doista težak početak, odnosno raspored.

    Rekli su:

    Iako je službeni spiker po završetku utakmice pozvao trenere i predstavnike obje momčadi, na uobičajenu konferenciju za novinare, ona nije održana, jer se akteri nisu pojavili u GOŠK-om salonu. Naravno predstavnike domaćina smo ipak stigli, evo što su kazali:

    Feđa Dudić trener: „Zaista smo naivno primili pogodak. Bio je to prvi šut u okvir gola i oni su slavili. Žao mi je, a po meni realno je bilo neriješeno, Željo nije bio bolji protivnik. Na našu žalost Željo ovdje godinama nije bolji protivnik, ali bilježi minimalne pobjede. Bilo je igrača koji nisu bili na razini, ali nećemo na osnovu jedne utakmice skidati glave. Ova ekipa je navikla da ne gubi utakmice, pa ovaj poraz teško pada i meni i igračima, ali izdići ćemo se mi…“

    Emrah Hasanhodžić: „Učinili smo sve da dođemo do bodova, dobro smo stajali na terenu, imali smo i neke poluprilike, Željezničar nam nije stvorio pravu priliku, a iz jedinog udarca u okvir primili smo gol. Naša mala nepažnja i izgubili smo mislim, nezasluženo. Ne mogu da vjerujem, iz jednog šuta u okvir gola, gubimo utakmicu.“ (dmu)

  • Objavljeno u Sport

Umjesto semafora u Tasovčićima uskoro kružni tok

JP Ceste FBiH održalo je u Čapljini Javnu raspravu o Planu upravljanja okolišem i društvenim aspektima za projekte Rekonstrukcije raskrižja M-6 i M-17 u Tasovčićima i Rekonstrukcije mosta preko rijeke Bregave.
Riječ je o projektima u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta u Federaciji koji će povećati sigurnost sudionika u prometu. Nažalost i na jednom i na drugom mjestu do sada se dogodio veliki broj prometnih nesreća koje su znale imati i smrtne posljedice. Nakon rekonstrukcije ovih crnih točaka u Cestama Federacije se nadaju da na navedenim mjestima više neće biti većih prometnih nezgoda.
Radovi na raskrižju u Tasovčićima i na mostu na rijeci Bregavi trebali bi početi za mjesec dana. A Nacrt dokumenta možete pronaći na službenoj stranici JP Ceste FBiH.

Više u tonskom prilogu.

 

Održana 14. po redu manifestacija "Zvona Dretelja"

U Dretelju je održana 14. po redu manifestacija "Zvona Dretelja".Više u tonskom zapisu:

U programu su sudjelovali HKUD Sveti Ante Dretelj, HKUD "Seljačka sloga" Trebižat, HKUD "Naši korijeni" Bobanovo, HKUD "Crnašnica" Knešpolje, HKUD "Sv. Leopold" Grabovine, Čapljinske mažoretkinje, KUD "Veseli šokci" Punitovci, KUD "Gradina" Polača i FKU "Primorska lijera" Dubrovačko primorje.

 

Foto: D.N.

  • Objavljeno u Kultura

Revitalizacija Gradskog parka u Čapljini ili Nešto staro, nešto novo plus igralište za djecu i fontana

   Radovi na revitalizaciji Gradskog parka ili kako to Čapljinci obično kažu, parka kod Srednje škole ušli su u završnu fazu. Kako smo doznali u nadležnom općinskoj službi Graditeljstva i prostornog uređenja, u tijeku je instaliranje opreme za fontanu u središtu parka. Fontana je osmišljena na dvije razine s mlaznicama različitih visina i osvjetljenjem u led tehnici, što bi središnjem dijelu parka trebalo dati izražajni vizualni efekt. Završeni su radovi na ugradnji potpuno nove rasvjete, te ograde po cijelom opsegu parka, a izgrađene su i potpuno nove staze za šetnju kroz park. Za građane park koji je ranije bio prošireno dvorište Srednje škole, biti će otvoren s dvije strane. Usporedo s tim radovima postavljaju se nove klupe i korpe za otpatke.

    Isto tako u završnoj fazi su i hortikulturni radovi na postavljanju cijevi i sustava za navodnjavanje novih zelenih površina, te će završetkom tih i radova na sadnji novih stabala, park zasjati u punom sjaju. Ako je ranije park bio praktično dvorište Srednje škole, te OŠ „Čapljina“, zahvaljujući postavljenoj ogradi park će sada biti otvoren prema gradu. S obzirom da park ima zaštitnu ogradu, bit će pogodan za zabavu najmlađih Čapljinaca, pa se sukladno tome pravi igralište za djecu s igračkama i kreativnom gumenom podlogom, koja će povećati sigurnost djece prilikom eventualnog, pada.

Kad je raslinje u pitanju, park će biti spoj starog i novog. Naime, tijekom rekonstrukcije uspio se sačuvati dio stabala starih sedamdesetak godina. Među tim stablima posebno mjesto zauzima kamforovac ili cimetovac (Cinamonum kamfora), koje u prirodi raste u dolini rijeke Jangce u Kini, pa Tajvanu i Vjetnamu. To je trenutačno možda i jedni primjerak te vrste u BiH, koji najbliže srodnike ima u Trstenom kod Dubrovnika, ostali su isto tako vremešni – crnika, lagestremije, palma… Dio drveća koji nije preživio revitalizaciju parka bit će zamijenjen novim, za očekivati je isto tako jedinstvenim vrstama. Inače park je osnovan 1947. godine usporedo s otvaranjem srednje Poljoprivredne škole u Čapljini.

   U proračunu općine Čapljina za revitalizaciju parka predviđeno je 220.000 KM, a glavnina radova trebala bi biti okončana do kraja tjedna.

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend