banerRC212

Utorak, 10 Srpanj 2018

Zbog prokopavanja kanalizacije kraj vrtića obilaznicama

   Početkom tjedna intenzivirani su radovi na kanalizacijonom sustavu, kao dijelu rekonstrukcije Dječjeg vrtića u Čapljini. U sklopu tih radova u cjelosti je prokopan  kolnik u ulici Gojka Šuška. Međutim, unatoč toj nepogodi vozači beš i nemaju većeg razloga za brigu. Tako primjerice vozila koja se s prometice M - 6, odnosno ulice Ante Starčevića, kreću prema Domu zdravlja skreću desno prema hotelu pa zaobilazno kraj doma zdravlja izlaze na trg kod Rive. S druge strane vozila koja se ulicom kreću od kina Mogorjelo, preometuju ulicom ispod zgrade MUP-a, odnosno iznad dječjeg vrtića, te izlaze kod "Bregave", odnosno trgovine "Konzum".

   Uglavnom, Čapljinci s malo pažnje i strpljenja, bez dužeg zadržavanja imaju priliku služeći se alterntativnim sjerovima, prometovati kroz grad. Dakle, vozači potrebno je samo malo pažnje i srpljenja.

 

Martinu se posrećilo s kukuruzom - autohtoni 'brzac' pretakao hibride

   U potrazi za kakvom takvom zaradom, južnohercegovački povrtlari pribjegavaju i originalnim rješenjima. Obično u želji za ljepšim, trajnijim, otpornijim, rodnijim itd. plodovima, spas vide u novim hibridima. Kupovinom, novih sjemena, nastoje nadoknaditi ono što gube na sve manjoj razlici između proizvodne i prodajne cijene, čemu uvelike kumuje žestoka uvozna konkurencija. Koliko to donosi koristi znaju samo oni. Međutim, ovih dana na prilazu veletržnici u Tasovčićima, registrirali smo suprotan primjer. Proizvođač ranog kukuruza Martin Jurković iz Višića kod Čapljine, otkriva da je uspješnu proizvodnju našao u bezmalo zaboravljenom sjemenu:

    „Ovo je 'brzac', prispijeva za šezdeset dana, već došao na rod. Meni je bolji od 'šećerca', samo što ima jedan klip, rijetko dva na stabljici, ali kvaliteta je vrhunska. Samo to ljudi još ne znaju, nisu navikli, ali kad probaju dođu ponovo i kupe“, veli Martin uz puta nas nutkajući da se i sami uvjerimo. Sjeme je veli dobio od prijatelja iz Popova. Ove godine nije puno zasijao, ali iduće bit će druga priča.

    „Ostavit ću sada svoje sjeme, bit će to 'brzac' ne iz Popova, nego iz Višića“, poručuje Martin.

    Pošto je pretekao konkurenciju 'brzac' je u početku bio pola marke, a sada je cijena 'pala' na 35 feniga, međutim Martin nije nezadovoljan. A kako bi i bio kad je cijena klipa kukuruza adekvatna kilogramu rajčica koje je neusporedivo teže proizvesti.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend