banerRC212

Utorak, 26 Lipanj 2018

EUROPSKA GODINA KULTURNE BAŠTINE U PROGRAMU RADIOPOSTAJE ČAPLJINA

Emisije iz ciklusa: Nacionalni spomenici BiH na području čapljinske općine emitirat će se srijedom.

Europski parlament i Vijeće donijeli su odluku da će 2018. godina biti Europska godina kulturne baštine. Želeći dati svoj doprinos, Radiopostaja Čapljina pripremila je poseban projekt. Riječ je o ciklusu emisija u kojima će biti predstavljeni nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine na području čapljinske općine.
Nacionalni spomenici su dobra od najviše vrijednosti i značaja za državu Bosnu i Hercegovinu.

  • Objavljeno u Najave

U Hutovu održana kulturno - zabavna manifestacija "Ivanjski krijesovi"

HKUD "Hutovo" upriličilo je kulturno – zabavnu manifestaciju "Ivanjski krijesovi" povodom blagdana svetog Ivana Krstitelja.
Okupljanje kulturno umjetničkih društava iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te gostiju iz Mađarske započelo je ispred mjesne škole odakle je mimohod predvođen puhačkim orkestrom ''Seljačka Sloga'' iz Trebižata krenuo prema mjestu održavanja manifestacije, platou ispred župne crkve Krista Kralja u Hutovu gdje je unatoč lošim vremenskim prilikama, kulturno umjetnička društva dočekao veliki broj posjetitelja.
Program je počeo obraćanjem načelnika općine Neum Živka Matuška i gradonačelnika grada Dubrovnika Mate Frankovića. Obojica su u svojim govorima istaknula kako im je izrazito drago da se njeguje slika i tradicija starih Hrvatskih običaja, kako se Hrvati iz BiH i domovine moraju držati skupa i obećala daljnju potporu ovoj i sličnim manifestacijama. Potom je prigodni govor održao i don Anđelko Planinić koji je molitvom i prigodnim riječima pozdravio nazočne.
Poslije intoniranja himne Republike Hrvatske položeni su vijenci su vijenci i zapaljene svijeće za žrtve Domovinskog rata i drugog svjetskog rata i poraća. Potom je održana minuta šutnje za preminulog člana društva "Hutovo" Luku Mustapića.
Program su otvorili domaćini te su se bećarcem, pletenim kolom i lindžom u izvedbi najmlađih članova društva predstavili publici. Zbog loših vremenskih uvjeta program je prekinut, no večera i zabava nastavljene su u šatoru ispred župne kuće do kasno u noć.

"Veliko i iskreno hvala svim donatorima i volonterima i članovima HKUD Hutovo koji su pomogli održavanju ove manifestacije. Također hvala i članovima gostujućih kulturno-umjetničkih društava koji su se unatoč lošim vremenskim prilikama presvukli u narodne nošnje i tako dočarali običaje svojih krajeva", navode organizatori ove manifestacije.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend