banerRC212

Petak, 15 Lipanj 2018

Stigle prve smokve, a pojeftinilo voće

   Slavljenje ramazanskog Bajrama umnogome se odrazilo na ponudu i tražnju na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima. Uočljivo je to bilo već na prilazu veletržnici gdje nije bilo uobičajene gužve i stiske, umjesto tri, četiri, jedan prodavač mliječnih proizvoda, a slabija je bila i ponuda ostalih roba. Unutar veletržnice prosječna ponuda, ali manje kupaca. Jasno, ovdašnji voćari i povrtlari trebali bi se još dan, dva suzdržati od branja ili kopanja, odnosno obilnije ponude, da dalje ne obaraju cijene, jer prije nedjelje, odnosno ponedjeljka, ozbiljnijeg utovara za Bosnu, koja je glavno tržište, neće biti.

    Da je stanje delikatno ilustriraju i cijene voća, koje su u silaznoj putanji. Novina su smokve, 'petrovače', koje se cijene od 3 do 4 marke, dok su cijene ostalog voća u padu. Jeftinije su redom višnje 1 do 1,8 maraka, pa bostan 80 feniga do marku, zatim breskve 80 feniga do 1,2 marke, nektarine 1 do 1,5 marku. Jeftinije su čak i kajsije 3 do 3,5 marke, kao i maline čija je cijena sa sedam maraka koncem prošlog tjedna, pala na tri marke, jeftinije su i prve šljive 1,5 do 2 marke. Jabuka nismo primijetili, jer su zbog slavljenja Bajrama izostali prodavači iz Gradačca i Gračanice. Kod voća nepromijenjene su cijene jagoda 2,5 do 3 marke, te trešanja 1,5 do 2,5 marke za kilogram.

    Povrće, od zadnjeg pregleda cijena poskupila su dva artika, brokule koje su sada 3 marke, te bijeli luk koji se cijeni od 3 do 5 maraka. Kao i kod voća niz je pojeftinjenja, u padu su cijene mahuna 2 do 2,5 marke, zatim patlidžana 2 do 2,2 marke, špinata 2 do 2,5 marke, dok se cijena blitve prepolovila sada je 1,2 do 1,5 marku, značajnije su pojeftinili peršin i celer cijena kilograma lista trenutačno je 2 do 3 marke. Nešto jeftinije su i paprike, nova cijena je 1,5 hibridno sjeme, pa do 1,8 maraka domaće. Jeftiniji su još raštika 2 do 2,5 marke, pa i kupus koji je i dalje za ovo doba godine visokih 1 do 1,2 marke. Na kraju ističemo da je na 40 do 60 feniga za kilogram pala cijena tikvica. Vrlo zanimljive su cijene dva za jug Hercegovine značajna artikla – krumpira i rajčica. Zahvaljujući izvozu cijena krumpira se već dvadesetak dana drži na 70 do 80 feniga, dok se cijena rajčica kreće u rasponu od 50 feniga do 2 marke, do marku se cijene plodovi od hibridnih sjemena, marku i pol su rajčice zvane šljive, dok se 2 marke cijeni sorta "pink". Uz krumpire od zadnjeg barometra, cijene su zadržali karfiol 2,3 do 2,5 marke, zatim karfiol 1,1 do 1,5 marku, zelena salata 1 do 1,5 marke, pa krastavci 50 do 80 feniga, cikla i crveni luk 80 feniga do marku, te mrkva koja je i dalje od 1 do 1,5 marku za kilogram. Dakle, poštovani poljoprivrednici zbog kako se to kaže "manjeg utovara" poželjno bi bilo u subotu, pa i nedjelju ne dovoziti robu na veletržnicu u Tasovčićima, velika ponuda, a mali utovar obaraju cijene, koje onda može nivelirati samo nestašica.

   Odličnu prodaju mliječnih proizvoda imao je ovoga petka jedini prodavač, priliku za povećanje cijena nije koristio, ali se zato kući vratio praznih mjehova. Mladi sir se cijenio 4 do 6 maraka, kravlji je bio 8 do 10, a miješani ovčji kravlji zavisno od masnoće, od 10 do 15 maraka. Suhog ovčjeg sira s Morina i dalje nema, kajmak iz kace bio je 16 maraka, mladi kajmak 14 maraka itd. Zbog vrućina smanjuje se broj prodavača ribe, cijene standardne, riječna riba – babuške, keljavci bila je 3 marke, cinkva 5, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 maraka, dok je jegulja bila uobičajenih 40 maraka za kilogram. U ponudi su bili zatim koke nesilice uglavnom 12,5 maraka komad, kao i druga perad, ukrasna perad se može čak i naručiti. Domaća jaja mogla su se nabaviti već po 22, 23 feniga komad. Ponuda drva manja nego obično, a cijena i dalje 75 maraka oblovina, a 80 cjepana itd.

U GOŠK-u nižu se zanimljivosti , od Mamića do Vidmara i Makraoua

   I kad nema službenih utakmica iz Gabele zanimljivosti sustižu jedna drugu. Uz prvu prozivku sastava za novu sezonu, proteklih dana pored dva nova igrača, stižu i zanimljivosti. Podsjećamo, nakon odlazaka nekolicine standardnih prvotimaca među "lavove" su stigli Vedin Kulović iz mostarskog Veleža i Elvedin Aletić iz federalnog prvoligaša Orašja. Niska time nije zaključena jer je posredovanjem bh. nogometnog menadžera Admira Husarića iz Srebrenika, na stadion pod brijegom Avalom "sletio" Eedouane Makraou, Nizozemac marokanskih korijena. Dvadesetogodišnjeg Makraoua prati pedigre futsal reprezentativca Nizozemske, a zadnji klub za koji je u toj zemlji nastupao, bio je Amsterdam SV.

   "Rano je govoriti uklapa li se Makraou u koncepciju GOŠK-a, obavio je samo jedan trening", kaže Feđa Dudić šef stručnog stožera "lavova", te ističe:

   "Mlad je, dobro barata loptom, vidjet ćemo što će dalje biti, pri čemu će presuditi pripremne utakmice. Uz od ranije utvrđeni ogled protiv Željezničara, dogovorili smo i utakmicu protiv Širokog Brijega, 22-og lipnja. Na toj utakmici provjerit ćemo i Mihu Vidmara iz slovenskog Radomlja, koji stiže 20-og lipnja. Poslije utakmica protiv Širokog Brijega, a zatim Željezničara 25-og lipnja, znati ćemo sastav koji od 1-og do 8-og srpnja, nastavlja pripreme na Kupresu, gdje će putovati 22 profesionalca plus tri igrača iz omladinskog pogona", rezimira trener Dudić.

   Dakle, uz Makraoua iz bogate Nizozemske u Gabelu će "aterirati" i Miha Vidmar i također bogate Slovenije. Jasno je i ako prođu da oni u Gabelu ne dolaze zbog novca, nego zbog nogometne afirmacije. Hoće li u tome uspjeti, znati će se za desetak dana.

   Međutim, dvojica igrača iz bogatijih zemalja nisu jedine novine među "lavovima" bujicu nagađanja pokrenuo je susret čelnika GOŠK-a, predsjednika Luje Ilića i direktora Andrije Jurkovića, sa Zdravkom Mamićem, među ljubiteljima nogometa u ovom dijelu Hercegovine, popularnim Maminjom u Međugorju. Je li to bio prijateljski posjet ili nešto više, za sada se ne zna. "Čaršija" sve od dolaska Mamića u Hercegovinu, nagađa da bi pod svije okrilje mogao uzeti upravo GOŠK. Treba se podsjetiti da je Mamić od prije znao biti galantan prema "lavovima". Uz nastupe Dinama na GOŠK-om turniru u Gabeli, ovaj mali klub znao je "počastiti" izdašnijim donacijama. Ljubitelje nogometa baš i ne muče problemi koje u Hrvatskoj ima Mamić, oni nagađaju, hoće li se obistiniti narodna – gdje ima dima bit će i vatre! Tko zna?

 

  • Objavljeno u Sport

Izvoz drži cijenu hercegovačkih krumpira

   Proizvođači ranih krumpira s čapljinskog i ljubuškog područja, ne zanose se dobrom sezonom koja zahvaljujući izvozu u Hrvatsku teče bez zastoja.

    "Ovo je jedna normalna godina, ovakve cijene bi trebale biti svake godine", komentar je povrtlara na ovogodišnje cijene krumpira koje se za sada nisu spuštale ispod sedamdesetak feninga.

    Trenutačna cijena je 70 do 80 feniga, a sudeći po razvoju događaja, ta bi cijena trebala ostati i narednih dana. U Poljoprivrednih zadruzi "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog, ističu da najave izvoznika bude optimizam. Prema neslužbenim podacima do sada je izvezeno tridesetak tegljača.

    U cijeloj priči oko ranih krumpira zanimljiv je i podatak da su izvoznici krumpira uglavnom tvrtke iz čapljinske općine – "Žaba" iz Gabela Polja, "Neretvansko zlato" i "Voće Gold" iz Čapljine, dok se krumpiri pretežito od proizvođača iz ljubuške općine. Uz izvoz u Hrvatsku i plasman preko veletržnice u Tasovčićima, u posao s krumpirima uključio se i trgovački lanac "Tropik" iz Bajne Luke. Sve skupa daje nadu da će posao s ranim krumpirima biti izgleda, jedna pozitivna priča južnohercegovačkog agrara u ovoj godini.

U nedjelju u Počitelju šahovski turnir "Lipanjske zore"

   Međunarodni šahovski turnir "Lipanjske zore" održat će se u nedjelju, 17-og lipnja. Vladislav Prskalo, predsjednik Šahovskog kluba Čapljina ističe da se unatoč većem broju turnira u okruženju, ove godine očekuje devedesetak sudionika.

   "Počeli smo sa 44 sudionika na prvom turniru, lani smo imali 81, a ove godine očekujemo dalji rast", naglašava predsjednik Prskalo.

    Međunarodni šahovski turnir "Lipanjske zore" igrat će se u restoranu "Stako" u Počitelju, a počet će u 10 sati. Prijave se primaju sve do početka turnira, a poželjno je petnaestak minuta prije službenog početka. Igrat će se devet kola s ritom pola sata po igraču, a kotizacija je 10 maraka s tim što su mladi članovi ŠK Čapljina koji su nastupali za klub, oslobođeni plaćanja participacije.

  • Objavljeno u Sport

U subotu u Čapljini turnir u mini košarci

   Zahvaljujući turnirima u mini košarci i šahu, sadržajan će biti i ovaj športski vikend u čapljinskoj općini. Kako smo doznali od Mara Jerkića, jednog od trenera u KK Čapljina, očekuje se sudjelovanje 12 muških i dvije ženske ekipe. Mladim Čapljinkama suprotstavit će se njihove vršnjakinje iz Mostara, članice Zrinjskog.

   Turnir u mini košarci igrat će se u Gradskoj športskoj, te u Balon dvorani, a počet će u 9 sati. Natjecati će se dva uzrasta dječaci i djevojčice rođeni 2005/2006-te, te 2007/2008-me.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend