banerRC212

Četvrtak, 14 Lipanj 2018

Mirko Bošković: "Kinezi tek otkrivaju blagodati eteričnog ulja od smilja“

   Izaslanstvo kineske asocijacije za trgovinu eteričnim uljima i predstavnici veleposlanstva NR Kine u Sarajevu, ovih su dana posjetili jug Hercegovine – općine Ljubuški, Čapljinu, Stolac i Trebinje. Domaćin kineskom izaslanstvu bila je Vanjskotrgovinska komora BiH. Govoreći o posjetu kineskog izaslanstva Mirko Bošković, tajnik Grupacije ljekovitog bilja i šumskih plodova pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kaže:

    „Ovo je velika stvar za Hercegovinu, radi se o posjetu predstavnika petnaest renomiranih kompanija iz Kine koje se bave proizvodnjom i prodajom eteričnih ulja na tamošnjem tržištu. Posjeta je realizirana u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i rezultat je posjete naše delegacije njihovoj godišnjoj konferenciji koja se ove godine održavala u Njanjigu proje nekih par mjeseci, gdje je BiH prvi put nastupila i svojim izlaganjem pobudila interes za ovo područje i za našu ponudu eteričnih ulja.

    Njihove prve reakcije su za nas vrlo povoljne, oni nisu očekivali da se kod nas nalaze tako impresivne plantaže i destilerije, tako moderna postrojenja, međutim ono što primjećuju je da u Kini nema kulture konzumiranja eteričnog ulja od smilja. To naravno nas ne zadovoljava, međutim oni su fascinirani našom ponudom i sada ćemo raditi na promociji prvenstveno eteričnog ulja od smilja, a onda i svih ostalih?

    -Što je Kinezima u prvom planu od eteričnih ulja, kad im je smilje u drugom planu?

    -Rekao bih da smilje tek ulazi u njihove planove, za njih je ono do sada bila nepoznanica. Smilje do sada nisu koristili, tek otkrivaju blagodati eteričnog ulja od smilja. Na bilateralnim susretima u hotelu „Mogorjelo“ u Čapljini, gdje su sudjelovali predstavnici petnaestak tvrtki iz Hercegovine, pored smilja, razgovaralo se o više eteričnih ulja, pored ostalog – lavanda, melisa, lovor, kadulja itd.

    Posjet kineskog izaslanstva završava razgovorima u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, gdje je u planu, potpisivanje sporazuma o suradnji s Komorom Narodne Republike Kine, te daljem unapređenju odnosa i promociji ponude bh. eteričnih ulja na ogromnom kineskom tržištu.

    „Nadamo se da ćemo ih uspjeti animirati i zainteresirati. Ukoliko uspijemo otvoriti ogromno kinesko tržište, naša eterična ulja čeka svjetla budućnost. Kinezi dosta koriste eterična ulja i ova sva svojstva naših proizvoda, koja su im prikazana i pokazana, prvenstveno eteričnih ulja od smilja, za njih su bila iznenađenje pa kažu, da očekuju pozitivne rezultate“, naglašava tajnik Bošković.

    Dakle, vrijeme je žetve smilja, a o cijenama i otkupu još se ne govori. U tom pogledu posjet kineskog izaslanstva mogao bi b iti svjetlo na kraju tunela. Jasno, Kinezi će po povratu najprije sumirati viđeno, a onda donositi odluke. Ako one budu povoljne onda se u dogledno vrijeme nadati pozitivnim rezultatima.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend