banerRC212

Ponedjeljak, 23 Travanj 2018

Obilježena 26. obljetnica oslobađanja Vojarne Božana Šimovića u Čapljini


Bila je to prva oslobođena vojarna u BiH u Domovinskom ratu, što je u biti bio i početak kraja tada iznimno moćne JNA. Akcija oslobađanja vojarne je trajala od 14. do 23. travnja 1992. godine.
Akciju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a danas čapljinska vojarna nosi njegovo ime. U akciji je sudjelovala postrojba “Ludvig Pavlović“ s pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. JNA je izvela desant, te je helikopterima izvlačila ljude i opremu. Ovaj događaj je znatno izmijenio tijek ratovanja, jer su time udareni temelji obrane Herceg Bosne i južnoga dijela Hrvatske. Nakon oslobađanja vojarne u Čapljini, združene hrvatske snage kreću u oslobađanje doline Neretve.


Danas 26 godina poslije obilježena je obljetnica ove velike pobjedničke akcije HVO-a. Poslije paljenja svijeća i polaganja vijenca uslijedila je sv. misa u kapelici sv Mihovila. U tonskom prilogu poslušajte izjave dr. Smiljana Vidića čapljinskog načelnika, Olivera Solde ministra za pitanja branitelja HNŽ-a te dio propovjedi vojnog kapelana don Ivana Turudića.

 

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend