banerRC212

Utorak, 20 Ožujak 2018

Za sada na čapljinskom području nema opasnosti od poplava

   Ohrabrujuće informacije iz Agencije za vodno područje Mostar, u svezi s kretanjem vodostaja na rijekama i jezerima u čapljinskoj općini. Kako smo doznali od Anela Nurkovića, višeg stručnog suradnika, Odjela za zaštitu od štetnog djelovanja voda, Agencije za vodno područje Mostar, u narednih tjedan dan ne očekuju se obilnije padalina. Drugi razlog za navedenu konstataciju je podatak da ni na jednom vodotoku u čapljinskoj općini, na snazi nisu ni redovite mjere obrane od poplava, a kamoli izvanredne. Jedini problem u ovom trenutku pričinjavaju tzv. procjedne vode koje se kroz krš iz Popova polja, slijevaju prema Svitavskom jezeru.

   Hidroelektrana Čapljina je u pogonu, ispušta 200 prostornih metara vode. Razina vode u donjem kompenzacijskom bazenu, odnosno Svitavskom jezeru, je 459 centimetara. S obzirom da su nasipi na visini od šest metara, unatoč blagom rastu vodostaja, dijelom i zbog već spomenutih procjednih voda, nema opasnosti od plavljenja. Inače, Elektroprivreda, odnosno Crpna hidroelektrana Čapljina, radi po dozvoli koju izdaje Agencija za vodno područje. Ustave su postavljene na pet metara i tek kada razina vode dostigne tu kotu onda se reagira, ističe savjetnik Nurković. Drugim riječima kazano, dok se Krupa ulijeva u Neretvu, s poplavom nema problema. Razina vode u Popovu polju je 229,98 centimetara i u porastu je, pa se otud i dalje može očekivati nadiranje procjednih voda kroz kraški teren.

   Dakle, ukupno uzevši nema opasnosti od visokih voda na čapljinskom području, posebice ne onakvih kakve su bilježene 2013. godine. Vodostaji rijeka su povećani, poplavljeni su neki niži tereni kao što su polja – Krteljevac, Krč i Krča uz rijeku Trebižet i slično, ali po svemu sudeći na tome će sve i ostati. Za sada se obilnije padaline očekuju samo u noći sa srijede na četvrtak, ali tek oko 20 litara na četvorni metar.

don Dragan Filipović i 100 glazbenika oduševili koncertom

Stotinjak glazbenika predvođenih don Deraganom Filipovićem priredilo je "Korizmeno, humanitarno jubilarni koncert" u povodu 10 godina klape Drača, 15 godina klape Narenta i Akademskog zbora Pro musica te 25 godina djelovanja don Dragana Filipovića.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend