banerRC212

Subota, 08 Prosinac 2018

Vojska nezaposlenih konobara i kuhara, a mali interes za usavršavanje

U organizaciji Centra za obuku i prekvalifikaciju u Čapljini je održana dvodnevna konferencija o mogućnostima zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva. Konferencija je secirala stanje, pružajući trenutačnu presjek u tom sektoru, kada je u pitanju zapošljavanje. Posebno je zanimljivo da je u sektoru ugostiteljstva u državi s rekordnim stopama nezaposlenosti u Europi, kako su isticali izlagači i panelisti, kronični nedostatak kvalificirane radne snage!? U tom pogledu zanimljiva su bila i prezentirana iskustva organizatora konferencije - Centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina, nakon pet ciklusa obuke kuhara i konobara. Sumirajući ta iskustva Gorana Beno, voditeljica marketinga Centra za obuku i prekvalifikaciju, kaže:
„Naši rezultati su jako uspješni, od 87 kandidata koji su prošli obuku, već je zaposleno 36. Kad kažem zaposleno – onda ne mislim na one koji rade, koji nisu prijavljeni, nego na one koji su 'skinuti' s evidencije nezaposlenih. Zajedno s našim osnovnim partnerima, obuku planiramo nastaviti. Smatramo da ovaj način rada može pridonijeti sektoru ugostiteljstva, da možemo lakše zaposliti ljude i nadomjestiti im dio prakse koji ne mogu dobiti u školama“.
Za polaznike koji su se željeli prekvalificirati za kuhare i konobare, sve je bilo besplatno, međutim interes je bio ispod očekivanja.
„Što se tiče polaznika za kuhare, to nije bio problem. To je postalo neki trend, imamo kulinarske šoua na televiziji, priča se o nekim bajnim plaćama…, to zanimanje postalo in. Što se tiče konobara mislim da problem leži već u samom nazivu, jer svatko misli da može biti konobar. Nekako je to zanimanje podcijenjeno.“
Jedan od onih koji su govorili o nedostatku radne snage u sektoru ugostiteljstva bio je Stipe Primorac, direktor Turističkog klastera Hercegovina.
„Ovo je bio jedan vrlo uspješan projekt, zahvaljujem u ime Turističkog klastera Hercegovina, Međunarodnoj organizaciji rada – ILO, što je financirala projekt koji je nama ipak obučio blizu stotinu kuhara i konobara, odnosno kadra koji je kronično nedostajući na ugostiteljskoj sceni ne samo Hercegovine, nego i šire regije. Mogu poželjeti samo da se ovakvi projekti nastave i u budućnosti.“
Gorana Beno razmišlja marketinški pa izlaz iz očite neatraktivnosti konobarskog poziva među nezaposlenima, vidi u njegovoj promociji:
„Već samo ime konobar, trebalo bi učiniti privlačnijim, jer kad smo radili obuku, moji prijatelji su govorili - što imate obučavati konobare – to može biti svak. Ako bi uspjeli zvanje konobar učinili privlačnijim, bila bi druga priča. Izgleda da bi i s konobarima trebalo raditi šoue.“

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!