banerRC212

Petak, 07 Prosinac 2018

Na Veletržnicu u Tasovčićima stigli uvozni krumpiri i crveni luk

Unatoč temperaturi od – 4 Celzijeva stupnja, koliko je u petak izjutra izmjereno na veletržnici u Tasovčićima, tipično ljetne povrtlarske kulture se ne predaju. Tako smo za razliku od zadnjeg petka u studenom, kada ih nije bilo, registrirali i mahune, i krastavce. Mahune su se cijenile od 2 do 3 marke, dok su domaći krastavci bili od 1,2 do 1,5 marku za kilogram. Od tipično ljetnih kultura ima i paprika koje se cijene 1,2 do 2 KM, te paprika roga i to izvrsne kvalitete po cijeni od 1,5 do 2 KM. Od stalnih prodavača doznali smo da povremeno ima i rajčica.
U redovitom barometru cijena bilježimo po nekoliko pojeftinjenja i poskupljenje. Skuplji su karfiol, zelena salata i patlidžani koji se cijene po 1 do 1,5 KM, pa brokula 2,3 do 2,7 KM, te špinat čija je nova cijena 1,5 do 2 KM. Crveni luk je posebna priča, domaći kojeg još ima samo u tragovima, sve je skuplji, dostigao je cijenu od 1,5 do 2 marke koliko se cijeni nevesinjski. Uvozni austrijski crveni luk je 1,2 marke.
Jeftiniji su redom kupus 0,5 do 0,6 KM, kupus pupčar 1,8 do 2 KM, peršin i celer, nova cijena je 2 do 3 KM, a nešto jeftinije su i tikvice 1,5 do 1,8 KM.
Cijene ostalog povrća u proteklih tjedan dana bile su stabilne, krumpiri su tako od 0,5 do 0,7 KM. Uz domaće – južnohercegovačke u ponudi su banjalučki, glamočki, nevesinjski, a stigao je i uvozni iz Čakovca u Hrvatskoj. Kelj je već mjesecima na stabilnih 0,8 do 1 KM, raštika 2 do 3 KM, blitva 1,3 do 1,5 KM, prasa od 1,2 debele pa do 2 KM tanke stabljike. Postojane su i cijene mrkve 0,8 do 1 KM, pa cikle 0,7 do 1 KM, kao i bijelog luka koji je i dalje od 3 refuza pa do 6 KM vijenci.
Voće, mali porast cijene bilježe jabuke koje su sada od 0,5 pa do 1,2 KM, te suhe smokve 3,5 do 6 KM, Jeftinije su klementine 0,8 do 1,2 KM, kao i naranče 'iz Neretve' 1,2 do 1,5 KM. Cijene su zadržali kruške 1 do 2,2 KM, kivi 0,5 do 1,3 KM, dunje 1 do 1,3 KM, mandarine 0,5 do 0,7 KM, te limun 1,2 do 1,5 KM. Stigli su i domaći orasi, kilogram jezgre cijeni se od 15 do 18 KM.
Ispred veletržnice raznovrsna i bogata ponuda, cijene manje-više standardne. Cijena mliječnih proizvoda, odnosno različitih vrsta sireva, postojana. Mladi sir se cijenio od 4 do 6 KM, najskuplji suhi ovčji s Morina nudio se po 18 KM, za kilogram. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 KM za kilogram, kajmak se cijenio od 14 do 16 KM, dok je miješani ovčji-kravlji sir bio 10 do 12 KM itd. Sa zahlađenjem raste i ponuda drva, prostorni metar oblovine bio je 80 do 85 KM, dok se cijepana cijene 90 do 95 KM, prostorni metar. Drva se nude i u vrećama po cijeni od 5 do 7 KM. Ponuda ribe bogata i raznovrsna, somići i smrznuta cijena cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11 KM, dok se po 12 KM za kilogram nudio smuđ, glave šarana su bile 2 do 4 KM itd. Pored navedene nudila se i različita druga roba, kao što su poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša, različiti odjevni predmeti među kojima i vunene čarape, zatim domaća jaja i perad, pa ljekovito bilje, a pojavio se i stolar iz Donjeg Vakufa, u čijoj ponudi je bila raznovrsna roba, od stapova za maslo, preko sanduka za drva, pa do različitih ukrasnih predmeta, naravno od drveta.

Lasta leti čekajući strateškog partnera

Tvornica keksa i vafla Lasta Čapljina u stečaju, nije u prvom javnom pozivu održanom 29-og studenog, uspjela pronaći strateškog partnera, doznali smo od Behrije Huseinbegović, stečajne upraviteljice. Shodno tomu Odbor povjeritelja će odrediti uvjete za drugi javni poziv, koji će uskoro biti raspisan.
„Interesa ima i to od tvrtki koje kane nastaviti proizvodnju“, naglasila je Huseinbegović, dodajući da su očito istaknutu cijenu u prvom javnom pozivu, „ocijenili previsokom“. Sudeći po riječima stečajne upraviteljice očito je da zainteresirani kupci kalkuliraju čekajući drugi ili eventualno neki naredni javni poziv, za prodaju, kada će istaknuta cijena biti niža.
Podsjećamo, u prvom javnom pozivu određena je cijena od 11.476.300 maraka uz klauzulu da se imovina ne može rasprodati ispod tog iznosa. Inače, na licitaciji su bili, nekretnine – objekti i zemljište, što uključuje i poslovni kompleks – proizvodni pogon, upravnu zgradu, portirnicu i trgovinu. Pored toga u ponudi je bila i oprema poduzeća.
U međuvremenu dok je trajala potraga za strateškim partnerom, Lasta je nastavila obnovu proizvodnog programa. Uz čajne kolutiće prepoznatljive kvalitete koji su naišli na dobar odjek na tržištu, na policama se može naći kokos keks, te odnedavno i krem štapići. Kako smo doznali od stečajne upraviteljice Huseinbegović, uskoro će se pojaviti i miks kombinacija slastica na policama trgovina.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!