banerRC212

Ponedjeljak, 31 Prosinac 2018

Božo Šaltić izdanak višestoljene maslinarske tradicije Bara, poručuje Hercegovcima: Ako čovjek radi i štedi, a godina rodi i od maslina se može živjeti'

   Prve vijesti o visokoj kvaliteti hercegovačkih maslinovih ulja od ovogodišnje berbe iz Vodnjana u Istri, donio je Božo Šaltić, maslinar iz Sustaš – Bara, u Crnoj Gori. Među maslinarima izgleda nema taštine, pa je Božo na putu za Istru, svratio u čapljinsku uljaru „Ramljak“ u Tasovčićima, ponio nekoliko uzoraka tek prerađenog ulja, a na povratku „s nogu“ istresao ocjene i dojmove.

   „Ove godine i u Baru, u Crnoj Gori , a i u Dalmaciji bilo je dosta štetočina. Dosta štete na maslinicima, bilo je od maslinove muhe, ali eto Bosna i Hercegovina je imala jedan da kažem pozitivni skok, čistu maslinu, zdravu maslinu i tako smo utvrdili gore, zapravo panel koja je analizirao ulja, zaključio je da su ulja iz uljare Ramljak, jako dobra. Pretpostavljam zato što je maslina bila zdrava“, kaže Šaltić koji je u povratku bio pun dojmova:

   „Vodnjan je jedna od 24 manifestacije koja je obilazim u četiri zemlje, jedna od najjačih, najkvalitetnijih i najsveobuhvatnijih što se tiče maslinarstva, kulinarstva, domaća zdrava hrana, kužina domaća… Oni sve to objedine u jednu šatru i u tri dana trajanja oko 30 – 40.000 posjetitelja može uživati ne samo u kušanju maslinova ulja i dobih vinima, nego i u autentičnoj domaćoj hrani“.

   Gospodin Božo za sebe voli reći da je „najmanji maslinar Europe, jedini iz Crne Gore koji izlaže u četiri zemlje“, ali zato pun iskustva:

   „Imam 64 stara maslinova stabla i nešto novoga, mladoga zasada, bavim se ekstra djevičanskim maslinovim uljem, pravim paštetu od crne masline koja je dobila priznanje – najbolje iz Crne Gore, pravimo slasticu s maslinovim uljem, a imamo i jednu količinu dobre suhe smokve.“

   -Naglašavate da živite od maslina, kakve su to masline, koliko rađaju i koliko su stare?

   „Imamo 64 stara stabla i ta stabla kada su u punom rodu mogu dati preko 300 kilograma, po stablu, a imamo jedno jako staro koje rađa i 400 kilograma. Ono je dosta visoko, 8 do 8,5 metara, nešto se bere rukama, nešto grabljama visokim dvospratnim, a ono što ne uspijemo ubrati u razdoblju kada je najbolje ulje, kada ima najviše polifenola, to ostavljamo da pocrni i kasnije pravimo crne stolne masline, barska žutica, koja je jako ukusna za jelo i koja se sprema na nekoliko starih dalmatinskih načina.“

   Na upit – može li se zaista živjeti od maslina, Božo kaže:

   „Pa, može, ako čovjek radi i ako je rodna godina. Veoma je važna mikro klima i uopće klimatski uvjeti, ali ako čovjek dobro radi i štedi može“, veli Božo te na upit - što bi kao maslinar od malih nogu, savjetovao hercegovačkim maslinarima, kaže:

   „Savjetujem Hercegovcima da idu na zdravu hranu, jer imaju manje količine. Dobar, zdrav, ekološki čist proizvod, automatski dobiva na cijeni. Moraju brendirati nekoliko proizvoda, a ovo podneblje je još uvijek čisto i zdravo. Budućnost agro turizma je u kvaliteti, nije u kvantitetu“, kaže Božo od kojeg smo doznali dvije zanimljivosti vezane za masline i maslinarstvo u Crnoj Gori.

   Naime, Bar i cijela okolica je pod maslinama, a ukupno u barskom okrugu, ima preko 170.000 stabala, dok je najstarije stablo u Europi na Mirovici kod crkve Svetog Križa, prema službenoj procjeni staro 2.380 godina. To stablo je najstarije u Europi, a jedno od tri najstarija u svijetu.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!