banerRC212

Srijeda, 19 Prosinac 2018

Drugi javni poziv za prodaju Laste: cijena 9,2 milijuna KM

Behrija Huseinbegović, stečajna upraviteljica poduzeća Lasta Čapljina, raspisala je drugi javni poziv za prodaju imovine ove tvrtke. Podsjećamo, prvi javni poziv metodom usmenog javnog nadmetanja, obavljen 29-og studenog, očito je bio neuspješan. Podsjećamo, istaknuta je bila cijena od 11.476.300 KM, uz klauzulu da se imovina ne može prodati ispod tog iznosa.

Od stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović, doznali smo da je bilo interesa, međutim kupci su izgleda kalkulirali u pogledu istaknute cijene. Nakon prvog dakle, neuspješnog javnog poziva, Odbor povjeritelja snizio je prodajnu cijenu. U drugom javnom pozivu istaknuta je cijena od 9.181.040 KM. Prijave za javni poziv mogu se slati do 21-og prosinca, a prodaja bi se trebala obaviti 22-og prosinca, točno u podne, u prostorijama stečajnog dužnika.

Kako stoji u pozivu, prodaju su nekretnine – objekti i zemljište, što uključuje poslovni kompleks – proizvodne pogone, upravnu zgradu, portirnicu i trgovinu. Osim toga, prodaje se i oprema poduzeća. Podsjećamo, proizvodnja u Tvornici keksa i vafla „Lasta“ Čapljina obustavljena je koncem 2016. godine uz obrazloženje da se ide na godišnji odmor. Obustava proizvodnje je obznanjena koncem siječnja, 26-og, 2017. godine, radnici su upućeni kućama, a pogodni ugašeni.

U listopadu ove godine na iznenađenje mnogih, Lasta je djelomično obnovila proizvodnju. Trenutačno se proizvode čajni kolutići, kokos kolači, krem štapići, a u ponudi je i miks tih proizvoda. Tržište je pozitivno reagiralo na prepoznatljivu Lastinu kvalitetu, ali za novi uzlet potreban je strateški partner. Inače, iza Lasta je neuspješno spajanje, odnosno privatizacija s hrvatskomu tvrtkom Zvečevo iz Požege.

 

Južno-hercegovačke lovačke zanimljivosti: Ljubušak Joško Zelić ulovio dva čaglja

   Jošku Zeliću lovcu iz Teskere kod Ljubuškog posrećilo se da u jednom danu ulovi dva čaglja. To je prvi takav slučaj u Ljubuškom kraju! Već poodavno je znano da su se čagljevi s poluotoka Pelješca gdje se smatra autohtonom vrstom, raširili na okolna područja, a prema nekim informacijama stigli su čak i preko Save.

   „Ima dvije godine kako su došli na ovo područje, znamo to po karakterističnom glasanju i po stanju divljači. Tamo gdje ima čaglja nema čak ni lisice. Prelazili su i preko rijeke pravili štete u Studencima, Cernu, Crnopodu. Rajon im je bio od Jasenice u čapljinskoj pa do Crvenog Grma u ljubuškoj općini , koriste i prolaze ispod autoceste. Svežderi su jedu što stignu, a kada nema hrane u prirodi onda je pronalaze na divljim deponijama“, opisuje Jošku karakteristike tih uljeza na područje tzv. niske Hercegovine, pa prelazi na sam lov.

   „Locirao sam njihovo kretanje, cestu za granični prijelaz Crveni Grm, prelazili su kraj tvornice namještaja „Eromerc“. Imam dobre lovačke pse, kada su ih „podigli“ prednost je bila što sam bio sam, nije bilo galame i dozivanje. Ubio sam jednog pa drugog, mužjaka i ženku. Mužjak je bio težak 26,3 kilograma, ženka je znatno lakša. Međutim, nisu to jedini primjerici, nakon što sam ih ulovio naredne noći glasala su se još najmanje tri. Ima njih još na ovom području“, tvrdi Joško.

   S obzirom na podatke koji se mogu naći u Wikipediji, ubijeni mužjak je bio pravi kapitalac, jer pri navođenju pojedinih vrsta čagljeva, odnosno šakala kako ih još zovu, spominje se maksimalna težina jedinki oko petnaestak kilograma. S obzirom na Joškovu lovinu, izgleda da je jugozapadna Hercegovina za čagljeve obećana zemlja. Uglavnom, nakon mungosa s Pelješca su stigli i čagljevi.

  1. Musa

Rekonstrukcija raskrižja u Klepcima koštat će 1,07 miliona KM

   U rekonstrukciju raskrižja u Tasovčićima bit će uloženo 1.057.316 maraka, doznali smo iz Javnog poduzeća Ceste Federacije d. o. o. Podsjećamo, na križanju magistralnih cesta M – 17 i M – 6 u tijeku su radovi na rekonstrukciji postojeće raskrsnice. Radovi su počeli 9-og studenog. Projektnim rješenjem predviđena je izgradnja kružnog toka sa izgradnjom pothodnika za pješake, pješačkih staza na dijelu kraka ceste M – 6 iz smjera Čapljine i Stoca, kao i na kraku M – 17.  

   Iz Javnog poduzeća ističu da će se novim projektnim rješenjem povećati sigurnost na tom raskrižju.

   Rok završetka radova je ožujak 2019. godine, preciziran je na trajanje od četiri ,mjeseca, odnosno 120 dana, uz pretpostavku povoljnih vremenskih uvjeta.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!