banerRC212

Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018

Povodom 19. obljetnice smrti dr Franje Tuđmana Čapljinci mu odali počast

Čapljinci su povodom 19 obljetnice smrti, odali počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.
Izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom, dr. Smiljanom Vidićem zajedno s Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata je položilo cvijeće i zapalilo svijeću podno spomen-ploče,na mostu dr Franje Tuđmana.Dr. Franjo Tuđman je rođen u Velikom Trgovišću 14. svibnja 1922. godine. Na neposrednim je predsjedničkim izborima u kolovozu 1992. izabran za Predsjednika hrvatske države. Ponovo je izabran za Predsjednika u lipnju 1997. godine. Svojim uspješnim vodstvom dao je ključan povijesni doprinos suverenosti, samostalnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Umro je u Zagrebu 10. prosinca 1999., a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj 13. prosinca uz državne i vojne počasti.


 

U Čapljini otvorena Galerija Renesansa

U nedjelju je u Čapljini otvorena Galerija Renesansa. Riječ je o projektu čapljinskih umjetnika Bipke Sesar i Vlatka Boškovića.
Otvaranje galerije glazbenim nastupom uveličali su Pero Križanović i Ivana Buntić, koja je svečanost uveličala nastupom na flauti. Program je vodila Slađana Subotić Damjanović, s obzirom da je na otvaranju galerije bilo puno umjetnika, na prigodan način svoj obol "Renesansnoj večeri u Čapljini" dali su i broji drugi umjenici.
Galerija Renesansa, odnosno umjetnička djela iz galerije, bit će dostupna svim ljubiteljima umjetnosti u jutarnjim i večernjim satima, u ulici Gojka Šuška u Pelinama.

  • Objavljeno u Kultura

Pokrenut e-Registar i predstavljen Investicijski profil Općine Čapljina

U organizaciji općine Čapljina obilježen je završetak implementacije ključnog dijela aktivnosti Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okružja na lokalnoj razini– LIFE, što ga, u ovoj općini, provodi Međunarodna financijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Više o ovoj temi poslušajte u tonskom prilogu.

Ovom je prigodom pokrenut Elektronski registar općine Čapljina, kao izravan rezultat ukupnog pojednostavljenja i usklađivanja svih administrativnih postupaka provedenih Projektom LIFE. E-registar sada, na jednom mjestu, nudi sve potrebne informacije o tome koja je općinska služba nadležna za određeni postupak, koju je dokumentaciju potrebno priložiti za njegovo pokretanje, koliko će postupak koštati i u kojem će roku biti riješen. E-registar omogućuje preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, što također gospodarskim subjektima i građanima olakšava pristup uslugama općine, te značajno unapređuje transparentnost i predvidivost rada općinske uprave. E-registar općine Čapljina od danas je dostupan na www.eregistar.capljina.ba .

Racionalizacijom propisa i smanjenjem iznosa administrativnih pristojbi, povećava se učinkovitost i konkurentnost čapljinskog gospodarstva, što će potaknuti investicijsku aktivnost. Uštede u novcu i vremenu ostvarene su smanjenjem iznosa administrativnih pristojbi za podnošenje zahtjeva Općini, smanjenjem broja dokumenata potrebnih za pokretanje postupaka ili njihovim pribavljanjem po službenoj dužnosti od strane Općine, te ukupnim skraćenjem vremena potrebnog za rješavanje potpunog zahtjeva. U prosjeku, rokovi za rješavanje skraćeni su za 37 posto, a u slučaju građevne dozvole čak i 50 posto. To znači da Općina sada izdaje građevnu dozvolu investitoru u roku 30 dana od trenutka podnošenja kompletiranog zahtjeva, u odnosu na 60 dana koliko je trebalo prije provedbe reformi LIFE.

Projektom LIFE uspostavljen je i podržan rad Mehanizma koordinacije za suradnju s privatnim sektorom putem kojeg su lokalni gospodarstvenici institucionalno uključeni u dijalog s općinskom administracijom, te aktivno sudjeluju u procesu kreiranja rješenja za poboljšanje poslovnog ozračja u svojoj općini. Unaprijeđen je sustav servisiranja investitora po načelu „sve na jednom mjestu“. Nadalje, u suradnji s timom stručnjaka pripremljen je i sveobuhvatni Investicijski profil općine Čapljina koji objedinjuje konkretne projektne prijedloge, s istaknutim lokacijama, njihovim potencijalima, uz napomenu kakvu potporu investitor može očekivati ukoliko se odluči za realizaciju pojedinih projekata. Investicijski profil općine Čapljina dostupan je na https://capljina.ba/2018/11/20/investicijski-profil/ .

Unapređenjem predvidivosti rada općinskih službi uspostavom E-registra, jednostavnijim, i jeftinijim administrativnim procedurama i skraćenjem rokova njihovog rješavanja, te pripremom projekata predstavljenih u Investicijskom profilu, općina Čapljina će pružati bolju uslugu svojim građanima, olakšati poslovanje tvrtkama i spremno dočekati sve zainteresirane investitore.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!