banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 12 Rujan 2017

Godina ekstrema nakon mrazeva, suše i žege, uslijedio i povodanj

Čapljinska Irma plavila kuće i ražalostila divlje pčele

Već je izvjesno da će 2017-ta godina biti upamćena kao godina ekstrema! Bilo da je riječ o zimi, ljetu ili kiši, sve je u znaku pretjerivanja. Podsjećamo, ostati će upamćeno da je četrdesetak jutara na čapljinskom području, a time i jugu Hercegovine, osim neumskog priobalja, temperatura bila ispod ništice, zatim je rekordno kasno, 22. travnja, ovo područje poharao kasni mraz, koji se poklopio sa skoro petomjesečnom sušom. Dugo sušno razdoblje od nepunih pet mjeseci, obilježile su kontinuirano visoke temperature, pa se tako tijekom cijelog kolovoza živa u termometru u najtoplijem dijelu dana, nije spuštala ispod 35-og podioka. Tek što su s prvom kišama, ljudi odahnuli uslijedile su nove nevolje, obilne padaline, pravi povodanj praćen vjetrom.
Tjedan na čapljinskom području počeo je nevoljama za ljude i divlje pčele. U naselju Dretelj, bujica je na lokalni put nanijela kamenje, djelom poplavivši prizemlje dviju kuća i jedan podrum. O kojim količinama materijala se radilo govori podatak da se nanos pijeska i zemlje čistio bagerom. Iako se taj predio zove Točila mještani tvrde da nešto slično nije zapamćeno.
Vjerovali ili ne u strogom centru Čapljine, tridesetak metara od zgrade općine na mjestu gdje je nekada bila željeznička stanica, olujni vjetar u šupljem divljem platanu (platanus speciozis) otkrio je divlje pčele. Vjetar je slomio šuplje deblo, a iz njega se po pločniku razlio med oko kojeg su se sjatile divlje pčele. Da bi vatrogasci raspilali i s ulice i pločnika uklonili deblo, u pomoć su uz vatrogasce pozvani i pčelari. Srećom za vatrogasce obilna kiša i prohladno vrijeme umrtvili su pčele, pa je operacija uspjela. S obzirom na njihovo ponašanje očito je da su pčele iz ove divlje košnice osuđene ne ugibanje. Ponovo su se okupile oko raspilanog debla, čak i na pločniku. Skupile su se u grupu, kao da imaju neko važno zasjedanje na kojem će odlučiti što i kako dalje. Jedno je sigurno, ostale su bez meda i bez zaštite, što za njih vjerojatno znači i sigurnu smrt.
Od Mate Jurkovića zapovjednika Protupožarne postrojbe doznali smo da je na području općine Čapljina, bilo još nekoliko intervencija na uklanjanju slomljenih stabala i grana, pa čak i na magistrali M – 17, ali osim šteta za ljude i pčele, drugih posljedica nije bilo. Uglavnom i čapljinska Irma je ostavila traga na prirodi, ljudima i pčelama.

HKUD sv. Ante iz Dretelja nasupilo na smotri folklora u šibenskom zaleđu

Etno udruga „Petrovo Polje „ i Općina Ružić organizirali su u subotu 9. rujna 2017.godine pučku feštu povodom blagdana Male Gospe i dana Općine Ružić pod nazivom „Pitaju me odakle si mala,  Petropoljka bila i ostala“. U prigodnom programu nastupili su Etno udruga Petrovo polje, Mješovita pjevačka skupina župe Kljaci, KUD „Milan Begović“ Vrlika , MPS „Stari Topoljani“, KUD „ Kralj Zvonimir „ Knin, MS „ Sokolovi„ Ravni Kotari, i predstavnici Čapljine HKUD Sv. „Ante“ Dretelj. Dreteljani su prisutne oduševili s dvije točke linđom tenastupom Ivana Vidića  na guslama. Posebna atrakcija večeri bio je šaljivi skeč u izvedbi Kate Keser.

  • Objavljeno u Kultura

GOŠK u Tuzli stigao do druge gostujuće pobjede

Puni plijen "lavova" koji su "zasolili" treneru Jagodiću

Druga gostujuća pobjeda identičnim rezultatom 1:0, podigla je raspoloženje u redovima premijerligaša iz Gabele. Višestruki je to dobitak za "lavove", uz tri boda kojima su zadržali priključak sa sredinom ljestvice, pobjeda je veliko ohrabrenje uoči gostovanja Zrinjskog, te važnih gostujućih utakmica protiv Čelika, pa Viteza.

  • Objavljeno u Sport

Teška godina za poljoprivrednike na primjeru čapljinskog "Dominanta"

Oštra zima, kasni mraz, suša i tuča udarali po agraru, spas u 'svaštarenju'

Na čapljinskom području i u cjelini južnoj Hercegovini, ovo nije samo godina požara, nego i problema u poljoprivredi koji su vidljivi na svakom koraku. Nižući nedaće, poljoprivrednici će reći, kako je godina je započela za mediteranske kulture ubitačno suhom i oštrom zimom. Potom je koncem travnja, došao kasni mraz koji je u cjelini, nanio velike štete, a zatim su stigli suša i grad. Kako to izgleda iz kuta samih proizvođača, govori Slavko Korda direktor tvrtke „Dominant“ iz Gabela Polja, koja se bavi rasadničarskom proizvodnjom, voćarstvom, povrtlarstvom i proizvodnjom drvene ambalaže.

Projekt uređenja rive u Čapljini

Romantičari i nostalgičari sve bliže Neretvi

Povratak rijeci omiljena je tema dobrog dijela Čapljinaca u svakidašnjim razgovorima. Naime, početkom ovoga stoljeća stjecajem okolnosti, nastupio je svojevrsni otklon od rijeke, a žila kucavica postao je zapadni dio grada.

Pretplati se na ovaj RSS feed

31°C

Čapljina

Sunčano

Vlažnost: 30%

Vjetar: 22.53 km/h

  • 15 Srpanj 2018 36°C 18°C
  • 16 Srpanj 2018 35°C 18°C

banerRC1vikend