Logo
Ispiši ovu stranicu

U subotu kreće boćarsko prvenstvo BiH: Sezona bez izrazitih favorita, Neum brani naslov

Istaknuto U subotu kreće boćarsko prvenstvo BiH: Sezona bez izrazitih favorita, Neum brani naslov

    Nakon poduže proljetno – ljetne stanke danas, 11-og rujna, kreće boćarsko prvenstvo BiH. Kao i prošle godine natjecat će se devet klubova koji su podijeljeni u dvije skupine, A i B. U A skupini su branitelj naslova Neum, zatim Grude, Napredak Willa, Sveti Stipan iz Gorice kod Gruda i Dračevo iz Dračeva pokraj Čapljine. U B skupini natjecat će se četiri kluba – Čapljina, Široki iz Širokog Brijega, Bura iz Posušja, te Rastok iz Prologa pokraj Ljubuškog. Kao i prošle godine prvenstvo će se odvijati u dva dijela, prvi ligaški po bod sustavu, a drugi dio bit će sustav eliminacija. Dakle, prvi dio sezone jesen – proljeće, igrat će se po bod sustavu, a na kraju će po dvije prvoplasirane ekipe iz svake od skupina, doigravati za naslov prvaka. U odnosu na prošlu sezonu kalendar natjecanja bit će obogaćen pojedinačnim državnim prvenstvima u tri discipline – pojedinac, par i trojka, te kup natjecanjem. Ta dva natjecanja održat će se po završetku jesenskog dijela prvenstva.

   Sezona kreće bez izrazitog favorita. U krug kandidata za naslov, mogu se ubrojiti branitelj trofeja Neum, zatim Grude iz A, te Bura i Rastok iz B skupine. Podsjećamo, prošle sezone Neum je iznenadio odličnom završnicom, pa i doprvak Rastok koji je u poluzavršnici eliminirao prvog favorita Grude. Upravo završnica prošle sezone upućuje na oprez kad je riječ o prognozama, nezahvalne su, a prijelazni rok upućuje da bi se u krug pretendenata mogao uključiti i Široki, dakle više od polovice od ukupnog broja klubova.

   Široki je u proteklim sezonama afirmirao nekolicinu mladih igrača, a za narednu sezonu uspio je angažirati i dvojicu poznatih boćara – Josipa Buntića bivšeg igrača mostarskog Ante Rozića i Gruđanina Dragu Marića jednog od najuspješnijih bosanskohercegovačkih boćara uopće, koji je nekoliko sezona nastupao i za hrvatske prvoligaša. Značajnu prinovu – Gorana Jurića, bivšeg osvajača medalja s europskih i svjetskih prvenstva, angažirala je i Bura. Ukoliko Marić i Jurić nakon natjecateljske stanke, dostignu nekadašnju razinu, porasti će akcije Širokog i Bure. Zanimljivu akviziciju ima i Čapljina koja je registrirala mladog novinara Miju Brkića. U svakom slučaju u boćanju predstoji zanimljiva sezona, koja donosi i jednu novinu. Shodno praksi u vodećim boćarski silama, primjerice susjednoj Hrvatskoj, momčadski dio prvenstva imat će pet umjesto dosadašnjih šest disciplina.

   Parovi prvog kola Prve boćarske lige, A skupina, u Neumu: Neum – Grude, a u Sarajevu, Napredak Willa – Dračevo, slobodan je Sveti Stipan. Obje utakmice igrat će se u nedjelju 12-og rujna. Utakmica u Neumu počet će u 15, a u Sarajevu u 14 sati.

   B skupina, prvo kolo, Čapljina: Čapljina – Široki, Posušje: Posušje – Rastok. Obje utakmice igraju se u subotu, 11-og rujna, a počet će u 16 sati.

   Derbi prvog kola svakako je utakmica u Neumu, a zanimljivo će biti i u Posušju, gdje će domaća Bura testirati ovosezonske mogućnosti Rastoka, koji ima najviše registriranih igrača. Široki je u prednosti pred oslabljenom Čapljinom, kao i u završnici prošle sezone razigrani Napredak protiv Dračeva.

Tekst i foto: D. Musa

Sva prava pridržana © www.radio-capljina.com 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!