banerRC212

Uz osvajanje naslova prvaka Herceg-Bosne košarkaša Čapljine: Košarka se vraća kući, ali treba stvoriti preduvjete

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Sport
Istaknuto Uz osvajanje naslova prvaka Herceg-Bosne košarkaša Čapljine: Košarka se vraća kući, ali treba stvoriti preduvjete

   Košarkaši Čapljine prvaci su Herceg-Bosne. U zanimljivom finalu Čapljinci su zahvaljujući dvama gostujućim pobjedama uspjeli nadigrati u ligaškom dijelu sezone prvoplasirano Posušje i tako s ukupnim omjerom pobjeda 3:1, osvojiti naslov prvaka u okviru natjecanja pod jurisdikcijom Košarkaškog saveza Herceg-Bosne. Čapljinci su tako uz osvojeni pokal stekli pravo nastupa u elitnom košarkaškom rangu!

   Uspjeh je to koji je malo tko očekivao, jer samo mjesec i pol dana uoči početka prvenstva o tako visokim ciljevima se nije ni govorilo. U stvari Čapljini je nuđeno da se nakon otkaza, uključi u prvoligaško natjecanje. Međutim, bez novca, igrača i kadrova to nije bilo moguće preko noći. U stvari u tim trenucima koncem kolovoza prošle godine, pitanje je bilo kako „skrpiti“ momčad za natjecanje u ligi Herceg-Bosne.

   Dok su poklonici košarke žalili zbog takvog tajminga nostalgično spominjući nekadašnja vremena i čuvene igrače koji su nosili dres Čapljine, odnosno prijeratnog Borca. Prvi znak nada da sve za čapljinsku košarku nije izgubljeno, bila je informacija koju je s novinarima podijelio Mario Jerkić, sportski direktor, bivši dugogodišnji igrač, da je nekad ljuti rival Zrinjski, spreman pomoći. Ta spremnost ogledala se u igračkom i trenerskom kadru. Tako je krenulo.

   Valja reći da Čapljinci u prvom dijelu sezone nisu blistali, čak se povremeno izgledalo da je upitan i nastup u doigravanju, što podrazumijeva osvajanje jednog od prva četiri mjesta u Ligi Herceg-Bosne. U zimskom prijelaznom roku u Zrinjski se vraća Milan Lužaić koji je postigao bezmalo polovicu svih koševa za Čapljinu, u tom dijelu sezone. Međutim, istodobno je iz Mostara u Čapljinu proslijeđena nekolicina nadarenih juniora od kojih je trener Boris Džidić, preko noći, uspio sklopiti skladnu cjelinu čiji je stožer bio kapetan Branislav Radak koji već nekoliko sezona nosi dres Čapljine. Uglavnom, Čapljinci su na kraju ligaškog dijela sakupili 28 bodova, koliko su imale i trećeplasirane Grude, dok je prvoplasirano Posušje imalo bod više, a četvrti sudionik doigravanja bilo je Brotnjo. Čapljina je u polufinalu nadigrala Grude, a zatim u prvom redu zbog navijača Posušja u nezaboravnim finalnim utakmicama, i pobjednika ligaškog dijela prvenstva.

   Nakon proslave naslova koncem travnja, klub je sada u fazi preispitivanja – što i kako dalje?

   „Naravno da želimo igrati Prvu ligu, ali moramo sada sjesti, što se kaže hladne glave vidjeti što možemo, kako možemo, kako stvoriti preduvjete za najviši rang. Treba dosta toga posložiti. Ja se nadam da ćemo uspjeti u tome i da će Čapljina iduće sezone imati košarkaški klub u najvišem rangu natjecanja“, ističe Bojan Krešić, predsjednik KK Čapljina.

   Predsjednik Krešić pohvalnim riječima je govorio o dosadašnjoj suradnji sa Zrinjskim, koja će po svemu sudeći biti nastavljana. U svakom slučaju rezultat je tu, a sada slijede pripreme, koje ne zavise samo od kluba nego i od lokalne zajednice. Naime, za natjecanje trebalo bi temeljito obnoviti Gradsku sportsku dvoranu, od krova koji na mjestima prokišnjava, rasvjete, pa do mokrih čvorova i grijanja. Naime, košarkaško prvenstvo se igra bez zimske stanke, pa je obvezno sustavno riješiti i grijanje. U svakom slučaju rezultat je tu, želja postoji, a naredni dani će pokazati hoće li se sve potrebno uspjeti riješiti na zadovoljavajući način.

   Na kraju ističemo da su naslov prvaka Herceg-Bosne osvojili sljedeći igrači: Petrić, Pajić, Obradović, Zlomislić, Radak, Milinović, Marković, Vrankić, Dragičević, Ivanković, Krmek i Bošković, te trener Boris Džidić.

   S obzirom na tradiciju, za uspjeh Čapljine slobodno se može reći – košarka se vratila kući. Teško je pobrojiti sve one poznate igrače, kasnije neke i uspješne trenere, koji su nosili dres Čapljine. Tako primjerice od Čapljinaca vrijedi spomenuti Maria Primorca zlatnog na Svjetskom prvenstvu 1989. godine, pa Veljka Mršića, aktualnog hrvatskog izbornika, Jasmina Repešu poznatog trenera i višestrukog hrvatskog izbornika, braću Blažević, pa još aktivnog Jozu Brkića…, košarkaškog suca Petra Obradovića itd.

Tekst: D. Musa

Foto: Službene stranice KS Herceg-Bosne i D. Musa

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!