banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 25 Svibanj 2018

Presadnice povrća se rasprodale, a cijna kupusa dostigla trešnje

   Dva velika iznenađenja zabilježili smo danas na veletržnici u Tasovčićima, prvo je na njezinom prilazu gdje smo zatekli samo jednu prodavačicu presadnica povrća iz Višića, od koje smo doznali da se sadni materijal kao nikada do sada, rasprodao. Jednostavno, ogromne količine presadnica su razgrabljene, tako da će se još samo dan dva, moći kupiti po koja presadnica. Kako će se odlična prodaja presadnica odraziti na prodaju povrća, znati će se za koji mjesec, tek male količine preostalih presadnica prodaju se po standardnoj cijeni, zelena salata i peršin su po 10 feniga, raštika 20, različite vrste kupusa od 20 do 25, paprike i rajčice od 25 do 30 feniga itd. Prodajom su se hvalili i prodavači cvijeća, što je također rijetkost.

   Druga novina je cijena trešanja, od početka vođenja barometra cijena prije dvadesetak godina, nije zabilježeno da su cijena kupusa i trešanja bile izjednačene. Ovoga puta kupus čija je cijena značajno porasla u odnosu na konac prošlog tjedna i kreće se u rasponu od 1 do 1,2 marke, dostigao je cijenu sitnijih trešanja koje su oko marku, pa do 4 marke koliko se cijene krupni u posude upakirani plodovi. Od prošlog barometra na veletržnici je vladala prava cjenovna bura, malo je artikala zadržalo cijenu, pa bilježimo niz promjena. Uz kupus skuplji su karfiol 2 do 2,2 marke, brokule 2 do 2,5 marke, te zelena salata 1 do 1,5 marku. Dalje, skočile su cijene blitve i špinata 2 do 3 marke za kilogram, tikvice su 1,2 do 1,7 maraka, peršin 3 do 4 marke, a malo iznenađenje je cijena mrkve koja je dostigla skoro rekordnih 1,8 do 2 marke.

   Bilježimo i nekoliko posve logičnih pojeftinjenja, koja su posljedica povećanja ponude kao što su rajčice 1,8 do 2,2 marke, pa paprike 2,5 do 3 marke, zatim krastavci 70 feniga do marku. Nešto jeftiniji još su prasa 1,2 do 1,5 marku, raštika 2 do 3 marke, te mahune čija je nova cijena 3,5 do 4,5 marke za kilogram.

   Nepromjenje ostale su cijene tek nekoliko artikala celera 2,5 do 3 marke, crvenog luka 70 feniga do marku, bijelog luka 2,2 do 3 marke, te graška 2 do 2,5 marke za kilogram.

   Kad je riječ o voću novina su prve maline, koje je dovezao proizvođač iz Ševaš Polja cijena 7 maraka za kilogram. Uz trešnje u padu je i cijena bresaka, nova je 1,8 do 2,2 marke za kilogram. Prve višnje su 2 do 2,5 marke, jezgra oraha je 15 do 20 maraka, a isključivo uvozne jabuke su 1,5 do 2,2 marke. Cijena jagoda u laganom je porastu, trenutačno su 2 do 2,5 marke za kilogram.

   Na prilazu veletržnici uvjerili smo se u povoljne cijene jaja i peradi. Tako se domaća jaja cijene 20 do 22 feniga komad. Pilići od mjesec dana su 4 marke komad, a mlade koke nosilje 12,5 maraka. Bilo je i kunića koji su se zavisno od veličine, kretali od 10 do 15 maraka komad. Ponuda ribe bila je standardna, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11, a fileti 14 maraka za kilogram. Riječna riba babuške i keljavci, mogla se kupiti već po cijeni od 3 marke, somići su bili 6 maraka, a jegulja 40 maraka kilogram. Ponuda mliječnih proizvoda bila je standardna, na četiri štanda, a cijene su se kretale 4 do 6 maraka mladi pa do 18 maraka suhi ovčji sir s morina, te kupreški sir u kolutovima. Suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 14 do 15 maraka kilogram. Maslo je bilo 12 do 14, a kajmak od 14 do 16 maraka kilogram itd. Na prilazu veletržnici mogla se nabaviti i razna druga roba, od drva i štalskog gnojiva, pa do poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša.

Boćari Čapljine u finalu kupa

   S promjenjivim uspjehom nastupili su boćari klubova iz čapljinske općine u polufinalu kupa. Boćari Čapljine, probili su se u finale, dok su se boćari Dračeva oprostili od daljeg natjecanja. Poslije velike i neizvjesne borbe Čapljina je u Sarajevu nadigrala Napredak Willu 5:4, dok je Dračevo u Grudama, poraženo od Ante Rozića 2:7. Prema tome u finalu boćarskog kupa na koncu boćarske sezone igrat će Čapljina i Ante Rozić.

……………………………………………

   Ligaški dio boćarskog prvenstva u A skupini u kojoj su se natjecala oba čapljinska kluba je završen, dok se natjecanje u B skupini u kojoj je pet klubova nastavlja. Tako će se u sedmom kolu sastati u Prologu kod Ljubuškog, Rastok i Neum, a u Sarajevu, Napredak Willa i Ante Rozić, slobodan je Široki.

..............................................

   Na 6-om po redu Word Hallelujah Cup', te 1. Otvorenom paraolimpijskom prvenstvu Hrvatske, nastupiti će i članovi Tekwondo kluba Čapljina. Turnir za koji je prijavljeno čak 840 sudionika, organizira Tekwondo klub Karlovac, a održat će se u subotu, 26-og svibnja.

Boje Čapljine branit će tri sportašice koje će se natjecati u formama. To su kadetkinje – Dora Đurašković i Viktorija Kalfić, te juniorka Katarina Jovanović.

................................................

  • Objavljeno u Sport

Lujo Ilić, predsjednik GOŠK-a: „Ostaju trener Dudić i 80 posto igračkog kadra…“

   Nakon što je GOŠK-ova skupština aklamacijom potvrdila njegov ostanak na čelu kluba, Lujo Ilić novi – stari predsjednik, premijerligaša iz Gabele, govoreći o planovima u narednom razdoblju je kazao:

   „Zahvaljujem članovima skupštine na povjerenju. Idemo pokušati napraviti još bolji rezultat. Do kraja tjedna završit ćemo posao s trenerom Feđom Dudićem, o produženju suradnje. Što se tiče igračkog kadra očekujem da će ostati 80 posto igrača“, kazao je Ilić, te naglasio:

   „Ovom prilikom posebice bih zahvalio dr. Smiljanu Vidiću, načelniku općine Čapljine, koji nam je obećao još veću podršku u narednom razdoblju. Pred nama je veliki posao – moramo još bolje ustrojiti klub, urediti parking, obnoviti krovnu konstrukciju, napraviti reflektore… Puno je posla, ali mi ćemo se kao i do sada boriti, pokušati napraviti još jači GOŠK“, kazao je predsjednik Ilić, te na primjedbu da se u diskusijama na skupštini samo ovlaš osvrtalo na odlično rezultatsko ostvarenje u prošloj sezoni, dodao:

   „Tako je to u Gabeli, ljudi su navikli na dobre rezultate GOŠK-a pa im ni ovaj uspjeh nije iznenađujući. Ja mislim da osvojimo i prvo mjesto da bi sve to bilo normalno“, zaključio je Ilić, uz opasku da su rezultatski napravili veliki klub te da će u narednom razdoblju pomjerati granice kako u rezultatskom, teko i u organizacijskom smislu.

  • Objavljeno u Sport

Na redovitoj godišnjoj skupštini premijerligaša iz Gabele: Lujo Ilić ponovno izabran za predsjednika

   Bez posebnih novina prošla je redovita godišnja izborna skupština premijerligaša GOŠK-a. Na čelu kluba ostaje dosadašnji predsjednik Lujo Ilić. Jedini trenutak kada je rad skupštine izišao iz očekivanog konteksta, bilo je „davanje mandata na raspolaganje“, od strane starog – novog predsjednika, Ilića. Prije toga u kraćem osvrtu na jednogodišnje razdoblje, između dvije skupštine, Ilić je konstatirao kako su sve obveze prema igračima izmirene, što je za prilike u bosanskohercegovačkom nogometu, podatak vrijedan pažnje. Imajući to na umu, te iznenađujuće dobar plasman, prvo mjesto u Ligi za opstanak, takav ishod skupštine se mogao i očekivati.

   Uz predsjednika Ilića, za dopredsjednike kluba su izabrani Nikica Pehar i Goran Sušak. Ulogu predsjednika skupštine i u narednom razdoblju obnašat će Pero Jurković, a dopredsjednika Martin Mustapić. Pored njih u Upravni odbor izabrani su - Pero Arapović, Marko Pavlović, Željko Lovrić, Vinko Jurković, Vinko Milošević i Ilija Jurković. Za tajnika je izabran Tomislav Limov, a rizničara Živko Korda.

   Na redovitoj godišnjoj skupštini premijerligaša iz Gabele izabran je i novi Nadzorni odbor, usvojene izmjene statuta, koji je prilagođen aktima Nogometnog saveza BiH. Jedna od konstatacija skupštine bila je da su ciljevi u netom završenoj sezoni u cjelini ispunjeni. Kad je riječ o planu rada, pred Gabeljanima su pravi izazovi, jer ih čekaju poslovi uređenja okruženja stadiona – parking, zatim ponovno natkrivanje dijela tribine, koja se pod udarima juga proljetos urušila, izgradnja reflektora, jačanje rada omladinske škole… Upadljivo je bilo da se izvrsno rezultatsko ostvarenje u prošloj sezoni, nije posebice isticalo, pa je sve skupa proteklo u znaku izazova koji slijede, a oni su zaista krupan zalogaj i za puno veće sredine od Gabele, pa i čapljinske općine u cjelini.

   Kad je riječ o skupštini sazvanoj samo dva dana po završetku prvenstva, simptomatičan je bio odličan odziv, od 37 prisustvovala su 33 člana, koji su uz ostalo prednost nad finalom hrvatskog kupa između Dinama i Hajduka, prednost dali svom GOŠK-u. U svakom slučaju, djelovalo je znakovito.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Živopisna Bosna ili izazov za odvažne i radoznale

    Slikovit i duhovit, ali prije svega izazovan, dvojben i znakovit, natpis je na drvenoj ogradi omanje kuće u središtu srednjobosanskog gradića Fojnice, u neposrednoj blizini tamošnjeg Doma zdravlja. Nešto slično navedenoj hipotezi o kojoj bi najumniji filozofi danima mogli raspredati, nikada i nigdje nismo vidjeli. Obično stoji – Pazi oštar pas, ili neka slična formulacija, dok je upozorenje s trošne kapijice u Fojnici, sušta originalnost!

    „Ima li života poslije smrti? Preskoči ogradu i saznaj!“

    Nismo ljubitelji ni ove, a ni drugih sličnih konstrukcija na navedenu temu, ali autoru se na inventivnosti mora odati priznanje. Poruka i upozorenje, s ruba znanosti!

Tekst i foto: D. Musa

Osnovana Udruga korisnika voda "Višićka kaseta" koja će upravljati sustavom odvodnje i navodnjavanja

visicka kaseta udruga 2Osnivanjem Udruge korisnika voda "Višićka kaseta" pokrenut je jedan od najvećih projekata u Čapljinskoj poljoprivredi. Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu u koji se planira uložiti od 8 do 10 milijuna maraka u sustav odvodnje i navodnjavanja čeljevskog, gnjiliškog i višićkog polja. Crpna stanica nalazit će se na Neretvi u blizini Pošte u Višićima, glavni cijevovod ide kroz višićku ulicu Misir, odakle će se račvati prema Gnjilištima, Krupi i stadionu Čaeri.
Na osnivačkoj skupštini nazočilo je 50-tak zainteresiranih žitelja Gnjilišta, Čeljeva i Višića.
Na Osnivačkoj skupštini za predsjednika Upravnog odbora izabran je Marijan Brajković, osim njega u Upravni odbor ispred Višića izabran je Vinko Barić, u ime Gnjilišta Ivan Merdžan i Krešo Krešić, ispred Čeljeva Zvonimir Nogolica, predstavnici općine su Mišo Maslać i Toni Falak, a predstavnici Agroherca i Farme krava su Anđelko Lončar i Mijo Mijić.
U Nadzorni odbor su izabrani Marko Matić, Željko Brajković i Ivica Buljubašić. Odbor za navodnjavanje čine Martin Ljiljanić, Mišo Jovanović i Vlatko Maslać.

U tonskom prilogu poslušajte izvješće sa Osnivačke skupštine.

Pretplati se na ovaj RSS feed

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend