banerRC212

Petak, 13 Travanj 2018

Na startu čapljinski boćarski derbi, Čapljina - Dračevo

   Košarkaši Čapljine porazom protiv Posušja u drugoj utakmici doigravanja za prvaka Herceg-Bosne, zaključili su sezonu. U Športskoj dvorani, Čapljina – Posušje 49:81. Koševe za Čapljinu postigli su Kuzman 19, Radak 9 uz 13 skokova, Perić i Marković po 6, Dragičević 3, Krndelj, Musulin i Rebac po dva koša, a u sastavu su još bili Vrankić i Bakalar. Podsjećamo, u prvoj utakmici Posušje je slavilo također uvjerljivo 85:60. Posušje se tako plasiralo u finale doigravanja gdje će mu protivnik biti Grude. Gruđani su i u drugoj utakmici bili bolji od Tomislava 74:62 i tako se također, poslije dvije utakmice plasirale u doigravanje za prvaka.

........................................

    Ovoga vikenda starta i boćarsko prvenstvo BiH, u kojem se natječu dva kluba iz čapljinske općine, prvak Čapljina i Dračevo. Ždrijeb je htio da se u prvom kolu A skupine sastanu upravo klubovi iz Čapljine općine, Čapljina i Dračevo. Utakmica se na boćalištu uz Domu umirovljenika, igra u subotu, a počet će u 16 sati. Istodobno će početi i druga utakmica u ovoj, A skupini, u Posušju, Bura – Grude. U B skupini u prvom kolu igrat će, u Sarajevu – Napredak Wila – Neum, te u Prologu kod Ljubuškog, Rastok – Široki. Slobodan je Ante Rozić.

...........................................

    Nogometaši Čapljine gostuju u Visokom. Utakmica 22-og kola, Bosna – Čapljina igrat će se u subotu od 16,30 sati. Bosna i Čapljina su susjedi na tablici, zauzimaju šesto i sedmo mjesto, a obje ekipe imaju po 31 bod.

………………………………………..

   Nogometaši GOŠK-a na papiru će u u 5-og kolu Premijer nogometne lige, Lige za opstanak imati nešto lakšeg suparnika, momčad Viteza. Utakmica GOŠK – Vitez, igrat će se u nedjelju s početkom u 16, 30 sati. U Ligi za opstanak još će igrati, Sloboda – Borac i Čelik – Mladost. Parovi 5-og kola Lige za prvaka, Široki Brijeg – Radnik, Krupa – Zrinjski i Sarajevo – Željezničar.

.....................

U trećoj nogometnoj ligi na rasporedu je 11-to kolo. Momčad Višića gostuje u Kruševu, gdje će igrati protiv istoimenog domaćeg sastava. Utakmica Kruševo – Višići, igrat će se u nedjelju s početkom u 16,30 sati.

.............................................................

Prvenstvenu utakmicu u nedjelju će igrati i RA Čapljina. Akademci će ugostiti susjede iz Međugorja. Utakmica 21-og kola Prve rukometne lige, južna skupina, Rukometna akademija Čapljin – Međugorje, počet će u 17 sati.

............................................

Tekwondo klub Čapljina usporedo priprema dva velika natjecanja – Federalno prvenstvo i Kup Čapljine. Oba natjecanja održat će se u subotu, 21-og travnja. U okviru federalnog prvenstva natjecat će se seniori, juniori, kadeti i mlađi kadeti A klase, dok će u okviru Kupa Čapljine nastupiti mlađi kadeti B klase, imači, te održat natjecatelji u kikovima. Posebnu težinu natjecanjima daje činjenica da će poslužiti kao odabiri za reprezentaciju BiH. Natjecanje će početi u 9 sati, ujutro, a ulaz je slobodan!

.........................................................

  • Objavljeno u Sport

Proljetno sunce topi cijene zeleni

   Cjenovni polet zeleni početkom travnja, na veletržnici u Tasovčićima, dijelom potaknut blagdanima - katoličkim Uskrsom i pravoslavnim Vaskrsom, vraća se u kolotečinu. Najbolje se to vidi na cijeni za čapljinski kraj bitne zelene salate, mada se ne može govoriti o nekom velikom pojeftinjenju, tražnja opada, posebice kada je riječ o tzv. kristalki čija je nova cijena od 1 do 1,2 marke, dok puterica još uvijek dostiže zavidne 2,3 marke. Od barometra cijena koncem prošlog tjedna jeftinija je i raštika 2 do 3 marke, čak i isključivo uvozni ponovo naglašavao, uglavnom njemački krumpiri, koji se nude za 60 do 70 maraka. Male količine planinskih krumpira s područja Morina i Kupresa ispred veletržnice, cijene se od 80 do 90 feniga. Od zadnjeg barometra cijena jeftiniji je i špinat, nova cijena je 1 do 1,5 marku, a jeftiniji su peršin i celer čija je cijena pala na 2,5 do 3,5 marke. Jeftiniji je i mladi kupus čija se cijena spustila na 1 do 1,2 marke.

   Od proizvoda iz redovitog barometra cijena RPČ, dva su poskupila, a to su karfiol koji se cijeni od 1,8 do 2,2 marke, te cikla čija je cijena skočila na 1 do 1,4 marke. Ostalo povrće zadržalo je cijene, zimski kupus je 40 do 60 feniga, kelj 50 do 70, a prasa od 90 feniga debele, pa do 2 marke tanke stabljike. Kupus pupčar – prokulice kada se pojave, cijene se od 1 do 1,4 marke, a isto tako rijetke brokule oko 2,5 marke za kilogram. Blitva se cijeni 1 do 1,3 marke, mrkva je od 90 feniga do marku, dok je crveni luk od 80 feniga nizozemski i austrijski, pa do 1,7 maraka domaći i vojvođanski. Ponuda bijelog luka je i dalje obilna, a cijeni se od 5 do 7 maraka za kilogram, dok je grah zrno, od marku kineski, pa do 3,8 maraka za kanadski.

   S 10, cijena jagoda se spustila na 7 do 8 maraka za kilogram. Isključivo uvozne jabuke nude se 1,5 do 2 marke i to su rekordne cijene toga voća u zadnjih deset godina. Pravo iznenađenje je da još ima domaćih krušaka, a dovozi ih proizvođač s Kupresa. Od prodavača, odnosno proizvođača, doznali smo da je riječ o kruškama sorte 'đilda' koje se čuvaju u trapu, iznimne kvalitete, cijena je 2,7 maraka. Od domaćeg voća može se naći još jezgra oraha, čija je cijena 15 do 20 maraka. Vezica kuka cijeni se od 1 do 1,5 marku. Izvan sezonsko voće i povrće, cijena rajčica i paprika je u padu, rajčice su oko 2, a paprike 2,9 maraka, jeftiniji su i krastavci 1,8 maraka, kao i tikvice čija je cijena 1,7 do 1,8 maraka. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnici glavnu riječ vode proizvođači presadnica povrća, cvijeća, pa i voća. Cijene presadnica povrća su stabilne, zelena salata i peršin cijene se 10 feniga komad, raštika i blitva su po 20, a različite vrste kupisa po 25 feniga komad. Rajčice domaće sjeme i paprike su po 30 feniga, presadnice jagoda 30 do 50 feniga, krastavci i tikvice 40 do 50 feniga komad itd. Jasno kupovina većih količina podrazumijeva i nižu cijenu po komadu. Ponuda ribe vrlo dobra, prodavači kažu tražnja slabija nego prethodna dva petka, a cijene uobičajene, riječna – babuške, keljavci i gere 3 marke za kilogram, somići 6, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 maraka. Bilo je i jegulje po standardnoj cijeni od 40 maraka za kilogram. Sve bolja je i ponuda mliječnih proizvoda, cijena standardna, mladi sir je 4 do 6 maraka, kravlji 8 do 10, a suhi ovčji 14 do 15 maraka iz Podveležja, a 18 maraka s Morina i kupreški u kolutovima. Navedeno je samo dio obilne ponude na prilazu veletržnici gdje petkom ima svega, od ljekovitog bilja, domaćih jaja i peradi, preko sijena, drva i stajskog gnojiva, pa do različitih alatki kovača iz Vareša, te odjeće i obuće. Prilaz veletržnici u Tasovčićima, petkom treba posjetiti da bi se mogla sagledati raznovrsnost ponude, odnosno ljudske mašte.

Nevolje živog svijeta u Hutovom blatu: Visoka razina vode potopila gnijezda i protjerala divlje svinje

   Ne muče muku s klimatskom anomalijama samo poljoprivrednici nego i neke vrste ptica. Poslije ljetošnjih suša i požara, početkom proljeća nova nevolja su visoke vode. U kojoj mjeri se to na njih odražava na živi svijet Josip Vekić, voditelj Službe zaštite Parka prirode Hutovo blato, kaže:

   „Za ovo vremensko razdoblje ptica ima uobičajen broj. U stvari većina ptica koje se gnijezde i proljetno vrijeme provodi u Hutovom blatu je tu, problem je s relativno visokim vodostajem, pa dio gnijezda koja su u mješovitim kolonijama, trenutno je pod vodom. Očekujemo da će s opadanjem vodostaja, na raspolaganju pticama biti i te lokacije. To je poznata mješovita kolonija malog vranca i svih vrsta čaplji, koja se gnijezdi na području Gornjeg blata, odnosno Deranskog jezera. Tu se godišnje gnijezdi između 2.000 i 5.000 parova, ali sada su te price prinuđene na većoj visini praviti gnijezda. To je sigurno poremetilo njihov ritam, jer se po običaju gnijezde u ranije izgrađenim gnijezdima. Nadam se da će vodostaj brzo pasti, kako se ta anomalija ne bi odrazila na populaciju tih gnjezdarica u Hutovom blatu“, naglašava ing. Vekić, te razlaže:

   „Što se tiče brojnosti prema našim procjenama trenutno ima 10 – 15.000 ptica, što je uobičajen broj ptica, što je uobičajen broj gnjezdarica za ovaj dio godine. Iza hladnijih dana u drugom mjesecu, u ožujku je broj ptica bio veći. Ždralovi iz Afrike su se vratili, boravili su ne samo na području Hutovog, nego i Mostarskog blata, na proputovanju na sjever, kao i druge preletnice, manje šljukarice kao i ptice kojima odgovaraju plavne livade. Hutovo blato je upravo i najpoznatije po tome što je prvo odmorište za ptice selice, jer nakon dugog leta za mnoge selice ono je prvo odmorište, bilo da lete preko Sredozemnog mora, ili uz obalu preko Turske, Grčke i Albanije.“

   Uz dio ptica koje se gnijezde uvijek u istim kolonijama, nevolja s trenutačno višim vodostajem, imaju i još neki njegovi stanovnici.

   „Već dugo voda je velika, pa su sisavci, divlje svinje i druga dlakava divljač, što boravi na području Hutovog blata, morala izići na okolna kraška područja, u brda, na veću nadmorsku visinu, jer je poplavljen veći dio prirodnog dijela Hutovog blata“, kaže Josip Vekić, voditelj Službe zaštite u Parku prirode, te dodaje da se do kraja travnja očekuje dolazak još nekih ptica redovitih gnjezdarica, a poplavljene livade mogle bi u Hutovo blato privući i neke neredovite gnjezdarice. Drugim riječima kazano, visoki vodostaj dijelu stanovnika Hutovog blata donio je neprilike u vidu plavljenja gnijezda ili pomicanje na kraške terene, ali bi isto tako, mogao tu zadržati i neke nestalne stanovnike, kojima je upravo sadašnji ambijent privlačan.

D. Musa

U čapljinskoj općini u tijeku su filmske radionice za mlade

Udruga "Pravo ljudski" trenutno u Čapljini provodi dva projekta – Školu kreativnog dokumentarnog filma "Ko je vidio video" i "Hoćeš kod mene".

Škola kreativnog dokumentarnog filma ima 8 sudionika koji uče o teoriji i praksi dokumentarnog filma, a projekt "Hoćeš kod mene" uključuje 20 mladih iz Čapljine, Kiseljaka, Doboja i Jajca koji sudjeluju na radionicama stripa i filma, te borave u domovima svojih kolega iz drugih gradova. Iz udruge "Pravo ljudski" ističu da još uvijek primaju prijave mladih iz Čapljine za projekt "Hoćeš kod mene", a naredna putovanja su u Doboj i Kiseljak. Prijaviti se možete preko internet i facebook stranice udruge Pravo ljudski.

U subotu, 14. travnja u Akademiji Čapljina bit će prikazano što su radili polaznici škole kreativnog dokumentarnog filma ovih nekoliko dana. Javne projekcije održat će se s početkom u 19,30 h. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend