banerRC212

Utorak, 10 Travanj 2018

Boćari trasirali put za predstojeću sezonu: Jedinstvena Prva liga s dvije skupine

   Sporije i teže od očekivanja ide vraćanje bosanskohercegovačkog boćanja na normalni kolosijek koji bi ovaj mali sport trebao usmjeriti prema nekadašnjim dometima. To nekadašnjim dometima, znači vraćanje boćanja i boćara među najuspješnije sportaše u BiH što su desetak godina bili. Kriza je nastupila početkom ove decenije, najprije u vidu osipanja broja klubova pri čemu značajne zasluge pripadaju i gospodarskoj krizi koja se sa svjetskih merdijana prelila na slabašno bh. gospodarstvo. Jedan za drugim klubovi su gubili sponzore, boćari su se počeli baviti sami sobom, zaboravilo se na kontinuitet, pa je na koncu zbog vlastitih propusta u pitanje došao cijeli sustav. Nakon što se poslije tromjesečnih aktivnosti uspjelo uskladiti normativna akta Saveza s pozitivnih zakonskim propisima, stiglo je i rješenje od ministarstva pravde. Međutim, kako je u izjavi za „Večernjak“ kazao Mate Grubišić, novoizabrani predsjednik Boćarskog saveza, to je bio tek prvi „malen korak“ u sređivanju stanja.

   U međuvremenu novoizabrani predsjednik Grubišić i tajnik Ilija Tomić, u kontaktima s klubovima, uspjeli su stvoriti okvirnu sliku za predstojeću sezonu. Na drugoj sjednici novoizabranog Upravnog odbora BS BiH, odlučeno je da nova sezona krene polovicom travnja. Prethodno je kroz kontakte s klubovima, utvrđeno da će ih devet sudjelovati u natjecanju. To su aktualni prvak Čapljina, te prvoligaši Neum, Bura, Široki, Dračevo i Napredak Wila, zatim Grude koje prošle sezone zbog razmimoilaženja sa Savezom, nisu nastupale, pa mostarski Ante Rozić koji je nezadovoljan stanjem, lani odustao od natjecanja, te drugoligaš Rastok. Bilo je kombinacija da se u natjecanje kao deseti, uključi Uskok iz Sovića kraj Gruda, što je na kraju izgleda otpalo.

   Upravni odbor je odlučio da se zbog postojećeg stanja i malog broja klubova, natjecanje organizira u jedinstvenoj ligi, s dvije skupine, A i B. Na osnovu plasmana u protekloj sezoni zaključeno je da A skupinu tvore ekipe s neparnim brojevima u prošlom prvenstvu, a B sa parnim. Tako će u A skupini igrati – Čapljina, Bura, Dračevo, te izvlačenjem broja Grude i eventualno Uskok, dok su članovi B skupine – Neum, Široki, Napredak Wila, Ante Rozić i Rastok.

   „Donijeli smo odluku da prvenstvo starta 14., odnosno 15. travnja, zavisno kada klubovi zakažu utakmice. Prvi dio igrat će se dvokružno, po bod sustavu, nakon čega će uslijediti ljetna stanka. Prvenstvo će se nastaviti u rujnu, kada će po dvije prvoplasirane ekipe razigravati za prvaka, a po dvije zadnjeplasirane za opstanak. Ima indicija da bi se u natjecanje od iduće sezone, uključili još neki klubovi čime bi smo se vratili na raniji sustav Prva liga s osam klubova, te jedinstvena Druga liga, ali o tom potom. Sada nam je najvažnije da organiziramo i normalno provedeno prvenstvo, a kasnije ćemo vidjeti što i kako dalje“, naglašava Mate Grubišić novi predsjednik BS BiH, doskorašnji izbornik reprezentacije, inače član posuške Bure.

   Uglavnom, boćari kreću ističući da je više problema nego što su mislili, ali bez obzira ne to nadaju se nekadašnjem poletu.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Svečanost otvaranja uljepšala Klapa Lira iz Trebižata

U Mostaru je otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva. Ovogodišnja zemlja partner je Srbija a sajma je otvorio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je istaknuo da je gospodarska suradnja najbolji način da se približimo jedni drugima. Jedini način je da se čovječanstvo iskupi jeste suradnja. I nama je u regiji potrebno iskupljenje za sve greške, gluposti i krvave sukobe - kazao je Vučić, koji je u svom govoru više puta istaknuo pozitivna iskustva koje je u dva dana doživio u Mostaru, te je pozvao kolege političare da se ugledaju na gospodarstvenike koji su davno prevazišli granice.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!