banerRC212

Petak, 26 Listopad 2018

Lijepa, a neočekivana vijest iz Čapljine: Lasta ponovo leti!

   Čapljinska „Lasta“ sinonim grada i doline Neretve, ponovo radi! To je informacija koja će obradovati mnoge, ne samo Čapljince, nego i ljubitelje slastica iz cijele regije. Ispunilo se ono što je stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović, obećala u za sada prvom i jedinom razgovoru za novinare s čapljinskog područja, u kolovozu ove godine. Stečajna upraviteljica je tada u razgovoru sa uz tekst potpisanim, kazala da bi jedini problem mogao biti nedostatak radnika, zbog odlaska bivših uposlenika ove tvornice na različite strane, u potrazi za poslom.

   U razgovoru početkom tjedna, stečajna upraviteljica je najavila početak proizvodnje, međutim dvojila je oko datuma. Mali zastoj uslijedio je zbog dobivanja nekvalitetne sirovine – brašna, pa se čekala zamjena i početak rada. Sada je izvjesno, proizvodnja je krenula, a neslužbeno smo doznali da je na početku angažirano petnaestak radnika. Uz rad u pogonu, u petak je nastavljeno i uređivanje pogona. Uglavnom, ostat će zapisano da je proizvodnja u Lasti obnovljena u petak, 26. listopada.

   Valja reći da je, stečajni postupak nad Tvornicom keksa i vafla otvoren je 7. ožujka ove godine, na prijedlog vjerovnika Privredne banke Sarajevo d. d. Sarajevo, odlukom Općinskog suda u Mostaru. U međuvremenu su održani skupština vjerovnika i druge aktivnosti, koje su okončane u kolovozu, a onda su se nastavile poduzimati mjere za pokretanje proizvodnje.

   Podsjećamo, proizvodnja u tvrtki „Zvečevo Lasta“ obustavljena je koncem prosinca 2016. godine, kada su radnici poslani mislilo se na kolektivni odmor. Međutim, umjesto nastavka proizvodnje, koncem siječnja 2017., uslijedila je podjela radnih knjižica. U tim trenucima rezigniranosti nitko nije ni pomišljao da bi tvrtka čiji je poznati slogan „Dobro, daje dobro! - Lasta Čapljina“, ponovo mogla poletjeti. Inače, krah čapljinske „Laste“ posljedica je neuspjele privatizacije od strane hrvatske tvrtke „Zvečevo“ iz Požege. Dokapitalizacija nikada nije zaživjela, pa je stavljanje ključa u bravu bila neminovnost. Sad je pitanje može li se „Lasta“ zadržati u „letu“, poput primjerice tuzlanske „Dite“ ili „Peveca“ iz Hrvatske.

Tekst i foto: D. Musa

Na Veletržnicu stiglo blagdansko cvijeće

Na i ispred veletržnice ju Tasovčićima pravo jesensko obilje, koje je upotpunjeno ponudom cvijeća i lončanica za blagdane. Od novina u ponudi kod povrća, ističemo kupus pupčar – prokulice, koji će vladati narednih nekoliko mjeseci, cijena 2,2 do 2,5 KM. Dobro se drže paprike domaće i roge, a cijena je od 1,7 do 2,2, dok su roge, za zimnicu, od 1,5 do 2,2 KM. Cijena rajčica od kojih su neke izvrsne kvalitete, ustalila se na 0,8 do 1,3 KM, zelene rajčice za zimnicu, cijene se od 0,7 do 1 KM. Krumpiri imaju postojanu cijenu 0,4 do 0,7 KM, kao i kupus koji je 0,35 do 0,4 KM. Kupus za kiseljenje ispred veletržnice, cijeni se od 0,6 KM glavice, pa do 0,8 rezani, uz uslugu soljenja.
U odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna, pojeftinili su raštika nova cijena je, 2 do 2,5 KM, zatim blitva 0,8 do 1 KM i špinat 1 do 1,5 KM. Uočili smo i nekoliko manjih poskupljenja, redom – brokule 2,5 KM, zatim krastavci 1 do 1,2 KM, krastavci kornišoni su od 1,5 krupni, pa do 2,5 KM sitni. Nešto skuplji su patlidžani 0,6 do 1 KM, plastenički, zatim tikvice 0,5 do 1 KM, pa mrkva 0,9 do 1,2 KM i cikla 0,6 do 1 KM.
Stabilne, odnosno nepromijenjene, ostale su cijene kelja i zelene salate 0,8 do 1 KM, zatim prase 1,8 do 2 KM, crvenog luka 1 do 1,2 KM, peršina i celera 3 do 4 KM, mahuna 1,5 do 2,5 KM, kao i bijelog luka čija se cijena unatoč odličnoj ponudi, drži na 3 do 6 KM. Ističemo i cijene nekih tipično sezonskih vrsta povrća kao primjerice batata 2,5 do 3 KM, paradajz/paprike 1,5 do 1,8 KM, a istu cijenu 1,5 do 1,8 KM, imaju i ljute paprike tzv somborke
Voće, jabuke su od 0,5 do 1,2 KM uvozne, a kruške 0,7 do 2 KM, a ponuda je obilna. Suhe smokve su 3 do 4 KM, ponuda skromna, grožđe je rijetkost, a kada se pojavi cijeni se 1,5 KM. Zahvaljujući ponudi barskih, šipci su skuplji, a cijena se kreće od 1 do 2 KM za kilogram. Stigli su i ljuti šipci koji se nude za 0,7 do 1 KM. Uz šipke poskupio je kesten 2,5 do 4,5 KM. Ima i dunja koje su od 0,8 do 1,2 KM, dok je kivi od 0,6 do 1,2 KM. Voće iz Neretve, stigle su prve klementine čija je cijena 2 KM, cijena mandarina je u padu nova je 0,5 do 0,7 KM, a jeftiniji je i limun 3 do 3,5 KM.
Ispred veletržnice pravo je obilje – ribe, mliječnih proizvoda, cvijeća, drva, kao i razne druge robe. Unatoč bogatijoj ponudi cijena drva se drži na 90 do 95 KM po prostornom metru cijepana, dok je oblovina od 80 do 85 KM. Riba ima standardne cijene, riječna, babuške i peškelji cijenila se 3 KM za kilogram, somići su bili 6, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 KM, dok su fileti bili 14 KM. Mliječni proizvodi nudili su se na četiri štanda, sir je bio od 4 KM mladi, pa do 18 suhi ovčji s Morina i Somina, te livanjski u kolutovima, suhi ovčji sir iz Podveležja je 15 KM za kilogram, a kajmak je 14 do 16 KM za kilogram. Domaća jaja cijenila su se od 0,27 do 0,30 KM, tj. tzv. tabla je 8 do 9 KM. Heljdino brašno bilo je 5 KM za kilogram, a ražovo 1,5 KM. Uglavnom, navedeno je samo dio obilja ispred veletržnice.

 

Radiopostaja Čapljina slavi 42. rođendan

Radiopostaja Čapljina počela je s emitiranjem 26. listopada 1976. godine, dakle prije 42 godine. Osnivač joj je i svih ovih godina i jedini vlasnik općina Čapljina.
Radiopostaja Čapljina danas emitira svoj program 24 sata dnevno. U prije ratnom periodu emitran je dvosatni dnevni program. Tijekom Domovinskog rata Radiopostaja Čapljina i njeni tadašnji djelatnici bili su uz branitelje i dali su veliki obol u obrani naših ognjišta. U poslijeratnom periodu program je polako rastao a 2008. godine dosegnuo je današnji standard od 24 sata vlastitog programa.
U 2017. godini u programu je sudjelovalo 4 100 osoba dakle više od 11 dnevno, sve to realizira 6 uposlenika. Svakodnevno se trudimo objektivno i profesionalno prenijeti najnovije informacije s terena u tome nam pomažu naši brojni sugovornici, kojima se i ovim putem zahvaljujemo.

 

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend