banerRC212

Petak, 19 Listopad 2018

Miholjsko ljeto "spržilo" cijene povrća i voća na veletržnici u Tasovčićima

   Toplo vrijeme nije usrećilo proizvođače voća i zeleni na veletržnici u Tasovčićima, dapače produljenje miholjskog ljeta i na drugu polovicu listopada, izazvalo je pravi pomor cijena. Od barometra cijena koncem prošloga tjedna niz je pojeftinjenja povrća i voća, te samo po par i to simboličnih poskupljenja. Uglavnom lijepo vrijeme je radilo za potrošače.

   Od pregleda cijena koncem prošloga tjedna jeftiniji su redom – karfiol čija se cijena prepolovila i trenutačno je 1,2 do 1,4 KM, zatim brokule 1,3 do 1,7 KM, čija se cijena također prepolovila, kao i cijena zelene salate koja je sada od 0,8 do 1 KM. Jeftiniji su zatim blitva 1 do 1,2 KM, špinat 1,2 do 2 KM, pa rajčice 1,2 do 1,8 KM, patlidžani 0,6 do 0,7 KM, tikvice 0,5 do 0,7 KM, te cikla 0,6 do 0,8 KM. Nove, niže, cijene imaju još mrkva 0,9 do 1,10 KM, te peršin i celer koji se nude po cijeni od 3 do 4 KM.

   Kod povrća registrirali smo samo poskupljenje i to paprika, koje su dugo bile podcijenjene, a sada se cijene od 1,7 do 2,2 marke, koliko se i dalje cijene paprike roge. Tzv. paradajz/paprike i paprike somborke nude se po 1,5 KM za kilogram. Postojana je cijena kupusa 0,35 do 0,40 KM, kupus za kiseljenje ispred veletržnice cijeni se 0,6 KM glavica, odnosno 0,8 maraka rezani uz usluge soljenja na licu mjesta, treba samo ponijeti posudu za kiseljenje, za kompletnu uslugu. Raštika se nudi za 2,5 do 3 KM, krumpiri su uglavnom 0,5 do 0,6 KM, rijetko - domaći 0,7, dok planinski ispred veletržnice, dobro idu i po cijeni od 0,8 KM. Kelj je i dalje 0,8 do 1 KM, prasa 1,8 do 2 KM, krastavci su 1 do 1,10 KM, krastavci kornišoni za zimnicu, su od 1,7 krupni pa do 2,5 KM sitni, prva klasa. Crveni luk je i dalje 1 do 1,2 KM, bijeli luk je 3 do 6 KM, a već rijetke mahune 1,5 do 2,5 KM.

   Voće, u padu je cijena jabuka koje su sada od samo 0,5 do 1,2 KM, zatim suhih smokava 3 do 4 KM, pa mandarina čija je cijena samo 0,6 do 0,7 KM. Nešto skuplji 0,8 do 1,5 KM, su šipci sladuni, ljutinaca još nema u ponudi. Postojane su cijene krušaka koje su 0,5 do 2 KM, pa stolnog grožđa 1 do 1,3 KM, bostana oko marku za kilogram, kestena 2,5 do 3 KM, te limuna iz Neretve koji je 3,5 KM za kilogram. Cijena kivija se stabilizirala na 0,8 do 1 KM, a dunja na 1 do 1,10 KM itd.

   Ispred veletržnice obilna ponuda ribe i mliječnih proizvoda. Riba se cijenila od 6 somići, pa do 15 KM morska - lubin i orada. Pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 KM, fileti su bili 14, a glave šarana po 2 KM komad. Mliječni proizvodi nude se sada na četiri štanda, cijena sira se i dalje kreće 4 do 6 KM mladi, pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina, te livanjski u kolutovima. Na cijeni su i dalje drva, prostorni metar oblovine je 80 do 85, na komade rezana bukovina koju samo treba iscjepati, bila je 90 KM prostorni metar, dok je prostorni metar raznovrsnih cijepanih drva od 90 do 95 KM. Dojam je da bi cijena drva mogla još porasti, jer je ponuda manja nego prošle i ranijih godina. Uz sve navedeno u ponudi su bila domaća jaja, koke nesilice i druga perad, pa poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša i razna druga roba.

Dani kruha u Čapljini

Manifestacija hvala ti zemljo za plodove tvoje Dani kruha u Čapljini upriličena je na Trgu kralja Tomislava. Manifestaciju je prigodnim riječima otvorio Ivica Matić, ravnatelj Dječjeg vrtića Čapljina. Načelnik općine dr. Smiljan Vidić, darivao je škole, udruge i ustanove koje su sudjelovale na Danima kruha, oni su se zahvalili prigodnim poklonima a prikupljena sredstva idu Crvenom križu Čapljina za humantiarne svrhe.
Reportažni zapis s Dana kruha poslušajte u tonskom prilogu.

Dr. Smiljan Vidić, predsjednik Općinske organizacije HDZ BiH Čapljina, na Večeri zahvale: „Plebiscitarna podrška birača nama je znak za maksimalnu ozbiljnost i odgovornost“

Čelnici općinske organizacije HDZ BiH Čapljina, članovi, aktivisti, predstavnici koalicijskih stranaka, okupili su se na Večeri zahvale, koja je održana u svadbenom salonu „Storija“ u Tasovčićima. Dodatni potencijal ovome skupu dala je ocjena da je na općim izborima čapljinska općinska organizacija HDZ-a postigla „izuzetan rezultat“. Dr. Smiljan Vidić predsjednik OO HDZ Čapljine, u izjavi novinarima, uz ostalo je naglasio:
„Postalo je već tradicionalno da se u organizaciji općinske organizacije HDZ BiH Čapljine, okupimo nakon izbora, bez obzira radi li se o lokalnim ili općinskom izborima. To naše druženje nazvali smo Večer zahvale, kada se okupi oko petstotinjak ljudi, koji su dali značajan doprinos rezultatu stranke. Rezultat stranke na ovim izborima je zbilja izvanredan, jer je HDZ BiH zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, postigao izniman rezultat, pa zbilja imamo razloga za slavlje. Nećemo puno pričati o politici, družit ćemo se i proveseliti, a sutra idemo raditi“, kazao je dr Vidić, te dodao:
„Ovo je prigoda da se zahvalim našim biračima, jer oni su nam dali ogromno povjerenje. U ime općinske organizacije HDZ-a, ovdje u Čapljini, ja im obećavam da mi to njihovo povjerenje nećemo izigrati nego da ćemo se zbilja odgovorno ponašati u ovim izazovnim vremenima koja nas očekuju.“
U kraćem obraćanju tijekom Večeri zahvale, dr. Vidić predsjednik OO HDZ BiH Čapljine, nakon pozdrava i zahvale na dolasku naglasio je da „zbilja imamo razloga za slavlje, rezultat koji je HDZ BiH napravila i u Federaciji i u Republici Srpskoj je izvanredan“. Predsjednik čapljinskog HDZ BiH pozdravio je i koalicijske partnere iz Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske stranke prava, koji su dali kako je kazao „značajan doprinos pobjedi“. Zaključujući kratko obraćanje dr. Vidić je poručio: „Birači su nam dali slobodno se može reći, plebiscitarnu podršku i ova pobjeda je prije svega nama znak za maksimalnu ozbiljnost i maksimalnu odgovornost. Vrijeme ispred nas sigurno će biti jako izazovno, a vjerujemo da nitko od nas ne sumnja u to, da ćemo mi kao stranka, kao oni koji smo dobili to plebiscitarno povjerenje birača, biti i maksimalno odgovorni i maksimalno ozbiljni.“
Okupljene članove, aktiviste i simpatizere vladajuće stranke u čapljinskoj općini, te članove koalicijskih partnera, zabavljala je grupa „Konoba.“

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend