banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

Na prometnici M – 6 na izlazu iz Čapljine, pod teškim teretima prolomio se šaht

   Po žalbama žitelja Čapljine iz ulice Hrvatskih branitelja, na izlazu prema Trebižatu i naravno žitelja na početku tog čapljinskog naselja, čuveni šahtovi kanalizacije mreže dobili su novu epizodu. Naime, ovih se dana prolomio jedan od šahtova pa vozači tim dijelom moraju prometovati s oprezom poštujući postavljenu signalizaciju.

   Iz JP Ceste Federacije BiH na novinarske upite, a nakon žalbi građana, prije ovoga slučaja, odgovoreno je kako su „radovi izvedeni bez suglasnosti i znanja JP Ceste FBiH tijekom 2007. ili 2008. godine“, te da „revizioni šahtovi nisu urađeni kvalitetno uslijed čega dolazi do propadanja poklopaca šahtova“. Uz to iz Cesta su najavljivli i opravku u ovoj godini, a sada će očito je, to i morati.

   Inače, dionica ceste od Čapljine do izlaza iz Trebižata, odnosno skretanje za autocestu u Zvirovićima, od 2014. godine i puštanja u promet poddionice autoceste na koridoru 5 c od Bijače do Zvirovića, postala je preopterećena teškim kamionima i drugim vozilima. Zbog svega toga, Čapljinci željno očekuju početak radova na poddionici Zvirovići – Počitelj, naravno išto brži završetak.

HU "Cvijet" prigodno obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, širom svijeta obilježava se 3. prosinca, a cilj ovog dana je promovirati razumijevanje problema invaliditeta i mobilizirati podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba s invaliditetom. 

Cilj je potpuno i jednako uživanje ljudskih prava i sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom. Ovaj cilj je postavljen od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, a usvojen  je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Naroda 1982. godine. Povodom međunarodnog dana osoba s invaliditetom razgovarali smo s Andrijanom Suton, voditeljicom HU "Cvijet".

Za rajčice, mahune i krastavce završena sezona, raste cijena kupusa

   Uz zadnji barometar cijena u studenom, posebice ističemo da po prvi puta od travnja, nismo primijetili domaćih rajčica, mahuna i krastavaca, pa bi se moglo reći da je za ta tri artikla sezona definitivno završena. Paprika još uvijek ima u ponudi, a cijene se od 1,6 do 2 KM. Ima i paprika roga čija je cijena pala na 1 do 1,5 marku. Od tipično ljetnih kultura još ima patlidžana čija je cijena u porastu i koncem studenog, bila je 1 do 1,2 marke i tikvica koje su 1,7 do 2 KM. Zanimljivo, nije bilo ni domaćeg crvenog luka, uvozni se cijenio od 0,9 do 1 KM.

   Raste cijena kupusa, a trenutačno je 0,55 do 0,75 KM za kilogram. Ispred veletržnice definitivno su se povukli prodavači kupusa za zimnicu, pa se može očekivati da će se u BiH tijekom zime, ponovo uvoziti. U manjem porastu je cijena blitve 1 do 1,3 KM, zatim špinata 1,2 do 1,6 KM, pa raštike 2,5 do 3 KM, te peršina i celera koji su sada od 3 do 4 KM.

   Uz paprike roge registrirali smo još nekoliko pojeftinjenja, a jeftiniji su kelj 0,7 do 0,9 KM, zatim zelena salata od 0,8 do 1,2 KM, mrkve o,8 do 1 KM, pa čak i krumpiri koji su trenutačno 0,5 do 0,6 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijeni od konca prošloga tjedna, pa je tako karfiol i dalje 0,8 do 1,1 KM, brokula 2 do 2,2 KM, kupus pupčar 1,8 do 2,2 KM, cikle 0,8 do 1 KM, a bijeli luk uz obilnu ponudu i dalje je od 3 do 6 KM.

   Kod domaćeg voća bilježimo tri poskupljenja, krušaka koje u Čapljinu stižu iz Gračanice i Gradačca, a cijene se od 1 do 2,5 KM, zatim divljih šipaka 1,2 KM, te kivija koji je sada 0,8 do 1,2 KM. Cijene su zadržali – jabuke 0,5 do 1 KM, smokve 3 do 5 KM i dunje 1 do 1,2 KM. Od voća iz Neretve i dalje je daleko najobilnija ponuda mandarina koje se cijene od 0,6 do 0,7 KM za kilogram. Klementine su 1,2 do 1,4 KM, a limun i naranče nešto su skuplji, limun je 2 do 3 KM, dok su naranče 1,6 do 2 KM.

        Ispred veletržnice raznovrsna i bogata ponuda, cijene standardne, prostorni metar drva – oblovine bio je 80 do 85 KM, dok su cijepana 90 do 95 KM. Ponuda ribe također uobičajena riječna riba – babuške i peškelji bili su se 3 KM za kilogram, somići su se cijenili šest, pastrva iz uzgoja 9, šaran 11, fileti su bili 14 KM za kilogram. Glave šarana zavisno od veličine, nudile su se po 2 do 4 KM komad itd. Cijena mliječnih proizvoda, odnosno različitih vrsta sireva, postojana. Mladi sir se cijenio od 4 do 5, najskuplji bio je suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima 18 KM. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 KM za kilogram, kajmak se cijenio od 14 do 16 KM itd. Pored navedene nudila se i različita druga roba, kao što su poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša, različiti odjevni predmeti među kojima i proizvodi od vune, zatim domaća jaja i perad, zatim ljekovito bilje itd.

Pretplati se na ovaj RSS feed

1°C

Čapljina

Vedro

Vlažnost: 64%

Vjetar: 8.05 km/h

  • 11 Prosinac 2018 9°C -1°C
  • 12 Prosinac 2018 8°C -3°C

banerRC1vikend