banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

AUDIO: Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čapljina

Povodom obilježavanja Dana općine Čapljina i blagdana sv. Franje u kinu "Mogorjelo" održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća. Donosimo vam tonski zapis sa sjednice.

Održano Otvoreno prvenstvo Čapljine u lovnom streljaštvu

Živo je već po običaju bilo zadnjeg vikenda u rujnu na strelištu „Bodenici“ iznad Trebižata u čapljinskoj općini, gdje su se u gađanju glinenih golubova nadmetali lovci iz BiH i Hrvatske. Na otvorenom prvenstvu Čapljine i završnom kolu Lige Lovačkog saveza Herceg-Bosne, u gađanju glinenih golubova, nastupilo je devet ekipa i 38 natjecatelja. Najviše uspjeha imali su članovi Lovačke udruge Jadran iz Neuma, kojima su pripala prva mjesta u obje – pojedinačnoj i ekipnoj, konkurenciji, te veliki prijelazni pehar. Valja reći da su Neumljaima sve bliži Čapljinci, koji su u oba natjecanja izborili visoke plasmane.

Otvoreno prvenstvo Čapljine, poredak, ekipno, 1. LU Jadran (Neum) 70, 2. LD Galeb (Čapljina) 69, 3. LU Prepelica (Opuzen) 69… Pojedinačna konkurencija, 1. Alen Franić (LU Jadran – Neum), 2. Vedran Rebac (LD Galeb – Čapljina), 3. Mihovil Mataga (LU Prepelica – Opuzen)…

Otvoreno prvenstvo Čapljine bilo je ujedno i šesto, posljednje, kolo lige Herceg-Bosne u lovnom streljaštvu. Poslije šest kola ukupni plasman je sljedeći, 1. LU Jadran (Neum), 2. LD Mosor (Široki Brijeg), 3. LD Galeb (Čapljina). Pojedinačna konkurencija, konačni poredak, 1. Ivica Bačić,(LU Jadran – Neum), 2. Anđel Dragičević (LD Galeb – Čapljina), 3. Stjepan Grubišić, (HLU Malič – Grude).

Uz šest ekipa iz BiH – LD Galeb (Čapljina), LU Jadran (Neum), HLU Orao (Čitluk), LD Zec (Busovača), LD Mosor (Široki Brijeg), HLU Orao II (Čitluk), te dvije ekipe iz Hrvatske – Lovačka udruga Župa Dubrovačka i Lovačka udruga Prepelica, Opuzen, bilo je ukupno 38 natjecatelja. Medalje i pehare najboljima uručili su Ilija Vrljić, predsjednik Skupštine LS Herceg Bosne i dr. Smiljan Vidić, čapljinski načelnik.

Otvoreno prvenstvo Čapljine održano na strelištu „Bodenici“ u Trebižatu, održano je u sklopu programa obilježavanja Dana općine Čapljina, 4. listopada.

 

Tekst i foto: D. Musa

 

  • Objavljeno u Sport

Raspisan Natječaj za dodjelu novčane potpore studentima s područje općine Čapljina

Povjerenstvo općine Čapljina za dodjelu novčane potpore studentima raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane potpore studentima s područje općine Čapljina.


1. Pravo sudjelovanja imaju svi redoviti studenti državnih Sveučilišta koji imaju prebivalište na području općine Čapljina počevši od druge godine studija i to:


•- studenti čiji je prosjek ocjena na studiju 4 ili više, odnosno 9 i više,
•- student-dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata,
•- studenti deficitarnih zanimanja (matematika, fizika, medicina, arhitektonsko urbano inžinjerstvo, stomatologija i farmacija)
•- student bez oba roditelja,
•- studenti iz obitelji s 3 ili više redovitih studenata (svi moraju biti redoviti studentu) i
•- student – tjelesni invalid 90 % i više.

2. Uz prijavu treba priložiti:


a) uvjerenje fakulteta o upisanoj redovnoj godini ili semestru studija;
b) uvjerenje općinske Službe za prava branitelja i socijalnu skrb da je student dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata,
c) uvjerenje fakulteta o uspjehu studenta na prethodnoj godini – student čiji je prosjek ocjena na studiju 4 i više, odnosno 9 i više,
d) izvadak iz matične knjige umrlih za oba roditelja,
e) kućna lista za studente iz obitelji s tri i više studenata te njihove potvrde fakulteta o redovitom studiranju
f) rješenje Centra za socijalni rad da je student tjelesni invalid 90% i više,
g) ovjerena preslika osobne iskaznice i
h) potvrda o transakcijskom računu banke

3. Prijave s dokumentima slati na adresu:

OPĆINA ČAPLJINA
s naznakom <Povjerenstvo za dodjelu novčane potpore studentima>,
Trg kralja Tomislava
ili izravno predati u zgradu Općine – Centar za usluge građanima ( šalter sala)

4. Nepravovremen i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.
5. Natječaj ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja.


NAPOMENA:
Studenti koji već primaju novčanu potporu od Općine temeljem Odluke o davanju novčane potpore studentima na području općine Čapljina (Narodni list općine Čapljina, broj 5/2012) dužni su do 12. studenog 2018. godine priložiti u zgradu općine ured broj 23, samo uvjerenje o upisu u narednu godinu studija i uvjerenje o prosjeku ocjena s prethodne godine studija.

Završnica boćarskog prvenstva BiH - Zjogovi se žarili od uzbuđenja, u finalu 'Rozići' protiv Širokog

Mostarski Ante Rozić i Široki, finalisti su momčadskog prvenstva BiH u boćanju. U zanimljivim i neizvjesnim utakmicama poluzavršnice doigravanja za prvaka, 'Rozići' su tek u „pripetavanju“ nadoknadili zaostatak iz prve utakmice protiv Bure, dok su u Čapljini boćari Širokog detronizirali sad već bivšeg prvaka, Čapljinu. Treća utakmica završnice bio je uzvrat u razigravanja za opstanak između Dračeva i Rastoka iz Prologa kod Ljubuškog. I ova utakmica završena je u „pripetavanju“. Naime, shodno propozicijama ukoliko rezultat nakon dvije utakmice bude izjednačen igra se prema pravilima Kupa europskih prvaka u boćanju, tako da na scenu stupaju po dva valjača i izbijača. Valjači valjaju u krug, dok izbijači izbijaju bulin iz kruga, igrajući naizmjenično sa po dvije boće.

Upravo je to pravilo na dvije od tri utakmice uzbuđenje uz zjogove dovelo do vrhunca. U duelu između Ante Rozića i Bure, pobjednik je bio poznat tek poslije treće ture. Utakmica Ante Rozić – Bura, u kojoj su Mostarci bili domaćini u Grudama, završena je rezultatom 13:11 za 'roziće'. Pošto je u prvoj utakmici Bura slavila identičnim rezultatom, pristupilo se razigravanju.
U prvoj turi bilo je neodlučno 2:2. Dragan Dragoje uvaljao, a Dario Stojčić izbio bulin za Antu Rozića, a isti rezultat za Posušake, ostvarili su Ivan Milas, jedna pogođena boća i Mato Grubišić, jedan pogođeni bulin. Međutim, to je bio tek početak drame. U drugoj turi ponovo je bilo 2:2, Dragan Dragoje je imao dvije uvaljane boće za 'roziće', dok su za Buru poene ostvarili Ivan Milas, jedna uvaljana boća i Vlado Sentić, jedan pogođeni bulin.
Odluka je pala tek u trećoj turi razigravanja. Odlični Dragan Dragoje imao je opet jednu uvaljanu boću, dok je Damir Galić dodao dvije uvaljane boće, a po jednom su bulina pogodili Dario Stojčić i Tomislav Rašić. Bura je drugu turu završila bez pogodaka, Ivan Milas imao je jednu, a Jozo Budimir, dvije uvaljane boće, pa je tako konačni rezultat razigravanja bio 9:7 za Antu Rozića koji se prvi put plasirao u finale.
Uzbudljivo je bilo i u Čapljini, gdje je domaćin također, „lovio“ dva poena zaostatka iz prve utakmice. Poslije prve trećine, izgledalo je da će u tome uspjeti, međutim rasplet u nastavku odnio je svaku nadu. Spremniji Širokobriježani u uzbudljivoj završnici osigurali su i drugu pobjedu i tako se probili u finale doigravanja za prvaka. Treba svakako istaknuti da oba finalista nikada prije nisu osvajali naslov prvaka.
Dok se velika borba vodila na zjogovima u Grudama i Čapljini, ni u obližnjem Dračevu, nije bilo manje uzbudljivo. Podsjećamo, Rastok je prvu utakmicu donekle neočekivano, dobio 14:10. Identičan rezultat bio je i u uzvratu, pa se pristupilo razigravanju. Utakmicu je presudio Ante Dedić – Šampion, iskusni Ljubušak u dresu Dračeva, koji je poslije prve ture imao jedan pogođeni bulin. Boćari Rastoka nisu uspjeli ni uvaljati ni pogoditi, pa je tako Dračevo ovaj dio utakmice riješilo u svoju korist 1:0 i time izborilo opstanak u ligi, dok bi Rastok ukoliko bude više od osam klubova u sustavu natjecanja, igrao drugu ligu.

Rezultati uzvratnih utakmica boćarskog prvenstva BiH, play off, Čapljina: Čapljina – Široki 10:14, prva utakmica 11:13, također za Široki, Grude: Ante Rozić – Bura 13:11, prva utakmica 11:13 za Buru, razigravanje 9:7 za Antu Rozića; play out, Dračevo: Dračevo – Rastok 14:10, prva utakmica 10:14 za Rastok, razigravanje 1:0 za Dračevo koje tako ostaje u Prvoj ligi.


Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed

15°C

Čapljina

Oblačno

Vlažnost: 86%

Vjetar: 6.44 km/h

  • 17 Listopad 2018 27°C 12°C
  • 18 Listopad 2018 27°C 11°C

banerRC1vikend