banerRC212

Nedjelja, 08 Svi 2022

Besplatno mjerenje šećera i tlaka povodom Dana Crvenog križa

Povodom Dana Crvenog križa djelatnici i volonteri Crvenog križa Čapljina ispred nekadašnje "Pčelice Maje" i na platou ispred Robne kuće besplatno su žiteljima Čapljine mjerili tlak i razinu šećera u krvi. Zbog lošijeg vremena, odaziv je bio nešto manji od očekivanog, no kako su nam kazali iz Crvenog križa mjerenju je pristupilo oko 100 građana.

O važnosti redovne kontrole tlaka i šećera govori i činjenica kako je tijekom akcije kod jedne osobe izmjerena povišena razina šećera u krvi, zbog čega je upućena na liječnički pregled.

Naime, dijabetes (šećerna bolest) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Gušterača proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera i razvoja bolesti. Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti: kada gušterača ne proizvodi inzulin i kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen, a kada je riječ o povišenom krvnom tlaku (hipertenziji) govorimo o tihoj, podmukloj bolesti koja godinama ne mora pokazati nikakve simptome. Tek kada se manifestiraju oštećenja na organima poput srca, mozga, bubrega ili očima, primjeti se visoka razina krvnog tlaka.

Inače, Tjedan Crvenog križa obilježava se od 08.-15. svibnja.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!